Top-10 gevaarlijke beroepsgroepen

In de top-10 van gevaarlijke beroepsgroepen staan beroepen in de techniek, transport en logistiek. Maar ook het beroep van kok. Dit blijkt uit de onlangs gepubliceerde Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), die in het laatste kwartaal van 2020 werd uitgevoerd door het CBS en TNO.

Onderzoek werksituatie

De NEA van TNO en CBS is een van de grootste periodieke onderzoeken naar de werksituatie van werknemers in Nederland, bekeken door de ogen van werknemers. Ruim 58.000 werknemers werden in 2020 ondervraagd over hun werksituatie. 

Gevaarlijk werk

Uit de enquête kwam naar voren dat 12,8% van alle werknemers van 15 tot 75 jaar vindt dat ze vaak of altijd gevaarlijk werk doen. In pre-coronajaren 2018 en 2019 was dit bijna 16%. Van alle werknemers kwam 14,4% tijdens het werk een enkele keer in een gevaarlijke situatie terecht. Bij de overgrote meerderheid (72,7%) was dit nooit het geval. Mannen doen vaker gevaarlijk werk dan vrouwen. Zo deed in 2020 17,5% van de mannen vaak of altijd gevaarlijk werk. Bij vrouwen was dit 7,7%.

Gevaarlijkste beroep: kok

In de top-10 van gevaarlijke beroepsgroepen staan vooral beroepen in de techniek, transport en logistiek. Toch zijn het de koks die van alle beroepsgroepen het meest aangeven dat zij tijdens hun werk vaak of altijd te maken hebben met gevaarlijke situaties. In de periode 2018-2020 ging het om bijna 6 op de 10 koks. Vrachtwagenchauffeurs, procesoperators, buschauffeurs, trambestuurders, politiepersoneel, brandweerlieden en bouwarbeiders in de afbouw (waaronder bijvoorbeeld dakdekkers), geven in ruim de helft van de gevallen aan vaak of altijd gevaarlijk werk te moeten doen.

Top-10 gevaarlijke beroepen

Werknemers met gevaarlijk werk krijgen vaker ongeval

Werknemers die aangeven vaak of altijd te maken te hebben met gevaarlijke situaties op het werk, hebben ook relatief vaak een arbeidsongeval met lichamelijk letsel of geestelijke schade. In 2020 was 9,3% van hen slachtoffer van een arbeidsongeval. Bij werknemers die nooit gevaarlijk werk doen was dat 1%. Werknemers met gevaarlijk werk verzuimen ook vaker als gevolg van een arbeidsongeval. Van de werknemers die vaak of altijd gevaarlijk werk deden was 4,5% slachtoffer van een arbeidsongeval dat leidde tot minimaal 1 dag verzuim. Bij werknemers die nooit gevaarlijke werkzaamheden uitvoeren was dit 0,5%.

Meer weten?

Wil je meer weten over verzekeringen op dit gebied en de afhandeling van dergelijke schades? NIBE-SVV heeft diverse opleidingen:

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!