BIJZONDERE PE-EXAMENS

BIJZONDERE PE-EXAMENS

PE-examen niet behaald? Het bijzonder PE-examen biedt uitkomst

Vind alle informatie over het bijzondere PE-examen

Alle Wft-diploma’s zijn onbeperkt geldig. Maar de aan deze diploma’s gekoppelde adviesbevoegdheid geldt niet onbeperkt. Om deze adviesbevoegdheid te behouden is het nodig dat tijdig het Wft-PE-examen wordt behaald. Gebeurt dat niet, dan vervalt de adviesbevoegdheid automatisch op de laatste dag van de PE-periode.

Voor wie zijn de bijzondere PE-examens?

De bijzondere PE-examens staan open voor iedereen die (om welke reden dan ook) een regulier PE-examen niet heeft behaald in de voorgeschreven periode. Heb je het bijzondere Wft-PE-examen gehaald? Dan mag je weer adviseren.

Wanneer zijn de bijzondere PE-examens?

Je kunt de bijzondere PE-examens 3 keer per jaar maken. In de periode tussen 1 april 2023 tot 1 april 2024 kun je het bijzonder PE-examen afleggen in onderstaande weken.

Bijzonder Examenperiode PE-jaar 2023 Datum
Week 1 26 juni tot en met 2 juli 2023
Week 2 23 oktober tot en met 29 oktober 2023
Week 3 26 februari tot en met 3 maart 2024

Bron: CDFD

Let op: houd er rekening mee dat de aanmeldingsperiode voor het bijzondere PE-examen 5 weken vóór de examenweek sluit.

Bijzonder PE-examen herkansen

Omdat de bijzondere PE-examens slechts 3 keer per jaar worden afgenomen, vraagt de voorbereiding meer aandacht dan gebruikelijk. Waarom, denk je? Wie zakt mag pas 4 maanden later herkansen en heeft in de tussentijd geen adviesbevoegdheid.

Inhoud van bijzondere PE-examens.

Je wordt getoetst op relevante, actuele ontwikkelingen van de modules die bij jouw beroepskwalificatie passen. De inhoud gaat vooral over wet- en regelgeving. Hierbij zijn de ontwikkelingen niet ouder dan 3 jaar. Ook komen er vragen aan bod over de generieke vaardigheden van de topmodule van jouw beroepskwalificatie.

Deze modules komen aan bod per bijzonder PE-examen:

Bijzonder PE-examen: Module(s):
Adviseur Consumptief krediet Wft Basis, Wft Consumptief krediet
Adviseur Hypothecair krediet Wft Basis, Wft Vermogen, Wft Hypothecair krediet
Adviseur Inkomen Wft Basis, Wft Inkomen
Adviseur Pensioen Wft Basis, Wft Vermogen, Wft Pensioen
Adviseur Schadeverzekering particulier Wft Basis, Wft Schadeverzekeringen particulier
Adviseur Schadeverzekering zakelijk Wft Basis, Wft Schadeverzekeringen particulier,
Wft Schadeverzekeringen zakelijk
Adviseur Vermogen Wft Basis, Wft Vermogen
Adviseur Zorgverzekering Wft Zorgverzekeringen

Bron: Kandidatenbrochure Bijzondere Examens per 1 april 2022 1.2

Voorbereiding op het bijzondere PE-examen

Bij een bijzonder PE-examen is de slaagkans nog belangrijker dan bij een gewoon Wft-examen. Je kunt ervoor kiezen om jezelf goed voor te bereiden op het bijzondere PE-examen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een examentraining onder begeleiding van een ervaren docent. Voor elk bijzonder PE-examen duurt de examentraining 2 dagdelen. De lesdag vindt plaats in de week vóór de examendatum. Het voordeel hiervan is dat een belangrijk deel van de examenstof nog vers in je geheugen zit.

Schrijf je snel in

Wil je deelnemen aan een of meer bijzondere PE-examens en/of de voorbereiding daarop? Neem dan contact op met onze afdeling Advies en Voorlichting, tel: 035 656 8140, e-mail: service@nibesvv.nl.

Je ontvangt dan een formulier, waarmee je je voor het bijzondere PE-examen en/of de voorbereiding daarop kunt aanmelden. Uiteraard ontvang je dan ook informatie over de kosten.

Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!