Behandelen personenschade vereist deskundigheid

Letsel door bijvoorbeeld een verkeersongeluk of bedrijfsongeval kan grote impact hebben. Juist daarom zijn de betrokken slachtoffers of nabestaanden gediend met een vlotte en afdoende afhandeling van een schadeclaim. Dit vraagt om deskundigheid van de schadebehandelaar of de belangenbehartiger.

Traag

De afhandeling van een schadeclaim wil nog weleens (te) traag verlopen. Dat leidt dan tot verwijten van de betrokken slachtoffers, nabestaanden of belangenbehartigers. Soms zijn de verwijten terecht, maar niet altijd. Er kunnen twee goede redenen zijn dat een dossier nog niet kan worden gesloten.

Wie is aansprakelijk?

Bij de eerste reden draait het om de aansprakelijkheid. Soms is het meteen duidelijk wie aansprakelijk is, en dan kan een claim vlot worden afgehandeld. Maar soms is het niet meteen duidelijk. Het kan dan zelfs jaren duren voordat is vastgesteld wie voor welk deel van de schade aansprakelijk is. Pas daarna kan de verzekeraar een definitieve regeling treffen.

Wat is de schade?

De tweede reden heeft alles te maken met het vaststellen van het letsel. Bij het oplopen van (ernstig) letsel kun je de volgende dag niet tot een regeling komen, want het is dan nog niet bekend wat de schade is en hoeveel tijd een eventuele genezing in beslag neemt. En hoe erg zijn de gevolgen? Zijn er nog (vervolg)operaties nodig? Kan het slachtoffer zijn beroep nog uitoefenen? Zijn studie vervolgen? De huishouding doen? Het kan jaren duren voordat er uitsluitsel is.

Veel behoefte aan specialisten

Terechte verwijten of niet, een professionele beoordeling en afhandeling van een schadeclaim valt of staat met de deskundigheid van de schadebehandelaar. Er is veel behoefte aan goed opgeleide specialisten, enerzijds bij verzekeraars en gespecialiseerde schaderegelingsbureaus, anderzijds bij rechtsbijstandsverzekeraars en advocaten- of rechtshulpbureaus. In dit laatste geval staat het behartigen van de belangen van slachtoffers centraal.

Vakgebied met interessante mogelijkheden

Het vakgebied personenschade biedt interessante mogelijkheden en loopbaankansen. Geïnteresseerd? Volg dan bij NIBE-SVV een opleiding personenschade. U krijgt inzicht in alle aspecten die in dit vakgebied van belang zijn.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Heeft u vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00-16.00 uur.

Vraag onze studiegids aan

Het complete aanbod voor ambitieuze financieel dienstverleners ligt weer voor u klaar. Benieuwd naar ons volledige aanbod?

Nieuwe inzichten opdoen?

Het vakgebied van de financieel dienstverlener is én blijft flink in beweging. Meebewegen is noodzakelijk om uw waarde voor uw klant te behouden. Onze whitepapers helpen u om uw kennis up-to-date te houden en nieuwe inzichten op te doen.