Het A-actualiteitenprogramma

Het A-actualiteitenprogramma is in 2020 ontwikkeld voor het PE-programma van de hoog aangeschreven Registermakelaar in Assurantiën (RMiA). Omdat het programma zo enthousiast ontvangen is, is de e-learning nu ook voor de niet-RMiA’s beschikbaar gesteld. Voor iedere ambitieuze professional die werkzaam is in de verzekeringsbranche en zijn of haar kennis op het A-niveau (dus ver boven Wft-niveau!) wil actualiseren, is dit programma een aanrader.

RMiA: wat houdt dat in?

Sinds januari 2020 zijn de erkenningsregelingen RMiA en RAiA, die de Stichting Assurantie Registratie (SAR) onderhoudt en beheert, samengevoegd in één nieuw RMiA-register. Om in dit register ingeschreven te mogen staan, is het niet voldoende om de Wft-diploma's Adviseur Schadeverzekering Zakelijk en Adviseur Inkomen te hebben gehaald. Ook moet je in het bezit zijn van het Assurantie-A-diploma (of de A-certificaten van de modules Algemeen, Brand, Inkomen, Transport en Varia), drie jaar relevante werkervaring hebben en een RMiA-assessment (de ‘makelaarstest’) hebben afgelegd. Daarnaast moet je jaarlijks een PE-programma volgen om je kennis actueel te houden. De SAR wil zo het vak op een zo hoog mogelijk niveau tillen en houden.

Zakelijke markt heeft behoefte aan vakkennis van de RMiA’s

Een Registermakelaar in Assurantiën (RMiA) is de hoogste kwalificatie voor de onafhankelijke verzekeringsadviseur. Iemand die ingeschreven staat in het RMiA-register heeft dus veel meer kennis en ervaring dan het wettelijk minimum Wft-niveau. Vooral in de zakelijke markt is juist vakkennis nodig die veel verder gaat dan dat wettelijke niveau.
Met een RMiA-registratie laat je zien dat je over die vakbekwaamheid en ervaring beschikt. En je klanten weten zo ook dat jij een onafhankelijk en deskundig behartiger van hun belangen bent.

Kennis actueel houden met het A-Actualiteitenprogramma

Omdat er constant nieuwe ontwikkelingen zijn, volstaat een eenmalige inschrijving in het RMiA-register niet. Je moet je kennis ook bijhouden. Je hebt dus een PE-verplichting. Dit betekent dat je jaarlijks een PE-programma moet doorlopen om je inschrijving in het RMiA-register te behouden.
Onderdeel van dit PE-programma is het in 2020 door NIBE-SVV en de SAR gezamenlijk ontwikkelde A-Actualiteitenprogramma voor de Registermakelaar in Assurantiën (RMiA). Voor alle ingeschrevenen in het RMiA-register van de SAR is dit actualiteitenprogramma verplichte kost.

Ver boven Wft-niveau

Bij dit actualiteitenprogramma ligt de lat hoog. Vergeleken met Wft-PE is het niveauverschil heel groot. En dat geldt ook voor de praktische toepasbaarheid van de leerstof.
In een interview in het magazine Risk & Business met een aantal deelnemers aan dit programma omschrijft een student het niveau als volgt: “Het niveau is uitdagend hoog. Echt voor een selecte groep hoogopgeleide verzekeringsprofessionals. Niet te vergelijken met het niveau van Wft Schade Zakelijk en Inkomen dat door het ministerie van Financiën wordt bedacht en bepaald.”
 
Het hoge niveau wordt gewaardeerd door de deelnemers. Een student zegt het volgende over het programma: “Het A-Actualiteitenprogramma is nadenken op een ander niveau.” Een andere student: “Het A-actualiteitenprogramma gaat verder waar het Assurantie-A-boek stopt.”

A-Actualiteitsprogramma in het kort

Het A-Actualiteitenprogramma volg je in een digitale leeromgeving. In de e-learning komen een groot aantal uiteenlopende en actuele onderwerpen kort, bondig en toegankelijk aan bod. Een kleine greep uit de onderwerpen: nieuwe Incoterms, cabotage, de CAR-, Delay in Start Up- en bouwontwerpverzekering, het oversluiten van AVB, nieuwe regelgeving drones, subrogatie, bedrijfsregeling brandregres, ICT-aansprakelijkheid, werkgeversaansprakelijkheid en regres medische kosten uitzendkrachten, klimaatrisico’s, zonnepanelen en keuringseisen, arbeidsongeschiktheidslasten bij fusies en overnames en de Arbowet en corona.
 
Onderdeel van de digitale leeromgeving is de ‘Memotrainer’. Dat is een tool waarmee je de leerstof makkelijker onder de knie krijgt. Dat werkt goed, bevestigt een deelnemer: “Met de Memotrainer kon ik de leerstof actief oefenen. Door de herhaling blijft deze kennis hangen en landt het echt.”

Op plezierige wijze

Een van de ontwikkelaars van het actualiteitenprogramma is Johan Zwaanswijk (NIBE-SVV). Hij benadrukt: “De insteek is om op een toegankelijke en plezierige wijze actuele kennis over te brengen aan de deelnemers.”
Volgens hem zullen de deelnemers blij verrast zijn met de onderwerpen en de manier waarop die gepresenteerd worden. Hij verzekert: “Je zult er geen spijt van krijgen. Het vak is interessant en het bijhouden van vakkennis hoort daarbij. Het helpt je in de praktijk.”
 
Een van de geïnterviewde studenten: “De digitale leeromgeving heb ik in de avonden met plezier gevolgd, als de kinderen op bed lagen. Het voelde net als het kijken naar een Netflix-serie: ik doe er nog een achteraan.”
 
Als je de e-learning hebt doorlopen, wordt een eindtoets in je leeromgeving klaargezet. Ook daar hoef je de deur niet voor uit. Als je de eindtoets goed hebt gemaakt, kun je meteen het certificaat downloaden.

Nu ook beschikbaar voor de gehele verzekeringssector

Het programma is zo enthousiast ontvangen, dat de e-learning ook voor de niet-RMiA’s beschikbaar is gesteld. Het is nu verkrijgbaar bij NIBE-SVV voor iedereen die werkzaam is in de verzekeringsbranche en zijn of haar kennis op het A-niveau wil actualiseren. Je kunt het volledig digitaal doorlopen in een uitdagende en leuke leeromgeving. De opleiding is inmiddels uitgebreid met nieuwe onderwerpen, zoals de nieuwe regelgeving voor het vliegen met drones en misappropriation in de transportsector.
 
Bestel hier de e-learning A-Actualiteitenprogramma van NIBE-SVV

Andere relevante opleidingen

  • NIBE-SVV bereidt ambitieuze professionals voor op de makelaarstest via het RMiA- Coachingstraject. Meerdere trainers die zelf ook RMiA of specialist binnen hun vakgebied zijn, oefenen met jou de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor de feitelijke makelaarstest.
  • Heb je wel interesse in inschrijving in het RMiA-register, maar heb je nog geen diploma Assurantie-A? Volg dan bij NIBE-SVV de opleiding Assurantie-A en haal bij ons het voor RMiA vereiste diploma.
Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!