2 bevlogen docenten over hun ervaringen met de leergang CCO

Een kijkje achter de schermen door Coby-Wilma en Sebastiaan

In het drieluik ‘Wat zijn de ervaringen met de leergang Certified Compliance Officer (CCO)’ delen vakgenoten hun indrukken. Alle geïnterviewden zijn direct betrokken bij het incompany opleidingsprogramma dat Rabobank medewerkers biedt. In dit artikel (deel 3) delen de vaste docenten, Coby-Wilma van Essen en Sebastiaan Huijbregts, hun ervaringen en inzichten. Beiden zien zichzelf vooral als facilitator. Hieronder wordt al snel duidelijk waarom die term perfect past.

Gezamenlijke aftrap en afsluiting met feestelijk element

‘De eerste lesdag trappen we samen af, dat is efficiënt en prettig voor de student’, vertelt Coby-Wilma. ‘We introduceren dan direct de Chatham regels. Deze volgen we altijd zodat er een omgeving ontstaat waarin je veilig open discussies kunt voeren. De laatste sessie doen we ook met z’n tweeën. De groep heeft dan een jaar lang gebuffeld. Want deze opleiding vraagt volledig commitment. Daarom nemen we gebak mee. Zo vieren we dat het diploma voor iedereen in het verschiet ligt. Ze hebben dit dan natuurlijk nog niet, maar moeten het afsluitende assessment in principe kunnen halen.’

Doordachte rolverdeling vormt solide basis

De leergang CCO omvat 13 bijeenkomsten. Wie welke lessen verzorgt, daar is goed over nagedacht. In de basis focust Coby-Wilma op de vaktechnische kennis. Sebastiaan verzorgt de lessen waarin competenties en vaardigheden, zoals integriteit, soft-controls en train de trainer centraal staan. Daardoor staan beide docenten volledig in hun kracht. ‘We zijn daarin wel flexibel en wisselen weleens als dat beter uitkomt. Afgelopen week draaide ik bijvoorbeeld een kennisles van Coby-Wilma’, vertelt Sebastiaan. ‘Dat is leuk en verloopt ook prima.’

Bijdragen van gastdocenten voegen waarde toe

‘We werken af en toe ook met gastdocenten zoals Alexander Hindriks en Muel Kaptein’, vervolgt Coby-Wilma. ‘Alexander is een van de vaste docenten in de open lijn én werkt al sinds jaar en dag bij Rabobank als compliance officer. Hij heeft ons meegenomen in specifieke topics en daar zijn we enorm dankbaar voor. Muel verzorgt een gastles over soft-controls. Dat is ook bijzonder waardevol omdat veel financiële instellingen zijn methodes gebruiken.’

Boeiend vanaf de eerste tel tot de laatste seconde

Zowel Coby-Wilma als Sebastiaan hebben een didactische gereedschapskist waar je u tegen zegt. Een les is voor hen alleen geslaagd als de groep vol energie naar huis gaat. ‘Het kennisdeel bestaat voornamelijk uit gortdroge stof. Met energizers als video’s, quizzen en opdrachten haken we daar op een boeiende manier bij aan’, legt Sebastiaan uit. ‘Zo brengen we de stof tot leven. Ik gebruik bijvoorbeeld een filmpje over de ramp met de Costa Concordia in de les over risk om de studenten een kapstok te geven’, verduidelijkt Coby-Wilma.

Interactieve werkvormen voeren de boventoon

‘Laat mensen vooral zelf wat doen is ons motto. Dus zorgen we dat de studenten actief bezig zijn’, vervolgt Sebastiaan. ‘Bij Coby-Wilma maken ze daarom regelmatig presentaties. En we verpakken veel in casuïstiek, stukjes intervisie, moodboards en groepsopdrachten. Bij de lessen waar de vaardigheden centraal staan, kan ik nog iets verder gaan. Een van mijn favoriete werkvormen is de train de trainer-opdracht waarbij de studenten zelf een les organiseren. De opdracht over de morele dilemma’s aan de hand van een model is ook heel interessant en intens. Iedereen brengt zijn of haar input in. Daar gaan we vervolgens met elkaar over in gesprek.’

