Opleiding Certified Compliance Officer (CCO)

Praktijkgericht, interactief en innovatief


Niveau

Vakopleidingen

Studiebelasting

31 uur per maand

Vakgebied Opleidingsvariant

Dag

Vanaf prijs

Algemeen

Deze complete opleiding van NIBE-SVV biedt u een waardevol programma om door te kunnen groeien tot volwaardig compliance officer. De vakdocenten in deze opleiding, die hun sporen ruim hebben verdiend in de wereld van compliance, bieden u de tools en inzichten die u nodig heeft. Met deze opleiding van NIBE-SVV zet u een flinke stap voorwaarts in uw loopbaan!

Officieel erkend

Deze opleiding is geaccrediteerd door:

 • DSI, register Compliance Professional
 • Holland Quaestor, register Certified Compliance Officer

Doelgroep

Deze leergang is speciaal ontwikkeld voor ervaren compliance officers, auditors en andere professionals in vergelijkbare functies met toezichtverantwoordelijkheden. De opleiding is zeer geschikt voor interne en externe functionarissen die betrokken zijn bij compliancetaken bij banken, verzekeraars en andere financiële instellingen zoals beleggings- en beursondernemingen, pensioenfondsen en trustkantoren.

Doel en opzet

Het doel van de leergang is u meer inzicht te geven in de verplichtingen die de wet- en regelgeving van u vragen. U leert uw rol als compliance officer vorm te geven binnen uw organisatie. Hierbij kunt u instrumenten van planning en control gebruiken en kunt u omgaan met de krachtvelden en de cultuur van uw organisatie. Belangrijke aspecten hierbij zijn onder andere: persoonlijk effectief communiceren en het in kaart brengen en beheersen van de compliancerisico’s van uw organisatie. De bijeenkomsten zijn praktijkgericht en samen met de opdrachten bent u uitstekend voorbereid op het afsluitende assessment. De modules Introductie compliance en De organisatie van het toezicht zijn ook los te volgen, bijvoorbeeld in het kader van bijscholing.

Vooropleiding

De opleiding is geschikt voor u, als u beschikt over minimaal HBO-/WO-werk- en -denkniveau. Verder wordt verwacht dat u voldoende kennis van relevante wet- en regelgeving heeft. Ook beschikt u over een werkomgeving waarin u de praktijkopdrachten kunt uitvoeren. Indien u (nog) niet volledig voldoet aan dit profiel, kan voldoende werkervaring alsnog leiden tot toelating tot de leergang. Het is in dat geval zeer aan te raden een stageplek te zoeken waar u de moduleopdrachten en mondeling examen kunt uitvoeren.

Voorbereiding en studiebelasting

Het volgen van de bijeenkomsten, het doornemen van de leerstof en het maken van de diverse opdrachten met afsluitend het assessment betekenen een studiebelasting van ongeveer 250 uur.

Studiemateriaal

NIBE-SVV is al jaren dé financiële opleider voor het bank-, verzekerings- en effectenbedrijf en de standaard in de markt. Hiermee bent u verzekerd van veruit de hoogste kwaliteit. NIBE-SVV maakt gebruik van de meest actuele literatuur en beschikt over een moderne online leeromgeving. Deze online leeromgeving bevat alle informatie die u voor de opleiding nodig heeft.

Studieprogramma

Studieprogramma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Introductie compliance

(8 bijeenkomsten)

 • Wet- en regelgeving, Wft en materieel recht
 • Europees recht, Mifid III/EMIR
 • Strategie, corporate governance en bestuursaansprakelijkheid
 • Compliance en compliance charter
 • Integriteit, cultuur en gedrag in de organisatie
 • Awareness en opleiden van medewerkers
 • Compliancevaardigheden en compliant zijn

Beheerste bedrijfsvoering

(6 bijeenkomsten)

 • Beleid, programma en compliancerapportage
 • Aanbesteding, outsourcing en inkoop/mededinging
 • Anticorruptiewet- en -regelgeving en bestrijding van omkoping
 • Incidentenregeling en klokkenluidersregeling
 • Wbp (privacyregelgeving), beveiliging, CBP richtsnoeren
 • Beheersing van belangenconflicten (intern en extern), marktmisbruik, insiderregeling

Integere bedrijfsvoering

(6 bijeenkomsten)

 • Hoe verhoudt compliance zich tot riskmanagement?
 • Risk control en monitoring
 • Risk assessment en product approval review proces (PARP)
 • Zorgplicht, klantbelang centraal, klachtafhandeling
 • Anticorruptiewet- en -regelgeving, bestrijding van omkoping, soft controls, tone at the top
 • Social media, reputatie(schade), klachtenmanagement

