EU start kennisbank over blockchain

De Europese Commissie vindt de ontwikkeling van blockchaintechnologie in de EU zo belangrijk, dat ze start met een blockchain kennisbank: het Blockchain Observatorium en Forum. Wat is de functie en het nut ervan? En wat is blockchain überhaupt?

Als paddenstoelen uit de grond

Startups die gebruikmaken van blockchaintechnologie voor de meest uiteenlopende zaken schieten als paddenstoelen uit de grond. Ook in de financiële sector zijn initiatieven gestart met blockchain. Zo wordt blockchain toegepast bij cryptovaluta als de Bitcoin. Maar ook op andere gebieden kunnen blockchaintoepassingen een grote rol spelen. Bijvoorbeeld in de interne processen van banken en verzekeraars.

Functie kennisbank

Het Blockchain Observatorium en Forum moet gaan fungeren als een soort kennisbank over blockchain. Een belangrijke taak van de kennisbank is het monitoren van de belangrijkste ontwikkelingen rond blockchain, het verzamelen van informatie en het analyseren van trends. De kennisbank moet kennisoverdracht aanmoedigen, zo is de bedoeling van de Europese Commissie.

Geen lappendeken

De Commissie wil door het bijeenbrengen van kennis in een kennisbank voorkomen dat er een lappendeken van allemaal losse initiatieven ontstaat. De Commissie hoopt dat door veel kennis over blockchain te vergaren Europa kan meeprofiteren van de kansen en mogelijkheden die ontstaan. Ook wil de Commissie bijdragen aan versterking van de Europese spelers die actief zijn of willen zijn in de blockchaintechnologie. Zij hebben up-to-date kennis nodig op blockchaingebied en de kennisbank kan hieraan bijdragen.

Voor wie toegankelijk?

De kennisbank wordt openbaar toegankelijk. En voor iedereen die wil: voor techneuten en ontwikkelaars, maar ook voor burgers, wetgevers en andere geïnteresseerden.

Wat is blockchain nu precies?

In het artikel Blockchain: wat is het? leggen we u het uit.

Wilt u zich nog meer verdiepen in blockchain?

NIBE-SVV heeft de Next Academy in het leven geroepen om nog beter aan te sluiten bij de snelle technologische ontwikkelingen. Deze academy biedt ‘future proof’-opleidingen die aanhaken op wat u vandaag én morgen nodig heeft in de financiële dienstverlening. Wilt u meer weten over wat de fintech-ontwikkelingen ons tot nu toe hebben gebracht? En wat de verwachtingen zijn voor de nabije en verdere toekomst? Kijk dan gratis ons webinar ‘Fintech: the next step’ terug.
In de Next Academy hebben we de volgende opleidingen die mogelijk interessant zijn voor u:

 
Meer over het Europese blockchaininitiatief
Deel dit artikel
Wellicht ook interessant

Op Woensdag, 13 December, 2023, 10:55

Duurzaamheid in de financiële sector: een onmisbare trend voor 2024

Vorige maand bespraken we de top 7 trends in de financiële dienstverlening, waarvan duurzaamheid er één is. Het blijkt een onmisbare trend te zijn. Hoewel er al jaren aandacht wordt besteed aan ESG en duurzaamheid, wijst de website Duurzaam Ondernemen erop dat de sector nog steeds voor aanzienlijke uitdagingen staat.

Lees verder
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!