Opleiding uitgelicht: Leergang Personenschade Zwaar Letsel

Werk je als personenschadebehandelaar of wil je aan de slag in deze functie? En wil je meer leren over het proces van schadebehandeling bij blijvend letsel? Dan is onze opleiding Personenschade Zwaar Letsel een goede keuze. Hierin leer je alles om een letselschade optimaal te regelen en tegelijkertijd de maatschappelijke, financiële en persoonlijke schade van de benadeelde zo veel mogelijk te beperken. Je doet kennis op van wet- en regelgeving,  fraude, medische aspecten en de juiste begeleiding van personen met zwaar letsel. Afhankelijk van je beschikbare tijd en budget kun je ervoor kiezen om de gehele leergang in één keer te volgen of in losse modules. 

Verschillende gradaties van personenschade

Wanneer je zoekt naar een personenschadeopleiding kun je je verdiepen in drie verschillende gradaties van personenschade, namelijk:

  • Licht: kortlopend (niet langer dan 6 maanden) letsel, zonder complicaties en geen of slechts tijdelijke arbeidsongeschiktheid tot gevolg;
  • Middelzwaar: letsel dat langer dan een half jaar nodig heeft om te herstellen, met tijdelijke arbeidsongeschiktheid tot gevolg;
  • Zwaar: blijvend letsel met (gedeeltelijke of volledige) arbeidsongeschiktheid tot gevolg.
 

Hieronder lichten wij de opleiding Personenschade Zwaar Letsel verder toe.

Meer over de Leergang Personenschade Zwaar Letsel

In de Leergang Personenschade Zwaar Letsel leer je alles over de schadebehandeling bij blijvend letsel. De inhoud van het programma is gericht op de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor de correcte behandeling en afhandeling van personenschades. Ook is er aandacht voor je professionele gedrag en houding. De praktijkgerichte insteek van deze opleiding personenschadespecialist zorgt ervoor dat alles wat je leert direct toepasbaar is in je werk. Deze leergang is ontwikkeld in samenwerking met de Adviesraad Leergangen Letselschade en is de standaard in de markt.

De leergang bevat 1 verplichte module en 3 keuzemodules, hiervan kies je er 2. Lees hieronder meer over de modules.

Module Regie en Toekomstschade

Als schadebehandelaar of schaderegelaar zwaar letsel wil je de maatschappelijke, financiële en persoonlijke schade van het slachtoffer zo veel mogelijk beperken. Bij toekomstschade is er daarnaast sprake van onzekerheid over de grootte van de schade. Daarom is het belangrijk het schadebehandelingsproces zo goed mogelijk te laten verlopen. In de module Regie en Toekomstschade doe je de kennis en vaardigheden op die je in staat stellen de regie in dit proces te voeren en te behouden. Denk hierbij aan het opstellen van een dossierstrategie en behandelplan, strategisch communiceren en onderhandelen.

Schade bij Zelfstandigen (keuzemodule)

In de module Schade bij Zelfstandigen doe je kennis en vaardigheden op die zeer bruikbaar zijn om zelfstandigen bij te staan in het schadebehandelingsproces. Letselschadebehandeling bij zelfstandig ondernemers steekt immers anders in elkaar dan bij werknemers in loondienst. Zo worden zelfstandigen niet medisch gevolgd door een bedrijfsarts. Ook is het noodzakelijk om rekening te houden met zaken als rechtsvormen, inkomenscomponenten en pensioen.

Overlijdensschade (keuzemodule)

Bij overlijdensschade claimen nabestaanden onderhoudsschade bij de partij die verantwoordelijk is voor het overlijden. De omvang van de schade vaststellen is moeilijk en daarom specialistenwerk. Maar er spelen niet alleen juridische en financiële aspecten mee. Het is van groot belang dat je kunt omgaan met de emoties van de nabestaanden. In de module Overlijdensschade wordt aandacht besteed aan de inhoud van het vak, maar ook aan competenties die onmisbaar zijn voor een behandelaar van deze emotionele en complexe soort personenschade.

Beroepsziekten (keuzemodule)

Van oudsher is er in Nederland weinig aandacht voor beroepsgerelateerde ziekten, de WIA geeft beperkte mogelijkheden op een uitkering en de aansprakelijkheidsvraag is lastig te beantwoorden. Dit maakt letselschadebehandeling bij beroepsziekten complex, maar ook erg interessant. Met de module Beroepsziekten krijg je de kans je in dit boeiende onderwerp te verdiepen. Denk hierbij aan onderwerpen als asbest, PTSS en burn-out.

Tip van programmamanager Aart

Aart Verrips is bij NIBE-SVV verantwoordelijk voor de opleiding. Hij benadrukt: “Als je al veel ervaring hebt met letselschades en op zoek bent naar een opleiding waar je nog veel meer kunt leren en die volledig aansluit bij de actuele praktijk, dan is onze Leergang Zwaar Letsel de beste optie. Je bent dan namelijk verzekerd van een branche-erkende opleiding van een hele hoge kwaliteit. Want de kwaliteit wordt geborgd door een kritische adviesraad bestaande uit diverse vertegenwoordigers van organisaties in de letselschademarkt. We evalueren de opleiding regelmatig met deze adviesraad én met de docenten en onze deelnemers.”

Doelgroep opleiding Personenschade Zwaar Letsel

De Leergang Personenschade Zwaar Letsel en bijbehorende modules zijn ontwikkeld voor belangenbehartigers, schadebehandelaars en schaderegelaars bij aansprakelijkheids- of rechtsbijstandsverzekeraars, schaderegelings- of expertisebureaus, makelaars of tussenpersonen.

Diploma’s en wettelijke eisen

De module Regie en toekomstschade wordt afgesloten met een mondeling examen (assessment). Als je dit assessment met een voldoende hebt afgesloten en je hebt actief deelgenomen aan 2 van de 3 keuzemodules, waarbij je ook alle (thuis)opdrachten hebt ingeleverd, ontvang je het toonaangevende diploma ‘Leergang Personenschade Zwaar Letsel’.

Meer informatie en aanmelden

De eerstvolgende startdatum voor de Leergang Personenschade Zwaar Letsel is donderdag 3 november 2022. Interesse? Ontvang meer info of schrijf je direct in. Of neem contact op met een van onze opleidingsadviseurs. Zij helpen je graag en goed.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!