ESMA-Richtsnoeren leiden tot nieuwe DSI-registers

De op 3 januari 2018 ingegane ESMA-Richtsnoeren (afgeleid van de MiFID II-wetgeving) maken op het gebied van vakbekwaamheid een duidelijk onderscheid tussen adviseren en informeren over beleggen. Daarom heeft DSI 5 nieuwe, meer overzichtelijke, registers voor beleggingsprofessionals geopend:

  1. DSI/ESMA Informeren (retail)
  2. DSI/ESMA Adviseren Standaard (retail)
  3. DSI/ESMA Adviseren Maatwerk (retail)
  4. DSI/ESMA Informeren (institutioneel)
  5. DSI/ESMA Adviseren (institutioneel)

De registers DSI Compliance Professional, DSI Effectenhandelaar en DSI Beleggingsanalist veranderen niet. De in deze registers opgenomen dienstverleners, hebben geen contact met klanten en hoeven daarom niet aan de nieuwe vakbekwaamheidseisen te voldoen.

Type werkzaamheden is bepalend

Nog niet geregistreerd? Dan hangt het af van uw werkzaamheden welk DSI-register van toepassing is. Geeft u geen advies, maar verstrekt u wel facts & figures, dan bent u informatieverstrekker. Als informatieverstrekker maakt u nooit de koppeling tussen de klant en het beleggingsproduct.
 
U kunt ook Adviseur Maatwerk zijn. In die rol mag u voor de cliënt passende beleggingsoplossingen adviseren. Dit kunnen standaardoplossingen zijn, geïnitieerd door een of meer gekwalificeerde derde(n), maar ook voor de cliënt passende oplossingen. Hier vallen dus ook individuele titels onder, zoals aandelen, obligaties en opties.
 
Adviseur Standaard is de derde mogelijkheid. In dat geval mag u alleen een voor de cliënt passende beleggingsoplossing adviseren die geïnitieerd is door een of meer gekwalificeerde derde(n). Elke afwijking van deze beleggingsoplossing valt buiten de reikwijdte van uw bevoegdheid. Adviezen over individuele titels vallen hier niet onder.
Dit is een strikte uitwerking van de richtsnoeren zoals DSI deze geeft. Het is aan de werkgever hoe informeren/standaard en maatwerk uitgewerkt wordt binnen de eigen organisatie: het is een open norm.

Kennis- en vaardighedenmodules

Voor elk register moeten beleggingsprofessionals drie onderdelen afronden: Kennis, Vaardigheden en Integriteit. (De laatste wordt overigens vaak ingevuld door de werkgever zelf.) NIBE-SVV biedt de kennis- en de vaardighedenmodules aan.
De opleidingen:

  1. REGISTER DSI/ESMA Informeren (retail)
  1. REGISTER DSI/ESMA Adviseren Standaard (retail)
  1. REGISTER DSI/ESMA Adviseren Maatwerk (retail)

Voor losse examens kan men ook bij NIBE-SVV terecht.

Institutionele beleggers

De vaardighedenmodules retail die NIBE-SVV aanbiedt, voldoen ook voor institutionele beleggers, dus bijvoorbeeld voor investment managers bij pensioenfondsen.

Webinar

Op 9 april 2018 organiseerde NIBE-SVV het webinar ‘De toegevoegde waarde van de moderne beleggingsprofessional’, met gastspreker Michiel van Vugt. Hij kreeg en beantwoordde veel vragen over de nieuwe wetgeving. Kijk hier het webinar terug

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!