Opleiding Certified Compliance Officer (CCO)

Officieel geaccrediteerde praktijkgerichte en innovatieve leergang

Niveau

Vakopleidingen

Studiebelasting

31 uur per maand

Opleidingsvariant

Dag

Deskundig en persoonlijk opleidingsadvies?

Op basis van uw huidige loopbaan en uw leerdoelen geven wij u graag een persoonlijk opleidingsadvies. Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
vraag advies aan

Deze complete leergang van NIBE-SVV biedt u een waardevol programma om door te kunnen groeien tot volwaardig compliance officer. Zo leert u bedrijfsgerelateerde risico’s analyseren en maatregelen treffen binnen de kaders van de wet. De vakdocenten in deze leergang, die hun sporen ruim hebben verdiend in de wereld van compliance, bieden u de tools en inzichten die u nodig heeft. Met deze leergang van NIBE-SVV zet u een flinke stap voorwaarts in uw loopbaan!

Officieel erkend

De leergang CCO is geaccrediteerd door DSI, register Compliance Professional. Met het behalen van het diploma Certified Compliance Officer (CCO) kunnen professionals zich bij DSI laten certificeren door middel van registratie in het register DSI Compliance Professional.

De vereniging van Nederlandse trustkantoren, Holland Quaestor (HQ), heeft de leergang CCO geaccrediteerd en kent 270 PE-punten toe bij het behalen van het diploma Certified Compliance Officer van NIBE-SVV. Leden van Holland Quaestor hebben een vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) op grond van de Wet toezicht trustkantoren (Wtt). Leden die werkzaam zijn als compliance officer bij een trustkantoor dienen een door Holland Quaestor geaccrediteerde opleiding tot compliance ­officer te volgen en het daarbij horende diploma te behalen.

Als de leergang met goed gevolg is afgerond, dan komt u in aanmerking voor vrijstelling van 2 van de 6 modules van de Registeropleiding financieel recht van de UvA Academie voor Bank en Verzekeringen. De Registeropleiding financieel recht wordt afgesloten met het UvA-diploma registeropleiding financieel recht en omvat 4 verplichte modules en 2 keuzemodules.

Doelgroep

Deze leergang is speciaal ontwikkeld voor ervaren compliance officers, auditors en andere professionals in vergelijkbare functies met toezichtverantwoordelijkheden. De leergang is zeer geschikt voor interne en externe functionarissen die betrokken zijn bij compliancetaken bij banken, verzekeraars en andere financiële instellingen zoals beleggings- en beursondernemingen, pensioenfondsen en trustkantoren.

Vooropleiding

De leergang is geschikt voor u, als u beschikt over minimaal HBO-/WO-werk- en -denkniveau. Verder wordt verwacht dat u voldoende kennis van relevante wet- en regelgeving heeft. Ook beschikt u over een werkomgeving waarin u de praktijkopdrachten kunt uitvoeren. Indien u (nog) niet volledig voldoet aan dit profiel, kan voldoende werkervaring alsnog leiden tot toelating tot de leergang. Het is in dat geval zeer aan te raden een stageplek te zoeken waar u de moduleopdrachten en het mondeling examen kunt uitvoeren.

Studiemateriaal

NIBE-SVV is al jaren dé financiële opleider voor het bank-, verzekerings- en effectenbedrijf en de standaard in de markt. Hiermee bent u verzekerd van veruit de hoogste kwaliteit. NIBE-SVV maakt gebruik van de meest actuele literatuur en beschikt over een moderne online leeromgeving. Deze online leeromgeving bevat alle informatie die u voor de leergang nodig heeft.

Doel en opzet

Het doel van de leergang is u meer inzicht te geven in de verplichtingen die de wet- en regelgeving van u vragen. U leert uw rol als compliance officer vorm te geven binnen uw organisatie. Hierbij kunt u instrumenten van planning en control gebruiken en kunt u omgaan met de krachtvelden en de cultuur van uw organisatie. Belangrijke aspecten hierbij zijn onder andere: persoonlijk effectief communiceren en het in kaart brengen en beheersen van de compliancerisico’s van uw organisatie. De bijeenkomsten zijn praktijkgericht en samen met de opdrachten bent u uitstekend voorbereid op het afsluitende assessment.

