Veel onwetendheid over verzekerbaarheid klimaatschade

Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met klimaatschade, zoals schade door overstromingen. Uit een enquête van Radar blijkt dat 68% van de ondervraagden denkt hiervoor verzekerd te zijn. Toch is dit niet altijd het geval. De enquête is ingevuld door ruim 13.000 testpanelleden met een woonverzekering.

Verzekerbaarheid van klimaatschade

Steeds meer verzekeraars bieden voor woonhuis- en inboedelverzekeringen dekking voor schade door overstroming van secundaire waterkeringen. Overstroming door het begeven van primaire waterkeringen blijft ook op woonhuis en inboedelverzekeringen uitgesloten. Op bijvoorbeeld een auto-cascoverzekering daarentegen is alle overstroming in de regel wel verzekerd. Voor bedrijfsmatige verzekeringen van gebouwen en de inhoud daarvan is dekking voor schade door overstroming van secundaire waterkeringen lang niet altijd verzekerd. Het mogelijk verkrijgen van dekking daarvoor is onder andere afhankelijk van de ligging en locatie.

Niet alleen klimaatschade door overstroming vormt een dreiging, maar ook droogte. Extreme droogte, bijvoorbeeld na een hete zomer, kan verzakkingen aan de woning veroorzaken. Een grote schadepost, waar een consument zich momenteel niet tegen kan verzekeren. Toch denkt bijna de helft (46%) van de testpanelleden met een woonverzekering wél verzekerd te zijn. 

Welke schade is verzekerd? En: welke schade niet? Welke schade is optioneel te verzekeren? Dat zie je in één oogopslag in de infographic verzekerbaarheid klimaatrisico's.

Tips voor de financieel adviseur

Door de grote onwetendheid van de consument, is het belangrijk dat het risicobewustzijn over klimaatschade groter wordt. Ook financieel adviseurs kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Lars De Ruig van Royal HaskoningDHV geeft als tip om op de zakelijke markt vanwege de locatiegevoeligheid van de schade, gebruik te maken van individuele assessments. Daarnaast geeft hij aan dat preventie en adaptieve maatregelen een grotere rol kunnen spelen. Voorbeelden hiervan zijn waterkerende kozijnen en deuren. Het aanbrengen van schilden in deuren en ramen. Maar ook simpelere maatregelen, zoals dure machines niet meer op de begane grond plaatsen. 

Duurzaamheid in de Financiële Dienstverlening

De financiële sector heeft een sleutelrol op het gebied van duurzaamheid. Dit betekent dat iedereen in de sector te maken krijgt met nieuwe omvangrijke wet- en regelgeving op dit gebied. Wil jij hier op voorbereid zijn? Dan is de korte online training Duurzaamheid in de Financiële Dienstverlening van NIBE-SVV misschien iets voor jou. 

Overige interessante opleidingen 

Ben je financieel adviseur en vind je het na het lezen van dit artikel belangrijk om meer te weten over klimaatschade? NIBE-SVV heeft diverse opleidingen waarmee je jouw kennis over dit onderwerp kunt verbreden. Je bekijkt ze hieronder:

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!