Zekerheden en Ondernemingsvormen

Zekerheden en ondernemingsvormen in het mkb, gezien vanuit positie van de bank

Studiebelasting

20

Niveau

Vakopleiding

Erkenning

Opleidingsvariant

E-learning

Vanaf prijs

€ 704,00

Duur

4 maanden

Eerstvolgende startdatum

Oktober 2020
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Tijdens deze zeer actuele opleiding kijkt u vanuit de positie van de bank naar de zekerheden en ondernemingsvormen in het mkb. U leert wat de juridische ins en outs zijn bij pandrecht en hypotheekrecht en krijgt inzicht in de verschillen tussen hoofdelijke aansprakelijkheid, borgstelling en bankgarantie. Aan de orde komen ook de juridische positie van de bank bij insolventie van de kredietnemer en het onderscheid tussen de verschillende ondernemingsvormen en rechtspersonen. Na afloop van deze boeiende opleiding Zekerheden en Ondernemingsvormen kunt u bij transacties met diverse ondernemingsvormen de vertegenwoordigingsbevoegdheid van de cliënt bepalen, de valkuilen herkennen bij overgang of omzetting van een onderneming en succesvol de wettelijke onderzoeksplicht van de bank toepassen bij transacties met rechtspersonen.

Doelgroep

De opleiding is ontwikkeld voor beginnende medewerkers zakelijke kredietverlening, aankomend commercieel ondersteuners, aankomend accountmanagers mkb/particuliere kredietverlening en financieringsspecialisten.

Doel en opzet

U ontwikkelt tijdens deze opleiding kennis en inzichten met betrekking tot zekerheden en ondernemingsvormen in het mkb, gezien vanuit de positie van de bank. De leerstof van de opleiding Zekerheden en Ondernemingsvormen bestaat uit 3 onderdelen die onderling nauw met elkaar samenhangen. Hierbij wordt ingespeeld op actuele thema’s. Denk aan de recente overnamen en faillissementen van verschillende ondernemingen, de positie van de bank hierin en de gevolgen voor de eventuele levenspartner. U verdiept zich aan de hand van een overzichtelijk tekstboek in zekerheden, beslag en executie, natuurlijke personen en rechtspersonen en ondernemingsvormen en overgang van een onderneming.

Vooropleiding

U heeft een HBO-werk- en -denkniveau met basiskennis van juridische begrippen. U bent bekend met de juridische aspecten van de relatie tussen de bank en de particuliere of zakelijke cliënt, gezien vanuit de positie van de bank. Ook weet u hoe een zakelijke kredietaanvraag tot stand komt en hoe de administratie van een zakelijk krediet werkt.

Studiebelasting en duur

De opleiding wordt gegeven via e-learning. U bepaalt zelf uw studietempo. Gemiddeld duurt de opleiding 4 maanden. Het doornemen van de leerstof en het maken van diverse opdrachten betekent dan een studiebelasting van ongeveer 5 uur per week.

Studiemateriaal

NIBE-SVV is al jaren dé financiële opleider voor het bank-, verzekerings- en effectenbedrijf en de standaard in de markt. Hiermee bent u verzekerd van veruit de hoogste kwaliteit.

U maakt gebruik van de meest actuele literatuur en beschikt over een moderne online leeromgeving. Deze online leeromgeving bevat alle informatie die u voor de studie nodig heeft.

Optioneel studieboek

Bij een e-learningvariant ontvangt u een digitaal tekstboek. Een papieren studieboek kunt u optioneel bijbestellen in het inschrijfproces.

Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Examen en diploma

U rondt deze opleiding af met een praktijkgerichte opdracht. Bij een voldoende beoordeling van uw opdracht ontvangt u het diploma ‘Zekerheden en Ondernemingsvormen’ van NIBE-SVV.

