Kredietaanvragen nemen flink toe

De vraag naar bedrijfsleningen is in het derde kwartaal van dit jaar flink gestegen. Door de lage rente willen bedrijven weer vaker investeren. Duitse, Italiaanse en vooral Nederlandse bedrijven melden zich vaker voor krediet, zo blijkt uit het kwartaalonderzoek (Bank Lending Survey) van de Europese Centrale Bank (ECB). De banken verwachten ook een aanzienlijke toename van de kredietaanvragen in het vierde kwartaal van dit jaar.

Stijging toegewezen kredieten

Bedrijven in Nederland slaagden er in het afgelopen jaar vaker in om financiering aan te trekken. Van de ondernemers geeft 78% aan dat zij hun kredietaanvraag geheel of gedeeltelijk gehonoreerd zagen ten opzichte van 62% een jaar eerder. Dat blijkt uit de Financieringsmonitor die minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) in juli 2015 naar de Tweede Kamer stuurde. Ook bij het kleinbedrijf laten de gehonoreerde aanvragen een behoorlijke stijging zien. In de eerste helft van dit jaar liep het aandeel toegewezen kredieten voor kleine bedrijven op naar 57% ten opzichte van 51% in de eerste helft van 2014.

Ruimte voor verbetering

Desondanks is er nog ruimte voor verbetering. Het blijft voor mkb-bedrijven in de praktijk lastig om financiering te regelen. In het afgelopen jaar steeg het aantal bedrijven dat een alternatief voor kredietverstrekking voor bankfinanciering zocht van 29% naar 37%, zo blijkt uit de Financieringsmonitor. Bedrijven zien de huisbank dan ook minder vaak als potentiële kredietverstrekker van vreemd vermogen. Was dit een jaar geleden nog 74%, nu ligt het percentage op 44%.

Ondernemers kijken voor financiering eerder naar andere banken, naar leaseconstructies of naar private leningen bij familie en vrienden. Ook ontstaan er steeds meerkredietunies waar ondernemers bij kunnen aankloppen.

Aanvullende maatregelen

Nu de economie aantrekt, maken ondernemers plannen om uit te breiden, te investeren en te groeien. Om deze groei te ondersteunen, maakt het kabinet met aanvullende maatregelen naar verwachting komende jaren enkele miljarden euro’s aan extra kredietverlening voor het mkb mogelijk. Het gaat om onder meer de volgende maatregelen:

  • Het ministerie van Economische Zaken stelt € 500 miljoen beschikbaar voor de garantstelling van een door private investeerders op te richten ‘Achtergesteld Leningenfonds’.
  • Daar bovenop stelt EZ € 400 miljoen beschikbaar voor de financiering van alternatieve financieringsinitiatieven.
  • Ook stopt het ministerie nog eens € 100 miljoen in het Dutch Venture Initiative (een Europees investeringsfonds waaraan ook Participatiemaatschappij Oost Nederland en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij deelnemen).
  • Daarnaast lanceert het kabinet samen met VNO-NCW, MKB-Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken een toegangspoort tot financiering via de ‘Nationale Financieringswijzer' voor ondernemers. Deze app moet ondernemers de weg wijzen naar de meest geschikte financieringsvorm voor hun investeringsplannen. Hierbij wordt een zo compleet mogelijk beeld van private en publieke financieringsmogelijkheden gegeven.
  • Ook is een pilot gestart met Fink, een online portaal waarmee midden- en kleinbedrijven snel en gemakkelijk inzicht kunnen krijgen in hun financieringskansen bij meerdere financiers.

In de Kamerbrief overheidsondersteuning voor ondernemingsfinanciering leest u meer over de maatregelen.  

Meer kans op microkrediet

Er komt daarnaast meer Europees geld vrij voor het mkb. Hiervoor hebben het Europese Investeringsfonds (EIF) en 6 microfinancieringsorganisaties in Brussel een overeenkomst ondertekend. Die bevat een garantieregeling met het doel om 20.000 midden- en kleinbedrijven in Europa te financieren. In totaal komt er € 237 miljoen vrij. Het Nederlandse Qredits is een van de 6 organisaties die van deze garantieregeling gebruik gaat maken. Qredits krijgt in eerste instantie € 3,9 miljoen. Met een Europese garantie van 75% op de verstrekking van kredieten tot € 25.000, kan Qredits ook makkelijker kleine bedragen uitlenen aan (startende) ondernemers.

Meer informatie

Kwartaalonderzoek ECB
Kamerbrief overheidsondersteuning voor ondernemingsfinanciering
Financieringsmonitor 2015-1
Nationale Financieringswijzer
Pilot Fink
 
Ook in verschillende opleidingen van NIBE-SVV komt bedrijfsfinanciering aan de orde:

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!