U kunt de modules van deze leergang ook los bij ons volgen. De individuele modules leveren vrijstelling op, als u ervoor kiest daarna toch de gehele leergang te willen volgen. Door het maken van de overige modules en het assessment kunt u zo alsnog het felbegeerde diploma bemachtigen.

Studiebelasting en duur

Gemiddeld duurt de leergang 12 maanden. Het volgen van de bijeenkomsten, het doornemen van de leerstof en het maken van de diverse opdrachten met afsluitend het assessment betekenen een studiebelasting van ongeveer 3-5 uur per week.

Accreditatie

Deze opleiding is geaccrediteerd DSI, register compliance professional en door de vereniging van Nederlandse trustkantoren, Holland Quaestor (HQ).


 

Studieprogramma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

CCO: Introductie compliance

(4 dagen)

 • Wet- en regelgeving, Wft en materieel recht
 • Europees recht, Mifid III/EMIR
 • Strategie, corporate governance en bestuursaansprakelijkheid
 • Compliance en compliance charter
 • Integriteit, cultuur en gedrag in de organisatie
 • Awareness en opleiden van medewerkers
 • Compliancevaardigheden en compliant zijn

CCO: Beheerste bedrijfsvoering

(3 dagen)

 • Beleid, programma en compliancerapportage
 • Aanbesteding, outsourcing en inkoop/mededinging
 • Anticorruptiewet- en regelgeving en bestrijding van omkoping
 • Incidentenregeling en klokkenluidersregeling
 • Wbp (privacyregelgeving), beveiliging, CBP richtsnoeren
 • Beheersing van belangenconflicten (intern en extern), marktmisbruik, insiderregeling

CCO: Integere bedrijfsvoering

(3 dagen)

 • Hoe verhoudt compliance zich tot riskmanagement?
 • Riskcontrol en monitoring
 • Riskassessment en product approval review proces (PARP)
 • Zorgplicht, klantbelang centraal, klachtafhandeling
 • Anticorruptiewet- en -regelgeving, bestrijding van omkoping, soft controls, tone at the top
 • Social media, reputatie(schade), klachtenmanagement

CCO: Organisatie van het toezicht

(3 dagen)

 • Wet- en regelgeving, Wft, toezicht en handhaving, provisieverbod
 • Visie (inter)nationale toezichthouders, AFM, DNB, ECB
 • Impact crossborder regelgeving, UK Bribery Act 2010
 • Toezicht in de praktijk en toekomst, verandering omgang toezichthouders
 • Compliancevaardigheden, dilemma’s delen, awareness en beïnvloeding

Examen en diploma

Voor de 4 modules van de leergang geldt een aanwezigheidsplicht met actieve participatie. Iedere module wordt afgerond met een moduleopdracht. Na het inleveren van de 4 moduleopdrachten verdedigt u deze tijdens een mondeling examen. Indien u dit mondelinge examen succesvol afrondt en u actief heeft deelgenomen aan alle modules, waarbij u ook alle moduleopdrachten met een voldoende heeft afgerond, dan ontvangt u het zeer gewaardeerde diploma ‘Certified Compliance Officer (CCO)’ van NIBE-SVV. U mag dan de titel Certified Compliance Officer (CCO) voeren.

Opleidingsvarianten

U kunt deze leergang volgen in de klassikale dagvariant. Alle opdrachten en het mondelinge examen maken deel uit van de leergang. De examenkosten staan separaat vermeld in het kostenoverzicht. U volgt bijeenkomsten, ondersteund door een online leeromgeving. De leergang bestaat uit 13 dagen.


Kies de opleidingsvariant die bij u past en bepaal uw startmoment.