Studieprogramma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Zekerheden, beslag en executie

 • Rol van zekerheden bij kredietverlening
 • Onderscheid tussen de verschillende zekerheden
 • Gevolgen van wettelijke schuldsanering, surseance en faillissement
 • Actio pauliana en verplichte zekerheidsstelling op grond van ABV
 • Rechten van bank bij insolventie

Natuurlijke personen en rechtspersonen

 • (Wettelijke) regeling voor vertegenwoordiging en volmacht
 • Mededelingsplicht van kredietnemer op grond van ABV
 • Onderzoeksplicht van bank bij transacties met rechtspersonen
 • Valkuilen bij gehuwde/geregistreerde dan wel ongehuwd samenwonende kredietnemer
 • Gevolgen van (echt)scheiding en overlijden van een kredietnemer

Ondernemingsvormen en overgang van een onderneming

 • Basiskenmerken van eenmanszaak, maatschap, vof en cv
 • Overgang van een onderneming
 • Gevolgen van fusie, aandelenoverdracht, splitsing en management buy out (mbo)
 • Onderzoeksplicht van bank bij concernfinanciering
 • Gewijzigd bv-recht
Planning
Planning
Planning
Planning
Planning

Opleidingsvarianten

U volgt de opleiding via e-learning. Bij deze variant volgt u geen klassikale bijeenkomsten, maar maakt u gebruik van onze geavanceerde online leeromgeving. Het is mogelijk een geprinte syllabus te bestellen. Het examen is onderdeel van de opleiding. De examenkosten staan separaat vermeld in het kostenoverzicht.

Investering
Investering
Investering
Investering
Investering
Kosten tot 31 december 2020

Bij e-learning variant, bij betaling in 1 termijn

E-Learning
€ 545,-
Examenkosten
€ 159,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 704,-
Kosten vanaf 31 december 2020

Bij e-learning variant, bij betaling in 1 termijn

E-learning
€ 575,-
Examenkosten
€ 175,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 750,-

Factuurmoment klassikale opleiding: facturatie vindt plaats drie weken voor aanvang van de eerste bijeenkomst.

Locatie- en arrangementskosten*

Het arrangement bestaat uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch ­inbegrepen. De arrangementskosten zijn € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangements­kosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten zijn € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Optioneel studieboek

Als u kiest voor een e-learning ontvangt u een digitaal tekstboek. Een papieren studieboek kunt u optioneel bijbestellen in het inschrijfproces.

Reprorechten en hand-outs*

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Vrijstellingen en btw

Wij combineren topkwaliteit met maximale flexibiliteit en aantrekkelijke tarieven. Alle genoemde prijzen zijn in principe exclusief btw. De opleidingen en trainingen verzorgd door NIBE-SVV kunnen wij u vrijgesteld van btw aanbieden. Dit geldt ook voor alle wettelijk erkende opleidingen op MBO-niveau 2, 3 en 4, de volledige HBO Bachelor­opleidingen en de volledige Master­opleidingen. Voor de niet-wettelijk erkende opleidingen en trainingen van onze businesspartners brengen wij 21% btw in rekening.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training van onze businesspartner zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.

Op de kosten voor studiemateriaal, hand-outs, syllabi, reprorechten en arrangementskosten brengen wij altijd 9% btw in rekening. 

Losse examens zijn vrijgesteld van btw als u bij uw inschrijving aangeeft bij welke CRKBO-geregistreerde instelling u de btw-vrijgestelde opleiding heeft gevolgd.

Wanneer u geen vooropleiding heeft gevolgd, is het examen belast met 21% btw. Dit geldt niet voor de DSI-examens, deze zijn altijd belast met 21% btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

*Deze kosten worden niet in rekening gebracht bij e-learning opleidingen.

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur. WhatsApp van 10.00-16.00 uur.

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur. WhatsApp van 10.00-16.00 uur.

Vraag onze studiegids aan

Het complete aanbod voor ambitieuze financieel dienstverleners ligt weer voor je klaar. Benieuwd naar ons volledige aanbod?

Buiten het klaslokaal

Wist je dat we ook buiten onze opleidingen bouwen aan een krachtige financiële sector? Ook buiten het klaslokaal houden wij je op de hoogte van de actuele ontwikkelingen binnen je vakgebied.