Opleiding Uitgelicht: Leergang Certified Compliance Officer (CCO)

“Een verplichte opleiding voor een compliance officer”, zo noemt Jurgen Borst de leergang. Hij is een van de cursisten die de leergang bij NIBE-SVV heeft gevolgd en spreekt dus uit ervaring.
 
In de leergang Compliance van NIBE-SVV word je opgeleid tot volwaardig compliance officer. Als compliance officer ben je als het ware de interne toezichthouder van de organisatie, verantwoordelijk voor het borgen van de wettelijke regels. Daarnaast houd je je ook bezig met de naleving van de interne afspraken en procedures en lever je een strategische bijdrage aan de ontwikkeling en implementatie van het compliancebeleid van de onderneming.

Compliance: een belangrijke functie

Van elke financiële instelling wordt niet alleen een juiste toepassing van wet- en regelgeving verwacht, maar ook integer handelen. Financiële instellingen hebben namelijk ook een belangrijke maatschappelijke rol. De overheid verplicht daarom de financiële sector om zijn medewerkers op te leiden op het gebied van wet- en regelgeving. De Wwft vereist eveneens om bij een bepaalde omvang een of meerdere compliance officers in dienst te hebben. Kortom, aandacht voor compliance is essentieel en wordt met de toenemende en complexe regelgeving alsmaar belangrijker. Je ziet tegenwoordig dan ook een afdeling Compliance bij verzekeraars, banken, betaaldienstverleners en andere financiële instellingen. Evenals bij gemeenten en in het bedrijfsleven, zeker bij de grote bedrijven.

Officieel erkend

Met het diploma van de leergang CCO op zak, heb je aantoonbaar de officieel erkende opleiding met goed gevolg afgesloten. De leergang Certified Compliance Officer (CCO) is namelijk geaccrediteerd door DSI. Met het diploma Certified Compliance Officer (CCO) kan je je bij DSI laten opnemen in het hoog aangeschreven register DSI Compliance Professional. Ook de vereniging van Nederlandse trustkantoren, Holland Quaestor, heeft de leergang CCO geaccrediteerd en kent PE-punten toe bij het behalen van het CCO-diploma.

Modulaire leergang

In de opleiding CCO ga je aan de slag met operationele standaarden en procedures. Je verdiept je in bedrijfsprocessen, financiële producten en transacties en bestudeert de risico’s van de verschillende processen om zo juridische en ethische risico’s te beperken. En dat alles aan de hand van praktische voorbeelden en casussen.
De leergang is modulair opgezet en bestaat uit 4 modules:

  • Introductie compliance
  • Beheerste bedrijfsvoering
  • Integere bedrijfsvoering
  • De organisatie van het toezicht

Het hele programma van de leergang is intensief en neemt in totaal gemiddeld 1 jaar in beslag. Om een indruk van de leergang te krijgen, zonder je direct voor het geheel in te schrijven, kun je de module Introductie Compliance van deze leergang ook los volgen. De individuele module levert vrijstelling op, als je ervoor kiest daarna toch de gehele leergang te gaan volgen.

Praktijkervaring

Alle docenten zijn afkomstig uit de praktijk en brengen hun eigen praktijkervaring mee. Zo’n docent is Marco Rijsdijk. Hij gebruikt zijn ruime werkervaring als bestuurder en compliance officer in verschillende sectoren doorlopend in zijn lessen. Maar hij gebruikt zeker ook de ervaring van de cursisten. Degenen die zich aanmelden voor de opleiding zijn doorgaans mensen die al werken en die de studie ernaast doen. Marco: “Ik probeer altijd met praktijkvragen, casussen en dillema’s de discussie in de groep te stimuleren, zodat er een onderlinge uitwisseling van ervaringen en kennis ontstaat.” En dat lukt, getuige de ervaring van Jurgen Borst: “... docenten met praktijkervaring en professionele medestudenten die een goede discussie niet uit de weg gaan.”
 
De eerstvolgende leergang start al op 4 november. Wil je meer weten over de leergang of je aanmelden? Kijk dan op de website van NIBE-SVV.

Daarnaast kun je bij NIBE-SVV ook diverse andere compliance-opleidingen volgen. Bekijk hier het complete aanbod aan complianceopleidingen van NIBE-SVV.

 

Adviesgesprek Compliance-opleidingen

Twijfel je of de leergang CCO geschikt voor je is en wil je advies van een opleidingsadviseur van NIBE-SVV? Of even sparren met een opleidingsadviseur over de verschillende opleidingsopties op het gebied van compliance? Neem gerust contact op, dit kan zowel telefonisch (035 200 8500), via WhatsApp (06 - 82 658 644) of via ons contactformulier.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!