Verzekeringsadviseur, hoe word je dat?

Ben je op zoek naar een veelzijdige baan met leuke uitdagingen en contact met klanten? Dan is de functie verzekeringsadviseur echt iets voor jou. Als assurantieadviseur help je klanten om de juiste verzekeringen af te sluiten die passen bij hun persoonlijke situatie en behoefte. Binnen het vakgebied zijn er veel specialisatiemogelijkheden en verschillende werkmogelijkheden. Maar wat moet je doen om deze droombaan te bemachtigen? Er zijn specifieke opleidingen vereist en daarnaast moet je je kennis bijhouden. Je leest het allemaal hier. 

Wat doet een verzekeringsadviseur? 

Als verzekeringsadviseur heb je een breed palet aan werkzaamheden. Ten eerste geef je advies over verzekeringen aan je huidige klanten, maar ook aan potentiële klanten. Daarnaast heb je administratieve taken. Je verwerkt de door jou gemaakte offertes en andere informatie in het systeem. Je sluit de verzekeringen af, maakt berekeningen en verwerkt mutaties in het systeem. Heeft een klant schade? Dan handel je de schadeclaim af.  

Binnen het verzekeringswezen is het mogelijk om je te specialiseren in bepaalde verzekeringsproducten. Zo adviseer je bijvoorbeeld op het gebied van zorgverzekeringen, woonhuisverzekeringen of autoverzekeringen. En je adviseert een bepaalde doelgroep: zakelijk of particulier.  

De werkmogelijkheden als assurantieadviseur 

Wanneer je verzekeringsadviseur bent, heb je meerdere werkmogelijkheden. Zo kun je bij een verzekeraar in dienst gaan. Je geeft dan advies over de producten en diensten die jouw werkgever aanbiedt. Of ga aan de slag bij een onafhankelijk assurantiekantoor. Het kantoor is niet gebonden aan 1 verzekeraar, maar biedt een breed scala aan verzekeringen van verschillende verzekeraars aan. Je geeft dus onafhankelijk advies aan klanten. Je kijkt specifiek naar de situatie en wensen van de klant om te adviseren welke verzekering het beste past. 

Het is ook mogelijk om in dienst te treden bij een hypotheekadviseur die verzekeringen verkoopt. Een andere optie: je gaat als zelfstandige aan de slag om advies te geven. Je richt je eigen assurantiekantoor op en bent eigen baas.  

Het salaris van een verzekeringsadviseur 

Natuurlijk wil je ook weten of je met dit beroep een aardige boterham verdient. Volgens vacaturewebsite Indeed is het gemiddelde salaris € 3.056,- per maand. Dit bedrag is gebaseerd op de openstaande vacatures voor verzekeringsadviseur op die site. Je daadwerkelijke salaris hangt af van je werkervaring. Verzekeringsadviseurs die al 10 jaar werkervaring hebben, verdienen meer dan wanneer je net uit de schoolbanken komt. Als je als zelfstandige aan de slag gaat, hangt jouw salaris af van het uurloon dat je berekent en hoeveel klanten je hebt. . Dit bedrag is gebaseerd op de vacatures die voor verzekeringsadviseur op de site open staan. Je daadwerkelijke salaris hangt af van je werkervaring. Verzekeringsadviseurs die al 10 jaar werkervaring hebben, verdienen meer dan wanneer je net uit de schoolbanken komt. Als je als zelfstandige aan de slag gaat, hangt jouw salaris af van het uurloon dat je berekent en hoeveel klanten je hebt.  

Past de functie assurantieadviseur bij jou? 

Net als met ieder beroep zijn er bepaalde vaardigheden, competenties en eigenschappen die je moet hebben of ontwikkelen, zoals:  

  • accuraat zijn 
  • analytisch zijn 
  • goed kunnen onderhandelen 
  • zorgvuldig zijn 
  • cijfermatig zijn 
  • verantwoordelijk zijn 

Je werkt in opdracht van je klant. Daarom is het belangrijk dat je klantvriendelijk en servicegericht bent, zodat je in staat bent om een band op te bouwen met je klant. En om precies te weten wat de behoeftes van je klant zijn. Is er schade? Dan is het voor de klant prettig als je meelevend en empathisch reageert. En je moet diplomatiek en secuur zijn.  

Als je liever niet direct met klanten in contact komt, is een andere baan binnen de verzekeringssector ook mogelijk. Bijvoorbeeld als acceptant. Je werkt dan achter de schermen, in plaats van direct met klanten.  

Opleiding verzekering: deze diploma’s moet je op zak hebben 

Verzekeringsadviseur word je niet zomaar. Om te beginnen heb je in ieder geval een inleidende opleiding afgerond die relevant is, zoals Inleiding Verzekeringsbedrijf

Daarnaast heb je Wft-certificaten nodig. Wft staat voor Wet op financieel toezicht. Iedereen die verzekeringsadviseur wil worden, moet de opleiding Wft Basis succesvol afronden. Dit is wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat je met de juiste kennis klanten adviseert.   

Ook zijn er aanvullende Wft-modules om kennis en certificaten te vergaren: 

Bij NIBE-SVV volg je de juiste Wft-opleidingen om assurantieadviseur te worden. Wil je bij een verzekeraar aan de slag, maar heb je nog geen Wft-certificaat? Het staat gunstig op je cv om dit al te behalen. Zo heb jij een streepje voor op de andere sollicitanten.  

Permanente educatie tijdens je verzekeringscarrière  

Wanneer je als assurantieadviseur aan de slag gaat, moet je je kennis bijhouden. Dit wordt permanente educatie (PE) genoemd. Je bent verplicht om periodiek je PE-punten te onderhouden, zodat je Wft-certificaten geldig blijven. Iedereen die werkzaam is in de verzekeringssector is verplicht om deze bijscholing te doen. Iedere 3 jaar moet je een PE-opleiding met examen positief afronden om je Wft-diploma te houden. Haal je het examen niet? Dan is het bijzonder PE-examen van NIBE-SVV een uitkomst. Door dit examen te doen, zorgen wij ervoor dat je aan de Wft-eisen voldoet.  

Wil je het hele jaar door je vakkennis aantoonbaar op peil houden? Dan is Wft Triple A de perfecte tool voor jou. Hiermee ben je Altijd Aantoonbaar Actueel vakbekwaam. Je ontvangt relevant nieuws en krijgt kortingen tot wel 50% op je Wft-PE-opleidingen bij NIBE-SVV. En de tool houdt bij waar je kennis van neemt, zodat je wanneer het maar nodig is je status kunt rapporteren. Geïnteresseerd? Je sluit hier een gratis proefabonnement af dat automatisch na 2 maanden stopt.  

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!