Financieel adviseur mag advies verplicht stellen

Mag een klant bij een financieel adviseur een financieel product afsluiten zonder advies in te winnen? Nee, niet altijd. Ook al beschikt de klant over voldoende kennis en ervaring, het is de betrokken financieel dienstverlener toegestaan een advies verplicht te stellen. Dat leert een uitspraak van het Kifid. De uitspraak draaide rond een hypotheekadvies, maar geldt voor alle adviezen rond complexe producten. En is daarmee van belang voor alle Wft-adviseurs.

Klacht bij het Kifid

De bal wordt in oktober 2016 aan het rollen gebracht. Een klant wil zijn beleggingsverzekering afkopen en het saldo gebruiken om zijn hypothecaire lening te verlagen. De bank geeft aan dat de klant dat moet regelen via een adviseur. De klant wil het echter direct zelf regelen omdat hij als gecertificeerd hypotheekadviseur de kennis in huis heeft. De bank weigert dit en voor de klant is dat de aanleiding om een klacht in te dienen bij het Kifid.

Bank beroept zich op zorgplicht

De bank vindt dat er sprake is van een complex product en stelt dat hierop de adviesregel (conform art. 4:23 Wft) van toepassing moet zijn. Volgens deze regel moet een financieel dienstverlener een passend en verantwoord advies geven, dit op basis van een uitgebreide inventarisatie en analyse van de klantgegevens. De bank beroept zich daarbij op haar zorgplicht.

Klant zwicht voor eis van de bank

De klant zwicht voor de eis van de bank en schakelt een adviseur in. Maar onder protest. Hij beschikt immers over alle papieren als hypotheekadviseur en is nota bene door diezelfde bank ooit als hypotheekadviseur aangesteld. Moet hij dan een adviseur in de arm nemen om een wijziging in zijn eigen hypotheek te regelen? Reden genoeg om bij het Kifid aan te kloppen. Bij het Kifid haalt de klant bakzeil. Het instituut vindt de eis van de bank redelijk, ook al is de klant zelf hypotheekadviseur. Conclusie: excution only is een optie, maar geen recht van consumenten.

Meer weten?

In diverse Wft-opleidingen komen de Wft-adviesregels aan de orde.

Belangrijke actualiteiten volgt u doorlopend met Wft Triple A

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!