Alles wat u altijd al wilde weten over de Wft

Dagelijks komen bij onze opleidingsadviseurs veel vragen binnen over de Wft, de geldigheid van de diploma’s en de Wft-eisen. De belangrijkste nemen we met u door.

Wat is Wft?

Wft staat voor Wet op het financieel toezicht. Op het moment dat u advies of informatie geeft over specifieke financiële producten, moet u wettelijk gezien in het bezit zijn van een of meerdere Wft-diploma’s.

Welke Wft-diploma's zijn er en welke heb ik dan nodig?

Het Wft-vakbekwaamheidsstelsel heeft een modulaire opbouw: elke beroepskwalificatie bestaat uit een of meer modules. Naast eisen aan uw kennis, worden ook eisen gesteld aan competenties, vaardigheden en professioneel gedrag.

Bron: CDFD (met een link naar: https://www.cdfd.nl/)

  Wat is Wft Basis(-diploma)?

Wft Basis is een module in het Wft-vakbekwaamheidsgebouw. De Wft kent vakbekwaamheidsniveaus. Op 1 niveau na (Wft Zorgverzekering) bestaat elk niveau uit Wft Basis, aangevuld met nog 1 of 2 andere modules.

Wat is de geldigheid van Wft Basis?

Wft Basis blijft onbeperkt geldig.

Welk niveau is Wft Basis?

De module Wft Basis is vastgesteld op MBO-niveau.

Is bij Wft Basis een PE-verplichting?

Na een aanpassing in de vakbekwaamheidseisen in 2018 is er voor Wft Basis geen aparte PE (Permanente Educatie) meer nodig. Deze PE is opgenomen in de (hogere) beroepskwalificatie PE. De module Wft Basis houdt daarmee zijn geldigheid zonder aparte (eigen) PE. Zie ook het artikel in deze Nieuwsbreak hierover.

Wat is Wft Zorg?

Wft Zorg staat voor Wft Zorgverzekeringen. Slaagt u voor het examen van deze opleiding dan ontvangt u het diploma Adviseur Zorgverzekering. Met dit diploma mag u bemiddelen, adviseren en informeren over zorgverzekeringen.

Wat is Wft Vermogen?

Wft Vermogen is een module uit het Wft-vakbekwaamheidsgebouw. Als u in het bezit bent van deze module, samen met de module Wft Basis, dan bent u Adviseur Vermogen en mag u adviseren over levensverzekerings- en beleggingsproducten. De module komt ook voor in andere beroepskwalificaties zoals Wft Hypothecair krediet en Wft Pensioen.

In de volgende Nieuwsbreak nemen we de veelgestelde vragen over PE (Permanente Educatie) met u door.

Meer weten over een opleiding of examen?

Op onze site leest u meer over onze Wft-opleidingen en –examens:

Wilt u liever een persoonlijk advies? 

Voor een persoonlijk opleidingsadvies kunt u bellen met onze adviseurs via telefoonnummer 035 - 7 506 155.
 
Attentie: De nieuwe studiegids van NIBE-SVV is uit! Vraag hem vrijblijvend aan (onder aan de homepagina)

N.B. Snel Wft-examen doen?

U kunt zich nu al via de site van NIBE-SVV aanmelden voor Wft-examens plaatsvinden. Wilt u veel sneller uw Wft-examen doen? Ook dat kan. Neem dan telefonisch contact op met onze opleidingsadviseurs via telefoon 035 - 200 46 04 of stuur een e-mail naar info@nibesvv.nl.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.

Vraag onze opleidingsgids aan

Het complete aanbod voor ambitieuze financieel dienstverleners ligt weer voor je klaar. Benieuwd naar ons volledige aanbod?

De Wft-PE periode loopt tot 1 april 2022!

Als financieel adviseur moet je je beroepskwalificatie(s) onderhouden. Zorg dat je aan deze eis voldoet met de Wft-PE examens en opleidingen van NIBE-SVV.