Financiële sector levert bijdrage Klimaatakkoord

Binnen de financiële sector kun je niet meer om het thema duurzaamheid heen. Niet zo gek, want binnen de duurzaamheidsdoelstellingen van de Europese Commissie is een sleutelrol weggelegd voor banken, verzekeraars, beleggingsondernemingen en -instellingen. Dat de sector deze rol serieus neemt, blijkt wel uit de site Klimaatcommitment.nl, die in mei dit jaar gelanceerd is. Op deze site lees je alles over het Klimaatcommitment, dat in 2019 door circa vijftig financiële instellingen werd ondertekend, en de uitvoering daarvan.

Wat is het Klimaatcommitment?

Het Klimaatcommitment is onderdeel van het klimaatakkoord en werd in 2019 door circa vijftig banken, verzekeraars, pensioenfondsen, vermogensbeheerders en hun koepels ondertekend. Met het ondertekenen neemt de financiële sector het initiatief om een bijdrage te leveren aan de uitvoering van het akkoord van Parijs en het Klimaatakkoord. Het doel van het Klimaatakkoord is om de uitstoot van broeikasgassen in 2030 op een kosteneffectieve wijze met 49% te verminderen ten opzichte van 1990.

Het Klimaatcommitment bestaat uit de volgende afspraken:

  • De betrokken partijen nemen deel aan de financiering van de energietransitie en aanvaarden hiertoe een inspanningsverplichting binnen de kaders van wet- en regelgeving en de risicorendementsdoelstellingen.
  • De partijen ondernemen actie om van hun relevante financieringen en beleggingen het CO2- gehalte te meten. Vanaf het boekjaar 2020 rapporteren zij daarover publiekelijk.
  • Uiterlijk in 2022 maken de partijen hun actieplannen inclusief reductiedoelstellingen voor 2030 bekend. De partijen zullen toelichten welke acties zij nemen om bij te dragen aan het akkoord van Parijs.
  • Dit commitment maakt integraal onderdeel uit van het Klimaatakkoord. Partijen organiseren een jaarlijks overleg met alle betrokkenen over de voortgang van de uitvoering van de afspraken.

Over de website

Op Klimaatcommitment.nl lees je alles over het Klimaatcommitment, de ondertekenaars en de uitvoering ervan. Door middel van het laatste nieuws over het Klimaatcommitment en recente publicaties blijf je op de hoogte van de stappen die de financiële sector zet om klimaatverandering tegen te gaan.

Zelf aan de slag met duurzaamheid? 

Schrijf je dan in voor ons Duurzaamheid in de Financiële Dienstverlening. Dit zeer toegankelijke programma over duurzaamheid is relevant voor iedereen die werkzaam is in de financiële sector. Bovendien profiteer je nu van de zeer scherpe introductieprijs van slechts € 89,-.

Wil je meer lezen over de rol van duurzaamheid binnen de financiële dienstverlening? Download dan ook onze gratis whitepaper ABCDuurzaam.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!