Certified Compliance Officer (CCO)

Startmaand Variant Dag Locatie
September 2018 Dag Woensdag Utrecht
Startmaand Variant Dag Locatie
Februari 2019 Dag Woensdag Utrecht
Startmaand Variant Dag Locatie
April 2019 Dag Woensdag Utrecht
Startmaand Variant Dag Locatie
Juni 2019 Dag Woensdag Utrecht

Voor vragen over deze opleiding kunt u 035 200 4664 bellen. Deze opleiding op maat maken voor uw organisatie of op uw eigen locatie laten verzorgen? Bel 035 750 61 57.

Kosten

Cursusgeld € 7.500,-
Studiemateriaal € 500,-
Examenkosten € 1.175,-
Arrangementen (Food & Beverage) € 325,-
Totaalprijs (exclusief BTW) € 9.500,-

Kostenspecificatie

Cursusgeld: € 7.500,-
Studiemateriaal: € 500,-
Examenkosten: € 150,- (per module)
€ 575,- (assessment)
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Factuurmoment klassikale opleiding: facturatie vindt plaats drie weken voor aanvang van de eerste bijeenkomst.

Locatie- en arrangementskosten*

Het arrangement bestaat uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch ­inbegrepen. De arrangementskosten zijn € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangements­kosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten zijn € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten en hand-outs*

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Vrijstellingen en btw

Wij combineren topkwaliteit met maximale flexibiliteit en aantrekkelijke tarieven. Alle genoemde prijzen zijn in principe exclusief btw. De opleidingen en trainingen verzorgd door NIBE-SVV kunnen wij u vrijgesteld van btw aanbieden. Dit geldt ook voor alle wettelijk erkende opleidingen op MBO-niveau 2, 3 en 4, de volledige HBO Bachelor­opleidingen en de volledige Master­opleidingen. Voor de niet-wettelijk erkende opleidingen en trainingen van onze businesspartners brengen wij 21% btw in rekening.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training van onze businesspartner zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.

Op de kosten voor studiemateriaal, hand-outs, syllabi, reprorechten en arrangementskosten brengen wij altijd 6% btw in rekening. 

Losse examens zijn vrijgesteld van btw als u bij uw inschrijving aangeeft bij welke CRKBO-geregistreerde instelling u de btw-vrijgestelde opleiding heeft gevolgd.

Wanneer u geen vooropleiding heeft gevolgd, is het examen belast met 21% btw. Dit geldt niet voor de DSI-examens, deze zijn altijd belast met 21% btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

*Deze kosten worden niet in rekening gebracht bij e-learning opleidingen.

Een diploma van NIBE-SVV
hoeft u nooit uit te leggen

Vraag onze nieuwe studiegids aan

Het complete aanbod voor ambitieuze financieel dienstverleners ligt weer voor u klaar.

Benieuwd naar ons volledige aanbod? Vraag dan snel onze nieuwe studiegids aan:
 

Heeft u vragen?

Onze opleidingsadviseurs
zijn nu telefonisch bereikbaar.

Op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur, m.u.v. vrijdag tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00-16.00 uur.

Door gebruik te maken van onze site gaat u akkoord met de functionele cookies, deze zorgen voor een goedwerkende site, en met de analytische cookies, hiermee kunnen we op basis van geanonimiseerde data onze diensten verbeteren. Daarnaast gebruiken we cookies voor advertentiedoeleinden. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.
Door gebruik te maken van onze site gaat u akkoord met de functionele cookies, deze zorgen voor een goedwerkende site, en met de analytische cookies, hiermee kunnen we op basis van geanonimiseerde data onze diensten verbeteren. Daarnaast gebruiken we cookies voor advertentiedoeleinden. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.
Door gebruik te maken van onze site gaat u akkoord met de functionele cookies, deze zorgen voor een goedwerkende site, en met de analytische cookies, hiermee kunnen we op basis van geanonimiseerde data onze diensten verbeteren. Daarnaast gebruiken we cookies voor advertentiedoeleinden. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.