Pizzafinanciering – verschillende partijen pakken een punt

Voor financieringen kunnen ondernemers nog steeds aankloppen bij hun bank. Een lening bestaat wel steeds minder vaak uit alleen een bancair krediet. Banken en zakelijk adviseurs weten verschillende financieringsvormen bij elkaar te vinden en komen zo tot het totaal benodigde bedrag: de pizzafinanciering. Omdat het bancaire krediet deel uitmaakt van de lening, loopt de bank niet als enige risico. Welke financieringsvormen zijn er?

Er bestaan veel verschillende financieringsvormen. Maar wat voor de ene onderneming een geschikte vorm is, past bij de andere onderneming nou net niet. Dat hangt onder meer af van de aard en de doelstelling van het bedrijf. Krijgt u een kredietaanvraag van een innovatieve ondernemer? Dan zou u hem kunnen wijzen op een fiscale regeling van de overheid. De ondernemer krijgt daarmee de financiële ruimte voor research en het ontwikkelen van producten. Daarnaast mag hij voor bepaalde activiteiten aftrekposten opvoeren.

Subsidies van het Rijk

Het Rijk, provincies en gemeenten verstrekken subsidies voor verschillende bedrijfsactiviteiten. Deze financiële ondersteuning is met name bedoeld voor jonge, innovatieve bedrijven. Zij komen vaak nog niet in aanmerking voor andere financieringsvormen. Het ministerie van Economische Zaken biedt de zogenaamde MIT-regeling. Daarmee stimuleert ze MKB-ondernemers binnen de topsectoren samen te werken en te innoveren. Ook op Europees niveau zijn er subsidiemogelijkheden.   

Banken en andere kredietverstrekkers

Voor het MKB blijven banken de belangrijkste kredietverstrekkers. Maar die zijn een stuk minder scheutig geworden. Zeker als de klant geen garanties kan afgeven. Als reddingsboei bestaan er dan wel andere regelingen, zoals het Borgstellingskrediet MKB. Ook zijn er andere kredietverstrekkers, die bijvoorbeeld kunnen helpen met een microkrediet of kortlopende lening.

Hulp van vermogende particulieren

Er zijn nog andere mogelijkheden. Denk aan de zogenaamde Business Angels. Dit zijn vermogende particulieren die in bedrijven investeren. Vaak zijn ze zelf ondernemer geweest. Behalve met geld zijn ze de aanvragers van dienst zijn met hun expertise. Want succesvol ondernemen, daar weten ze alles van. Venture capitalists vormen een andere categorie professionele investeerders. Zij richten zich voornamelijk op jonge en snelgroeiende bedrijven. Er zijn nog meer vormen, ook alternatieve. Crowdfunding is een bekend fenomeen. Daaruit kan een lening of investering voortkomen, maar ook een donatie of sponsoring. Ook zijn er de kredietunies. Dit zijn coöperaties van MKB’ers die samen geld op tafel leggen voor MKB’ers die krediet nodig hebben.

Ontwikkel u tot een vakkundig adviseur zakelijk

Wilt u zich specialiseren in zakelijke dienstverlening en klanten van dienst zijn met professionele, waardevolle adviezen? Bekijkt u dan eens een van de volgende opleidingen:

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!