Ethiek als rode draad

Alles valt of staat met ethiek. Dat loopt overal doorheen. ‘Elke afweging die je maakt als compliance officer, moet een integere zijn. Daarmee laveer je tussen wet- en regelgeving, organisatiecultuur en bijvoorbeeld de achtergrond van collega’s. Er zijn vaak meerdere oplossingen legaal en acceptabel. Daar kies je dan de beste uit’, licht Sebastiaan toe. ‘Je hebt de wet, maar ook de geest van de wet. Met die vertaalslag zijn we continu bezig tijdens deze leerlijn’, vult Coby-Wilma aan.

Leerdoelen raken en bij de praktijk aanhaken

‘De leerdoelen staan vast. Die moeten we raken. Daarom nemen we alle aspecten van het vak mee, maar we beginnen bij de basis. Dus stel, je werkgever heeft nog geen compliancefunctie. Wat is dan het eerste dat je moet regelen? Van daaruit bouwen we verder en werken we onder andere aan een compliance charter, jaarplan en monitoringsplan’, legt Coby-Wilma uit. ‘Uiteindelijk wil je als compliance officer dat jouw advies opgevolgd wordt. Hoe je jezelf positioneert, speelt een cruciale rol. Daarom besteden we veel aandacht aan leren overtuigen, lef tonen, assertiviteit en het durven en willen nemen van ownership’, voegt Sebastiaan toe.

Ruimschoots aandacht voor hoe het binnen de Rabobankorganisatie werkt

‘In de kern draaien we bij dit incompanytraject hetzelfde programma als in de reguliere CCO-trajecten. Het is dus niet lichter of zwaarder. Wel slaan we continu de brug naar hoe het intern bij Rabobank werkt. Dit kan omdat Coby-Wilma en ik beiden ook binnen Rabobank actief zijn met complianceopdrachten’, vertelt Sebastiaan. ‘De Wft en de Wwft zijn principle based. Dat betekent dat het doel van de wetgeving bekend is, maar hoe de financiële instelling het doel moet bereiken is vrijgelaten. Dit levert soms heel mooie discussies op’, noemt Coby-Wilma.

Een erkende opleiding van dit niveau krijg je niet cadeau

‘Het is een erkende leergang op het niveau van een Post HBO. En dan weet je: dat krijg je niet cadeau. Tijd en focus vormen de grootste uitdagingen voor de meeste deelnemers. We spreken daar regelmatig met de studenten over. Als je 10 jaar geleden voor het laatst in de schoolbanken zat, je nu lekker carrière aan het maken bent en thuis ook de boel draaiende moet houden, dan is het gewoon veel. Maar als je het slim aanpakt, dan is het zeker te doen’, aldus Coby-Wilma.

Deze 5 praktische tips van Coby-Wilma en Sebastiaan maken het verschil

  1. Onderschat de opleiding niet. Ga je starten, wees dan overtuigd dat dit is wat je wilt en handel daarnaar.
  2. Maak afspraken met het thuisfront en je werkgever. Zorg dat je op vaste momenten kunt studeren op een rustige plek.
  3. Kom altijd voorbereid naar de lessen zodat je actief mee kunt doen.
  4. Bestudeer aan het begin van iedere module de bijbehorende moduleopdracht. Zorg dat je precies weet wat er van je verwacht wordt en ga alvast aan de slag zodat het je niet verrast op het laatste moment.
  5. Trek ons als docenten aan ons jasje als je een toelichting of verheldering wenst.

Meer testimonials over de leergang CCO bekijken?

Dit is het laatste artikel van het drieluik over de leergang CCO bij Rabobank. Meer lezen? In deel 1 deelt Compliance Operating Officer Lusine Shahmuradyan haar ervaringen. En in deel 2 komen oud-studenten José Oord en Dewi Mohan aan het woord. Beiden slaagden deze zomer voor het examen.

Bekijk de leergang CCO of andere relevante complianceopleidingen

Hieronder zie je een overzicht van onze meestgekozen complianceopleidingen.

Nieuw: Engelstalige complianceopleidingen

Persoonlijk studieadvies ontvangen?

Een van onze opleidingsadviseurs staat je graag te woord. Bel ons op 035 - 7 506 155 of stuur een WhatsAppbericht (06 - 82 658 644).

Contact over incompanymogelijkheden

Ben je L&D-verantwoordelijk en wil je weten wat onze incompanyoplossingen voor jouw collega’s kunnen betekenen? Je bereikt onze accountmanagers via 035 - 7 506 157 of incompany@nibesvv.nl.
Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!