Financieel adviseur en financieel planner, wat is het verschil?

De termen financieel adviseur en financieel planner worden vaak door elkaar gebruikt. Toch is er een groot verschil. Heb jij ambitie om je verder te ontwikkelen in het vakgebied financieel advies en financiële planning? Ontdek het verschil en de opleidingsmogelijkheden.

Voor wie is het vakgebied financieel advies en financiële planning?

De opleidingen tot financieel adviseur of financieel planner zijn gericht op een brede groep specialisten. Denk aan accountmanagers, assurantietussenpersonen, personal en private bankers, (ervaren) financieel adviseurs en planners, cliëntadviseurs, (erkend) hypotheekadviseurs, relatiebeheerders-, en zelfstandig gevestigde financieel dienstverleners.

Wat doet een financieel adviseur?

Als financieel adviseur ben je dé deskundige in het verkopen van financiële producten, zoals bankspaarproducten, hypotheken, verzekeringen en beleggingsproducten. Je geeft advies op basis van de wensen en financiële mogelijkheden van de klant. Als je in dienst bent bij een financiële instelling verkoop je meestal alleen producten van die organisatie. Een zelfstandig financieel adviseur kiest er meestal voor om producten van diverse aanbieders te verkopen. 

Hoe word je financieel adviseur?

Je start met het diploma Wft Basis en bepaalt daarna de richting waarin je jezelf verder wilt ontwikkelen. Wil je Erkend Financieel Adviseur worden? Dan heb je eerst het Wft-diploma Adviseur Hypothecair krediet nodig. Om vervolgens deel te mogen nemen aan de training moet je ook voldoen aan de ervaringseis van SEH. Het examen voor Erkend Financieel Adviseur leg je af bij SEH. Rond je dit succesvol af? Dan word je ingeschreven in het Register Erkend Financieel Adviseur. Een absolute meerwaarde in het vak!

Wat doet een financieel planner?

Als financieel planner ben je dé expert op het gebied van vermogensopbouw. Je biedt de klant een financieel totaalbeeld voor de lange termijn. Zo help je je klant altijd met een deskundig financieel, fiscaal en/of verzekeringstechnisch plan, zorgvuldig gerangschikt in de tijd. Je verkoopt dus geen product, maar overzicht en een financieel plan. Ook help je bijvoorbeeld bij de fiscale en juridische gevolgen van een bedrijfsovername. Jouw inzicht en overzicht maakt dat je klant de juiste keuzes kan maken. 

Hoe word je financieel planner?

Om gecertificeerd financieel planner te worden dien je de officiële CFP-examens van FFP te halen. Met de leergang CFP Financial Planner (CFP®), die volledig aansluit op de door Vereniging FFP gestelde eisen, word je hier uitstekend op voorbereid. Heb je de examens gehaald? Dan mag je de CFP®-titel voeren en met een opname in het CFP-register maak je deel uit van een internationaal en waardevol netwerk van financieel planners.

Samenvattend: dit is het verschil

Klanten schakelen een financieel adviseur in als ze een financieel product nodig hebben, zoals bankspaarproducten, hypotheken, verzekeringen en beleggingsproducten. Klanten schakelen een financieel planner in als ze een financieel totaalbeeld nodig hebben voor de toekomst. Denk aan een financieel plan voor de fiscale en juridische gevolgen van bijvoorbeeld trouwen, overlijden of bedrijfsovername.

Dit vind je misschien ook interessant

Heb je vragen? Neem gerust contact op met een van onze opleidingsadviseurs. 

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!