Banken bieden mkb-klant meer duidelijkheid bij kredietaanvraag

Op 1 juli treedt de Gedragscode Kleinzakelijke financiering in werking. Banken komen hiermee tegemoet aan de wens van met name mkb’ers om meer duidelijkheid bij het aanvragen van financiering

De code bevat minimumnormen bij het verstrekken van financiering. Alle leden van de Nederlandse Vereniging van Banken die leningen verstrekken aan het mkb moeten zich eraan houden. De code geldt voor geldleningen en kredietfaciliteiten die vanaf 1 juli worden aangevraagd. Een evaluatie van de code is gepland in 2021.

Bescherming van mkb’ers

Kleinere mkb’ers (met een omzet tot € 5 miljoen) missen vaak de kennis en ervaring van grotere bedrijven, maar hebben niet dezelfde bescherming als consumenten. De nieuwe code maakt het makkelijker voor de mkb-ondernemer om de bank aan te spreken op de geldende normen in alle fasen van de financiering: bij het oriënteren en aanvragen van de lening, als ook tijdens de looptijd van de lening. Daarmee verbetert de code de positie van mkb-klanten bij de banken.

Duidelijkheid

De gedragscode moet leiden tot een duidelijke en gebalanceerde presentatie van alle aspecten die bij het aanvragen van een lening aan de orde zijn. Zo bepaalt de gedragscode dat banken moeten zorgen voor:

  • Heldere informatievoorziening over wat er gebeurt bij tussentijdse veranderingen, eventuele renteherziening en mogelijkheden om vervroegd af te lossen.
  • Goede uitleg over een eventuele afwijzing van een aanvraag voor krediet.
  • Als banken toegevoegde waarde zien voor de klant: doorverwijzen naar alternatieve financiers.
  • Informatie op hun website wanneer een klacht kan worden ingediend, evenals over de termijnen en afhandeling van een klacht.

Bij geschillen

Als een bank de klacht niet naar tevredenheid afhandelt, dan kan de mkb-klant naar het Kifid stappen en het geschil voorleggen.

Meer informatie

Bekijk hier de gedragscode
 
De volgende opleidingen van NIBE-SVV gaan in op diverse aspecten rondom zakelijke kredietverlening:

 NB. Op 19 april starten de opleidingen Balanslezen en Inleiding Zakelijke kredietverlening. Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!