De meest gestelde vragen over de Wft, PE en PA én de antwoorden

Elke dag krijgen onze opleidingsadviseurs veel vragen over Wft, PE en PA. De belangrijkste nemen we met u door.

Wat is het verschil tussen Wft en PE?

Het Wft-diploma is een initieel diploma dat u behaalt. Dit diploma, ook wel beroepskwalificatie genoemd, kunt u vervolgens door middel van PE geldig houden. PE staat voor: Permanente Educatie. Met een PE-examen houdt u het diploma (de gehele beroepskwalificatie) geldig.  Als uw diploma/beroepskwalificatie uit meerdere initiële modules is opgebouwd, moet u dus het PE-examen afleggen met dezelfde naam als die van het diploma/de beroepskwalificatie. Die naam begint altijd met ‘Adviseur’. U hoeft daarna niet voor de onderliggende modules apart PE-examen te doen. Ook niet als enkele van die onderliggende modules een andere beroepskwalificatie vormen. Als u slaagt voor het PE-examen, dan slaagt u voor alle modules waaruit die beroepskwalificatie is opgebouwd.

Wat is het verschil tussen PE en PA?

PE en PA zijn niet hetzelfde. PA staat voor Permanent Actueel. De Wft stelt aan alle financieel dienstverleners met klantcontact (én vanaf 1 oktober 2018 ook aan hun leidinggevenden) de eis dat ze altijd aantoonbaar actueel vakbekwaam (PA) zijn. Dit kan op verschillende manieren. NIBE-SVV biedt hiervoor de Wft Triple A-tool aan. Triple A staat voor Altijd Aantoonbaar Actueel.
PE staat voor Permanente Educatie: de Wft bepaalt dat elke diplomahouder periodiek (elke 2 of 3 jaar) een PE-examen moet behalen om zijn Wft-diploma geldig te houden.
De Triple A-tool van NIBE-SVV heeft het voordeel dat u aantoonbaar PA bent én meteen een goede basis legt voor uw Wft-PE-examen(s). De in de tool behandelde onderwerpen komen grotendeels terug in de Wft-PE-examens. Daarom krijgt u op basis van uw Wft Triple A-abonnement een flinke korting op de e-learningvarianten van de Wft-PE-opleidingen van NIBE-SVV. Maar liefst 50%!

En nieuw voor FFP-leden

Met uw PA-abonnement op Wft Triple A ontvangt u als FFP-lid 4 PE-punten bij FFP. Deze PE-punten kent FFP toe als u het verplicht profiel met ten minste de Wft-modules Basis, Hypothecair krediet en Vermogen heeft. Uw persoonlijke rapportage in Wft Triple A is daarvoor vernieuwd en laat nu ook uw PA-status en -profiel zien. Upload dit aantoonbaarheidsrapport naar uw persoonlijke FFP-omgeving op MijnFFP.nl en u bent niet alleen Wft-PA, maar u krijgt ook nog 4 PE-punten bij FFP.

Zijn PE en PA verplicht?

De PE-plicht geldt voor degenen die een Wft-diploma hebben. Als de PE niet tijdig is behaald, dan verliest de diplomahouder zijn bevoegdheid om te mogen adviseren. Daarnaast geldt zowel voor adviseurs als voor andere klantmedewerkers (en vanaf 1 oktober 2018 hun leidinggevenden) de verplichting om ‘permanent actueel vakbekwaam (PA)’ te zijn. Klantmedewerkers zijn medewerkers binnen een financiële onderneming die inhoudelijk contact met klanten hebben. De verplichting om permanent actueel vakbekwaam te zijn, is een open norm. Een onderneming mag zelf bepalen hoe zij die norm op een verantwoorde wijze invult. De Wft Triple A-tool is zo’n verantwoorde wijze om kennis actueel te houden.

Wanneer moet ik mijn PE doen?