De organisatie van het toezicht

(6 bijeenkomsten)

 • Wet- en regelgeving, Wft, toezicht en handhaving, provisieverbod
 • Visie (inter)nationale toezichthouders, AFM, DNB, ECB
 • Impact crossborder regelgeving, UK Bribery Act 2010
 • Toezicht in de praktijk en toekomst, verandering omgang toezichthouders
 • Compliancevaardigheden, dilemma’s delen, awareness en beïnvloeding

Examen en diploma

Voor de 4 modules van de leergang geldt een aanwezigheidsplicht met actieve participatie. Iedere module wordt afgerond met een moduleopdracht. Bij een voldoende resultaat verdedigt u de opdrachten tijdens een mondeling examen. Indien u dit mondelinge examen succesvol afrondt en u heeft actief deelgenomen aan alle modules, waarbij u ook alle moduleopdrachten met een voldoende heeft afgerond, dan ontvangt u het zeer gewaardeerde diploma ‘Certified Compliance Officer (CCO)’ van NIBE-SVV. U mag dan de titel Certified Compliance Officer (CCO) voeren.

Lesplanning

Lesplanning

U kunt deze opleiding volgen in de klassikale dagdeelvariant. Alle opdrachten en het mondelinge examen maken deel uit van de opleiding. De examenkosten staan separaat vermeld in het kostenoverzicht. U volgt bijeenkomsten, ondersteund door een online leeromgeving. De opleiding bestaat uit 26 dagdeelbijeenkomsten.

Certified Compliance Officer (CCO)

Startmaand Variant Dag Locatie
September 2017 Dag Woensdag Utrecht
Startmaand Variant Dag Locatie
Februari 2018 Dag Woensdag Utrecht
Startmaand Variant Dag Locatie
Mei 2018 Dag Woensdag Utrecht

Voor vragen over deze opleiding kunt u 035 200 4627 bellen. Deze opleiding op maat maken voor uw organisatie of op uw eigen locatie laten verzorgen? Bel 035 750 61 57.

Kostenspecificatie

Kosten

Cursusgeld € 7500,00
Studiemateriaal € 250,00
Examenkosten € 1175,00
Arrangementen (Food & Beverage) € 325,00
Totaalprijs (exclusief BTW) € 9250,00

Kosten

Cursusgeld: € 7.500,-
Studiemateriaal: € 250,-
Examenkosten: € 1.175,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Factuurmoment klassikale opleiding: facturatie vindt plaats drie weken voor aanvang van de eerste bijeenkomst.

Locatie- en arrangementskosten*

NIBE-SVV regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch ­inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,-(excl. btw) per avond.

Reprorechten en hand-outs*

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Vrijstellingen en btw

Wij combineren topkwaliteit met maximale flexibiliteit en aantrekkelijke tarieven. Alle genoemde prijzen zijn in principe exclusief btw. De opleidingen en trainingen verzorgd door NIBE-SVV kunnen wij u vrijgesteld van btw aanbieden. Dit geldt ook voor alle wettelijk erkende opleidingen op MBO-niveau 2, 3, 4, de volledige HBO Bachelor­opleidingen en de volledige Masteropleidingen. Voor de niet-wettelijk erkende opleidingen en trainingen van onze businesspartners brengen wij 21% btw in rekening.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training van onze businesspartner zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.

Op de kosten voor studiemateriaal, hand-outs, syllabi, reprorechten en arrangementskosten brengen wij altijd 6% btw in rekening. De 6% btw op arrangementskosten is niet aftrekbaar.

Losse examens zijn vrijgesteld van btw indien u bij uw inschrijving aangeeft bij welke CRKBO-geregistreerde instelling u de btw-vrijgestelde opleiding heeft gevolgd.

Wanneer u geen vooropleiding heeft gevolgd, is het examen belast met 21% btw. Dit geldt niet voor de DSI-examens, deze zijn altijd belast met 21% btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

*Deze kosten worden niet in rekening gebracht bij e-learning opleidingen.

Beoordelingen

Vraag onze nieuwe studiegids aan

Het complete aanbod voor ambitieuze financieel dienstverleners ligt weer voor u klaar.

Benieuwd naar ons volledige aanbod? Vraag dan snel onze nieuwe studiegids aan:
 

Studiegids aanvragen

Heeft u vragen?

Onze opleidingsadviseurs
zijn nu telefonisch bereikbaar.

035-7 506 155

Op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur, m.u.v. vrijdag tot 17.00 uur

Onze website maakt gebruik van cookies.