Alles wat je altijd al wilde weten over de Wft

Je zit hier goed als je pijlsnel iets over opleidingen Wft wilt weten. Hieronder zie je de meestgestelde vragen en bijbehorende antwoorden. En omdat we het je graag makkelijk maken, kun je vanaf deze pagina ook eenvoudig je Wft-opleiding, of Wft-PE-opleiding en examen boeken. 

Wft betekenis

Wat is Wft? Wft staat voor Wet op het financieel toezicht. Deze is onder andere in het leven geroepen om consumenten, bedrijven en organisaties te beschermen. Zij moeten er altijd op kunnen vertrouwen dat hun adviseur de juiste kennis en vaardigheden bezit en professioneel handelt. Daarom ben je verplicht om een diploma van 1 of meerdere Wft-opleidingen te hebben als je adviseert of informatie verstrekt over financiële producten. 

Bekijk de Wft-opleidingen

Welke Wft-diploma's zijn er, en welke heb ik nodig?

Als je financieel advies geeft, dan dien je adviesbevoegd zijn. Daarvoor heb je 1 of meerdere beroepskwalificaties oftewel Wft-diploma’s nodig. Welke je precies moet hebben, hangt af van het vakgebied of de vakgebieden waarin je actief bent. 

Het Wft-vakbekwaamheidsstelsel kent totaal 8 beroepskwalificaties. Deze zijn opgebouwd uit 1, 2 of 3 modules.

Wft-opbouw CDFD
Wft-opbouw CDFD

Bron: CDFD

Wat is Wft Basis(-certificaat)?

In Wft Basis doe je relevante financiële basiskennis op. Als je als financieel adviseur start, dan heb je de opleiding Wft Basis nodig met uitzondering van de beroepskwalificatie Adviseur Zorgverzekering. Slaag je voor het examen Wft Basis, dan ontvang je een certificaat. Je kunt de opleiding Wft Basis volgen via e-learning, virtual classroom en klassikaal. 

Hoe lang is Wft Basis geldig?

Het certificaat voor Wft Basis blijft altijd geldig. 

Welk niveau heeft Wft Basis?

Wft Basis is een opleiding op mbo-niveau. Dit is vastgesteld door het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD). Dit instituut is verantwoordelijk voor de inhoud van de examens en de erkenning van exameninstituten zoals NIBE-SVV. Daarnaast houdt het CDFD toezicht op de Wft-exameninstituten. 

Wat is Wft Zorg?

Wft Zorg staat voor Wft Zorgverzekering. Je hebt het diploma van deze opleiding nodig om als Adviseur Zorgverzekering te mogen werken. Haal je dit papiertje, dan mag je bemiddelen, adviseren en informeren over zorg- en aanvullende ziektekostenverzekeringen. 

Wat is Wft Consumptief?

Wil je particulieren en bedrijven financieel advies geven over leningen en kredieten, dan heb je de beroepskwalificatie Wft Adviseur Consumptief krediet nodig.

Wat is Wft Schade particulier?

Je hebt het diploma Wft Schade particulier nodig als je privépersonen advies wilt geven over welke particuliere schadeverzekering bij hen past. Bijvoorbeeld voor de auto, het huis, de vakantie en rechtsbijstand. Heb je de beroepskwalificatie Adviseur Schadeverzekering particulier op zak, dan mag je particulieren ook adviseren over zorgverzekeringen. Dus hier zit enige overlap met Wft Zorg.

Wat is Wft Vermogen?

Wil je als Adviseur Vermogen aan de slag, dan dien je eerst het Wft Basis-certificaat te halen en daarna. Daarna mag je natuurlijke personen advies geven over hun oudedagsvoorzieningen, specifieke uitgaven en vrij te besteden vermogen. Je hebt het diploma Wft Vermogen ook nodig als opstap naar Adviseur Hypothecair krediet of Adviseur Pensioen. 

Wat is Wft Inkomen?

Als je slaagt voor Wft Inkomen, dan kan je aan de slag als Adviseur Inkomen. In deze functie geef je zowel werknemers als werkgevers advies hoe om te gaan met de risico’s van inkomensverlies door ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Hetzelfde mag je ook doen voor zelfstandig ondernemers. 

Wat is Wft Schade zakelijk?

Bezit je het Wft-diploma Adviseur Schadeverzekering zakelijk, dan mag je bedrijven adviseren over schadeverzekeringen. Denk aan bedrijfsverzekeringen voor aansprakelijkheid, het (kantoor)pand en het wagenpark. Overigens mag je particulieren en bedrijven ook adviseren over zorgverzekeringen en aanvullende ziektekostenverzekeringen als je adviseur Schadeverzekering zakelijk bent.  

Wat is Wft Hypothecair krediet?

Als je als hypotheekadviseur wilt werken, dan heb je Wft Hypothecair krediet nodig. Daarmee kun je particulieren adviseren welke opties ze hebben voor het aangaan van een hypotheek zodat zij de juiste keuze maken. 

Wat is Wft Pensioen?

Als je over Wft Pensioen beschikt, dan mag je aan de slag als pensioenadviseur. In deze functie help je jouw klanten de beste keuze te maken voor hun pensioenopbouw.  

Hoelang duurt een Wft-opleiding?

Gemiddeld doe je 2-3 maanden over een Wft-opleiding bij NIBE-SVV. Al onze Wft-opleidingen zijn klassikaal, in virtual classroom en als e-learning te volgen. Kies je voor de laatste variant, dan bepaal je jouw studietempo natuurlijk volledig zelf. 

Hoe vaak mag ik Wft-examen doen?

Het is natuurlijk super als je het examen voor je Wft in 1 keer haalt. Lukt dit niet, dan is er geen man overboord: je mag namelijk onbeperkt herkansen.

Wat is Wft-PE?

Wft-PE is een afkorting. Wft staat voor Wet op het financieel toezicht en PE staat voor Permanente Educatie. Je Wft diploma (beroepskwalificatie) is een initieel diploma. Als je adviesbevoegd wilt blijven, dan dien je dit periodiek te onderhouden. Dit doe je met PE. Je moet iedere PE-periode slagen voor het Wft-PE-examen van jouw beroepskwalificatie(s). Zo bewijs je dat jouw kennis en vaardigheden up-to-date zijn.

Bekijk de Wft-PE-opleidingen en examens

Eenvoudig contact

Heb je andere vragen over Wft of Wft-PE? Neem contact op met onze studieadviseurs. Zij staan je met plezier te woord. 

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!