Voor alle Wft-diploma's die tussen 1 januari 2014 en 31 maart 2017 zijn behaald, geldt dat er een PE-examen moet worden behaald in de PE-periode 1 april 2017 tot 1 april 2019. Dat geldt ook als deze diploma’s zijn behaald met een PE-Plusexamen en de omwisselactie. Na 1 april 2019 geldt voor deze diploma’s opnieuw een periode. Dit keer voor drie jaar en dus tot 1 april 2022.
Voor alle Wft-diploma's die na 31 maart 2017 zijn behaald, geldt dat er een PE-examen moet worden behaald in de PE-periode 1 april 2019 tot 1 april 2022.
Uitzondering op de PE-plicht: het diploma Adviseur Basis, zie hierna.

Welke PE moet ik doen?

Dit is afhankelijk van de Wft-diploma’s die u in uw bezit heeft. U doet PE per beroepskwalificatie. Dat is op het niveau Adviseur. Alleen als u uitsluitend het diploma Adviseur Basis hebt, hoeft u geen PE-examen af te leggen. Zie hierna.

Als ik PE Schadeverzekering Zakelijk doe, vallen Basis en Particulier hier dan ook onder?

Met een PE-examen onderhoudt u een geheel diploma, dus de gehele beroepskwalificatie. Als uw diploma/beroepskwalificatie uit meerdere modules is opgebouwd (zie het schema), kunt u dus volstaan met het PE-examen van het diploma/de beroepskwalificatie. U hoeft dan niet voor de onderliggende modules PE-examen te doen. 

Voorbeeld

Als u bijvoorbeeld het diploma/de beroepskwalificatie Adviseur schadeverzekering zakelijk hebt, dan hoeft u alleen het PE-examen Adviseur schadeverzekeringen zakelijk te doen. U hoeft dus niet de PE-examens Adviseur schadeverzekeringen particulier en/of Adviseur basis te doen. Maar in het PE-examen Adviseur schadeverzekeringen zakelijk komen óók onderwerpen voor uit de modules Schadeverzekeringen particulier en Basis.

Betekent het vervallen van PE-Basis dat ook bij andere PE-examens geen vragen over Basis meer komen?

Nee, uitdrukkelijk niet. De PE-verplichting voor het diploma Adviseur basis komt te vervallen. Daarom is het nu al niet meer nodig om dat PE-examen af te leggen. Maar de reikwijdte van de andere PE-examens blijft ongewijzigd. Dat betekent dat die PE-examens steeds ook over Basis gaan. Sterker: uit veel reacties van examenkandidaten die andere PE-examens dan Basis hebben afgelegd, blijkt zelfs dat onderwerpen uit Basis een onverwacht groot deel daarvan uitmaken.

Waar bestaat het studiemateriaal van de PE uit?

Het studiemateriaal bestaat uit artikelen en oefenvragen over de onderwerpen die op de PE-examens aan bod kunnen komen. Op het PE-examen wordt u getoetst op de onderwerpen die de voorgaande 3 kalenderjaren zijn gewijzigd. In de leeromgeving kunt u onbeperkt oefenen met vragen op examenniveau en oefenexamens maken.

En wist u dat NIBE-SVV het studiemateriaal doorlopend actualiseert! Op welk tijdstip u ook aan de slag gaat met PE, u hoeft niet bang te zijn dat u de laatste actualiteit mist.

Kan ik het PE-studiemateriaal op papier krijgen?

Ja, dat kan. De leerteksten in de online leeromgeving kunt u per onderwerp zelf printen. Heeft u liever een tekstboek met alle artikelen in print, dan kunt u dat bij uw aanmelding aangeven. Wij sturen het dan na uw inschrijving zo snel mogelijk naar u toe. Hiervoor wordt eenmalig een bedrag van € 39,- in rekening gebracht.

Wat is de gemiddelde studiebelasting van de PE?

Dit verschilt per PE-examen, maar de gemiddelde studiebelasting is naar schatting zo’n 10 à 20 uur.

Meer weten?

Of bekijk dit filmpje.
Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!