Hypotheekbezitters onbewust van klimaatrisico's: kansen voor hypotheekadviseurs

Uit het onderzoek ‘Consumentenmonitor Hypotheekbezitters’ door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat hypotheekbezitters vaak niet goed op de hoogte zijn van de kansen en risico’s van klimaatverandering. Zo denkt een groot deel van de woningeigenaren dat verzekeraars de schade betalen bij funderingsproblemen of overstromingen. En voor veel huiseigenaren is het ontbreken van financiële middelen een reden om hun woning toch niet te verduurzamen. Een uitgelezen kans voor de hypotheekadviseur om hierop in te springen. Om zo de hypotheekbezitter te voorzien van de juiste informatie en advies over de financieringsmogelijkheden. 

Schade zeker niet altijd door verzekeraar vergoed 

In een eerder artikel over de hoogwatersituatie en overstromingen las je dat waterschade niet altijd door de verzekeraar wordt vergoed. En dat niet elke huiseigenaar zich daar van bewust is. Uit het onderzoek van de AFM komt naar voren dat 3/4 van de eigenaren zich geen zorgen maakt over mogelijke overstromingen van hun huis. En 2/3 van de woningeigenaren vindt de kans op funderingsproblemen dusdanig klein dat ze zich daar geen zorgen over maken. Een kwart verwacht zelfs dat de verzekeraar de kosten van deze problemen betaalt. Terwijl funderingsschade niet te verzekeren is en overstromingsschade maar gedeeltelijk.  

Klimaatschade heeft grote invloed op de woningmarkt 

Een eerder onderzoek van de AFM wijst uit dat de risico’s van klimaatgerelateerde schade een grote invloed hebben op de woningmarkt. Zo heeft de toenemende kans op funderings- en overstromingsschade mogelijke grote financiële gevolgen voor huiseigenaren. Er wordt geschat dat wel 1 miljoen huizen voor 2050 last krijgen van funderingsschade. De gemiddelde kosten van het herstellen, bedragen € 54.000,-.  

Bij het kopen van een nieuwe woning wordt er niet voldoende rekening gehouden met funderings- en overstromingsrisico’s. Zo houdt de Nederlandse woningkoper bij het bepalen van de woningwaarde geen of weinig rekening met de overstromingsrisico’s. Behalve als er recent een overstroming is geweest. De redenen hiervan zijn, volgens de AFM: 

  • Er is weinig bewustzijn van funderings- en overstromingsrisico’s en mogelijke herstelkosten bij woningkopers;  
  • Woningverkopers krijgen geen motiverende prikkels om onderzoek te doen naar funderings- en overstromingsrisico’s;  
  • Er is weinig vertrouwen in de data over de risico’s.  

Een mogelijk gevolg van funderingsschade is dat de waarde van de woning onder de hypotheeksom kan dalen. De woningeigenaar kan bij een verhuizing met een restschuld achterblijven als de waarde van de woning daalt. Of de eigenaar kan in financiële problemen komen als er geen financiële ruimte is om de schade te herstellen of te voorkomen.  

Geen weet van de subsidie- en financieringsmogelijkheden om te verduurzamen 

Het verduurzamen van een woning is een flinke investering. Uit de Consumentenmonitor van de AFM kwam naar voren dat de meeste hypotheekbezitters vanwege materiaalkosten en gebrek aan financiële middelen ervan afzien om hun woning te verduurzamen. De meeste ondervraagden kennen de verschillende subsidie- en financieringsmogelijkheden niet. Mogelijkheden zoals het verhogen van de hypotheek, de Energiebespaarlening, de ISDE-subsidie en dat je sinds 2024 meer mag lenen als je een laag energielabel hebt en je huis wil verduurzamen.  

De rol van hypotheekadviseurs en aanbieders 

Maar 5% van de ondervraagden is in 2023 wel eens benaderd door de hypotheekverstrekker of adviseur om hun woning te verduurzamen. Hypotheekadviseurs en hypotheekverstrekkers hebben wat betreft de verduurzaming van woningen kansen. De respondenten die wel willen verduurzamen, maar dit nog niet hebben gedaan, hebben namelijk nog steeds plannen hiervoor. Benader daarom de klanten proactief en geef ze de juiste informatie en advies om de woning te verduurzamen.  

En adviseurs en hypotheekaanbieders kunnen klanten die mogelijk te maken krijgen met klimaatschade beter helpen. Bijvoorbeeld door klanten die in een risicogebied wonen of willen wonen te helpen hier met hun financiële planning rekening mee te houden.  

De opleidingen om het juiste advies te geven 

Meer weten over hoe je beter informeert en adviseert over het verduurzamen van de woning en de financieringsmogelijkheden? Met de training Adviseur Duurzaam Wonen ben je goed op de hoogte. Heb je je Wft Hypothecair Krediet nog niet? Begin dan met de examengerichte opleiding voor Wft Hypothecair Krediet. Dé opleiding voor als je klanten wilt adviseren over hypothecair krediet en consumptief krediet. Je leert hoe je de wensen en behoeften van de hypotheekaanvrager inventariseert. En hoe je succesvol adviseert en bemiddelt bij de verkoop van een hypotheek, volledig volgens de eisen van de Wft.  

Andere interessante opleidingen voor jou: 

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant

Op Vrijdag, 8 Maart, 2024, 12:16

Kees Dullemonds visie op de klimaattop Dubai en duurzaamheid in de verzekeringsbranche

Al eerder heb je de to do’s voor de financiële sector na de klimaattop in Dubai kunnen lezen. En ook de samenvatting van de klimaattop. Voor het laatste artikel van dit drieluik spraken we Kees Dullemond, de gedreven directeur van INSVER (Instituut Verduurzaming Verzekeringsbranche). Hoe kijkt hij naar de akkoorden van de klimaattop en de impact die dit op de financiële wereld heeft? Kees is hier heel duidelijk over: ‘We maken mooie stappen, maar er is nog echt wel werk aan de winkel. We zijn ons er steeds meer van bewust waar de problematiek ligt. Zonder de klimaattop en de aandacht op wereldniveau eromheen zouden we veel minder hebben bereikt. Tegelijkertijd ben ik me ervan bewust dat het nog te langzaam gaat.’ 
Lees verder

Op Donderdag, 8 Februari, 2024, 11:35

De to do’s voor de financiële sector na de klimaattop in Dubai

In een eerdere Nieuwsbreak over de Dubai klimaattop 2023 las je een samenvatting van de klimaattop. Dit artikel gaat dieper in op de afspraken die zijn gemaakt en belangrijk zijn voor de financiële sector. Want het is duidelijk: de financiële wereld moet aan de bak. Ontdek de belangrijkste akkoorden en voorbeelden voor financiële dienstverlener om de CO2-uitstoot versneld te verlagen.
Lees verder
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!