Wat weet jij over compliance?

De vooroordelen over compliance zijn groot. Vaak wordt gedacht dat je je als complianceprofessional de hele dag bezighoudt met saaie wet- en regelgeving. Maar niets is minder waar. Het compliancevak heeft veel meer te bieden. Wat weet jij over compliance? Kom erachter met de kennistest.

Compliancefunctie sterk veranderd

Het vakgebied compliance heeft de afgelopen jaren een sterke ontwikkeling doorgemaakt. We zien een verschuiving die in een versnelling is geraakt. Eerst lag het accent bij compliance op pure naleving van wet- en regelgeving en van de interne regels, voorschriften en procedures. Nu gaat het steeds meer om het naleven in de geest van de wet en wordt er meer gekeken naar de maatschappelijke ontwikkelingen en naar de belangen van de klant. De gehele integere bedrijfsvoering is binnen het aandachtsgebied van compliance terechtgekomen.

De essentie van compliance

Was compliance eerst vooral ‘afvinken’, nu is de aandacht gericht op het versterken van de integriteit van bedrijven en personen. Als we goed met elkaar willen samenleven en samenwerken, dan moeten we elkaar kunnen vertrouwen. Afspraken met elkaar maken en je eraan houden, hoort daar ook bij.

Compliance moet ervoor zorgen dat het vertrouwen in bedrijven en personen gewaarborgd en versterkt wordt. Een organisatie/bedrijf bestaat uit mensen van vlees en bloed. Het gaat er dus om hen bewust te maken van integriteitsrisico’s, hen aan te spreken op hun gedrag als dat nodig is en een stevige discussie niet uit de weg te gaan.

Belangrijk in dit vak

In dit vak moet je over sterke sociale vaardigheden beschikken. De manier waarop je je boodschap verpakt en naar voren brengt in allerlei verschillende situaties kan van grote invloed zijn op de realisatie ervan in de praktijk. Daarbij is enige realiteitszin en flexibiliteit onmisbaar. Natuurlijk wil je een heleboel veranderen in een zo kort mogelijke tijd, maar dat is meestal niet meteen haalbaar. In dit vak gaat het om het effectief beïnvloeden van anderen en hen zover krijgen dat ze risico’s beter beheersen, door bijvoorbeeld hun gedrag aan te passen. Het maken van contact en het onderhouden van goede relaties is daarbij essentieel.

Vak met uitdagingen

Compliance is het tegenovergestelde van saai en voor veel bedrijven binnen en buiten de financiële sector is het een cruciale functie. In een compliancefunctie kun je gevraagd en ongevraagd advies geven over de koers van de organisatie. Je mag je bezighouden met maatschappelijk relevante thema’s zoals digitalisering en duurzaamheid en je hebt impact op bedrijven en personen. Never a dull moment!

Wat weet jij over compliance?

Test hier je compliancekennis>>

Meer weten?

NIBE-SVV heeft diverse opleidingen op het gebied van compliance:

 

Bekijk het complete opleidingsaanbod op het gebied van compliance

Actueel blijven

Ben je werkzaam als compliance officer of zijn compliancetaken onderdeel van je werk? Dan is het belangrijk dat je tijdig op de hoogte bent van nieuwe thema’s zoals duurzaamheid. Wil je doorlopend je compliancekennis en -vaardigheden op peil houden? Met de volgende korte programma’s actualiseer je aantoonbaar je compliancekennis en blijf je een goede gesprekspartner voor jouw organisatie:

 

Webinar en whitepaper

 

Ook kun je (kosteloos) de whitepaper ‘Compliance in een nieuw perspectief’ aanvragen.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!