Een schrijnend geval?

De regeling voor schrijnende gevallen maakt vooral duidelijk dat schrijnende gevallen toch beter de tanden op elkaar kunnen zetten en ‘gewoon’ in 2016 alsnog hun nieuwe Wft-diploma’s halen. Want er is straks wel een mooie ontheffingsmogelijkheid, maar die kent vervelende bijwerkingen.

De invoering van de diplomaplicht betekent dat adviseurs en adviserende klantmedewerkers, die niet tijdig hun diploma behalen straks hun baan of hun bedrijf kunnen verliezen. Daarom is gevraagd om een regeling voor ‘schrijnende gevallen’. Daar was niet iedereen het mee eens: ‘als je te ziek bent om je diploma te halen, ben je toch ook te ziek om klanten te adviseren?’
 
Met de vorige week bekend gemaakte regeling voor ‘schrijnende gevallen’ heeft de AFM een mooie oplossing gevonden, die ook voor de tegenstanders acceptabel moet zijn. Als je valt in de categorie ‘schrijnende gevallen’, krijg je onder strenge voorwaarden een tijdelijke ontheffing van de diplomaplicht. Eén van die voorwaarden: de ontheffing geldt alleen de diplomaplicht en niet de eis dat je aantoonbaar actueel vakbekwaam moet zijn voor je werk. De AFM heeft bij het opstellen van de regeling (terecht) voorrang gegeven aan het belang van de klant. De voorwaarde betekent wel dat degene die van deze regeling gebruik wil maken over een hoge drempel heen moet: hij moet (1) aantonen dat ernstige persoonlijke omstandigheden een belemmering zijn om tijdig het diploma te halen en (2) tegelijk aantonen dat diezelfde ernstige persoonlijke omstandigheden geen beletsel zijn om zijn actuele vakbekwaamheid op het peil te houden dat de Wft eist.
 
Maar het grootste pijnpunt voor degenen die straks van deze regeling gebruik willen maken, zit in iets anders. De overgangsregeling zelf is straks voorbij. In 2017 zijn er geen PE-Plusexamens meer. Ook niet voor ‘schrijnende gevallen’. Dat betekent dat oude diploma’s (dus alle diploma’s van voor 2014) geen enkele vrijstelling of gelijkstelling meer geven. Degene die op grond van zijn schrijnende situatie ná 31-12-2016 zijn Wft-diploma’s mag behalen, moet dat volledig doen op basis van het nieuwe stelsel. Meestal betekent dat: beginnen bij nul en dus bij het moduul Basis. Het kan niet missen of er zijn mensen die dat schrijnend vinden.
 
Wanneer er sprake is van een ‘schrijnend geval’, heeft de AFM niet concreet uitgewerkt. In elk geval geldt dat het om een tijdelijke situatie moet gaan. Daarnaast heeft de AFM vast laten weten welke situaties zij niet als schrijnend beoordeelt; een ‘hoge leeftijd’ (ik vermoed dat de AFM een lage leeftijd ook niet als schrijnend ziet), het voornemen om binnenkort te stoppen met de adviespraktijk, het annuleren van een examen door een exameninstituut of het afleggen van een verkeerd examen. En hoewel de AFM het niet noemt: het niet meer geldig zijn van oude diploma’s ook niet.
 
Volgende week geen blog. Ik wens u prettige feestdagen en een goede jaarwisseling.  Tot in 2016.
Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!