De meeste beleggingsondernemingen die zich richten op particuliere beleggers, denken dat zij helemaal voldoen aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Maar in de praktijk kan het beter, concludeert de AFM, op basis van een in 2015 gehouden themaonderzoek naar de naleving van de Wwft. Ook blijkt dat beleggingsondernemingen ongebruikelijke transacties nauwelijks melden bij de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU), hoewel ze daartoe wel verplicht zijn. Daarom heeft de AFM Good practices geformuleerd.
Met de Good practices wil de AFM beleggingsondernemingen verder ondersteunen bij het treffen van adequate procedures en maatregelen. De branchevereniging VV&A onderschrijft deze. Het gaat om de volgende good practices:
1. De AFM benadrukt het belang van het goed bepalen van risico-indicatoren bij acceptatie en monitoring van cliënten. Volgens de autoriteit kunnen de volgende zaken een extra risico met zich meebrengen:
2. De AFM raadt aan om bij het initiële cliëntonderzoek ook openbare bronnen te raadplegen, zoals internetzoekmachines, het Kadaster of het register van de Kamer van Koophandel. Eveneens is het belangrijk het uitgevoerde onderzoek en de uitkomsten daarvan vast te leggen.
3. Volgens de AFM moeten beleggingsondernemingen periodiek de procedures en maatregelen herzien. Dit om een mismatch tussen het papieren beleid en de praktijk te voorkomen en zo ‘afvinkgedrag’ te vermijden.
4. Ook moeten beleggingsondernemingen periodiek de sanctielijsten controleren (zie daarvoor de Sanctiewet 1977).
5. Volgens de AFM moeten beleggingsondernemingen daarnaast een aantal Wwft-verplichtingen beter naleven:
De AFM roept beleggingsondernemingen die zich richten op particuliere beleggers op om aan de slag te gaan met de Good practices. Daarnaast verwacht de AFM dat beleggingsondernemingen doorlopend nagaan of de getroffen procedures en maatregelen ook worden gevolgd in de praktijk.
Lees meer over de door de AFM opgestelde good practices
Bestrijding van terrorisme en witwassen komt ook aan de orde in een aantal opleidingen van NIBE-SVV:
Op Dinsdag, 24 Juni, 2025, 11:53
Als je werkzaam bent in de financiële dienstverlening of overweegt een carrière in deze sector te starten, heb je vast weleens gehoord van de termen financieel adviseur en financieel planner. Maar wat doet een financieel adviseur precies? En hoe verschilt dit van de taken van een financieel planner? In deze blog onderzoeken we deze twee belangrijke rollen binnen de financiële sector en belichten we de verschillen, overeenkomsten en carrièremogelijkheden.