Positieve reacties op nieuwe compliancetraining

De eerste sessie van de nieuwe 1-daagse training Compliance voor Financieel Adviseurs zit erop. “Die is erg goed gegaan”, vertelt trainer Silvia Janssen. Ze trof een gemotiveerde groep aan, “met een mooie melange van functies en aandachtsgebieden”. De vertrouwelijke sfeer maakte dat men veel vragen en incidenten uit de praktijk op tafel durfde te leggen. Dat leverde veel inzicht en praktische tips op, aldus Silvia én de deelnemers.
 
Niet elk advieskantoor beschikt over een aparte compliance officer die zorgt voor het juist toepassen van de wet- en regelgeving. Heel vaak is deze compliancetaak ondergebracht bij een van de medewerkers, als ‘neventaak’. Juist voor deze groep heeft NIBE-SVV de korte 1-daagse training Compliance voor Financieel Adviseurs ontwikkeld. De eerste training was in september.

Doel van de training

In de training leren financieel adviseurs compliancevraagstukken effectief aan te pakken. Ook leren ze hoe je binnen de organisatie een compliance-bewuste cultuur creëert en hoe je compliance-risico’s beheerst. Het uiteindelijke doel van de training is een zodanig inzicht te bieden, dat men met vertrouwen de compliancetaken kan uitvoeren. De ervaringen van deelnemers hierover waren positief. “Ik was zoekende, maar heb nu een raamwerk hoe ik compliance in de organisatie kan brengen”, aldus een deelnemer. Een andere deelnemer: “De training geeft me een geruststelling dat we op de goede weg zitten en inzicht hebben in wat nog schuurt en aandacht behoeft.” En: “Het helpt mij begrijpen wat ik in compliance wil bereiken. Ik heb nu inzicht in wat bij mij als persoon past.” Ook over het praktische gehalte van de training waren er positieve geluiden: “De praktische tips helpen mij concreet om compliance werkbaar te krijgen.”

Compliance niet alleen voor de complianceafdeling

Wat volgens trainer Silvia Janssen opviel bij de eerste training is dat er duidelijk interesse is vanuit de ‘business’. Compliance is de taak van iedere medewerker in de financiële sector en niet alleen van een afdeling Compliance, zoals vaak wordt gedacht. Hoe goed is het dan dat mensen uit de business naar deze training komen en daar moeilijke compliancethema's uit hun dagelijkse werk voorleggen. En dat waardeerden de deelnemers ook. Enkele reacties: “Een soort thuiskomen, het helpt als je compliance kunt bespreken met mensen uit de praktijk”, “Het is me heel duidelijk geworden dat je onderdeel moet zijn van de business als je iets wilt bereiken in compliance”.

Gedragsbeïnvloeding

De training moet de financieel adviseur ook leren om binnen de organisatie een compliance-bewuste cultuur te creëren. Een accountmanager Sales van NN en deelnemer aan de training hierover: “Compliance is geen moeten maar mogen. Het is evolutionair. Het heeft te maken met gedrag. Compliance is een onderdeel van de business. Zoek elkaar op. Handelen in het belang van de klant en het houden aan wet- en regelgeving lijken weleens te schuren, maar zijn vooral complementair.” “Zeer geslaagde dag”, zo was dan ook zijn oordeel over de training. Andere deelnemers: “Het is duidelijk dat compliance vooral draait om gedragsbeïnvloeding en niet om controle van regels” en “Compliance is echt leuk; je faciliteert en brengt mensen op een hoger plan”.

Whitepaper

Van de zomer verscheen de whitepaper ‘Compliance in een nieuw perspectief’, van de hand van trainer Silvia Janssen. In deze bundel leest u wat compliance betekent voor de adviespraktijk. De whitepaper is gratis aan te vragen op de site van NIBE-SVV.

Meer over de training

Wilt u meer weten over de 1-daagse training? Lees hier meer informatie. Of bel een van onze opleidingsadviseurs via 035 7506 155. Ook kunt u hen met WhatsApp bereiken via: 06 82 658 644.
 
Heeft u behoefte aan een inleiding Customer Due Diligence? Bekijk dan eens de training Wwft voor Iedereen met Klantcontact

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!