Meer transparantie over wijze van afschrijven

Als het aan het Verbond van Verzekeraars ligt, wordt de waardevaststelling bij inboedel-, reis- en recreatiewoningverzekeringen transparanter. Het Verbond roept verzekeraars namelijk op om hun afschrijvingstabellen toe te voegen aan de Verzekeringskaart.
 
Onder andere de Consumentenbond had aangedrongen op meer transparantie over de manier van afschrijven. Verzekerden zouden vooraf inzage moeten hebben in de wijze van schadeberekening, vindt deze organisatie.

Wat is er aan de hand?

Verzekeraars gaan bij schade-uitkering uit van verschillende waarden van een product: nieuwwaarde en dagwaarde. Het is niet altijd duidelijk voor verzekerden wanneer verzekeraars de nieuwwaarde hanteren, wanneer de dagwaarde en hoe die dagwaarde wordt bepaald.
 
Bij de inboedelverzekering is de hoofdregel van de schadeberekening de nieuwwaarde. Op het moment dat de dagwaarde minder is dan 40% van de nieuwwaarde en reparatie niet meer mogelijk is, dan berekenen de verzekeraars de uitkering op basis van de dagwaarde. Bij de reisverzekering is de hoofdregel voor de schadeberekening meestal de dagwaarde.
 
Verzekeraars werken bij de schadeberekening vaak met afschrijvingstabellen, waarin is bepaald hoe snel zij producten afschrijven. Het Verbond stelt nu voor om die afschrijvingstabellen standaard toe te voegen aan de Verzekeringskaart (het IPID). Een overzicht van die afschrijvingstabellen is te vinden op de site van de Consumentenbond.

Verzekeringskaart/IPID

Verzekeraars zijn verplicht  om een Insurance Product Information Document (IPID) te hanteren. Beter bekend als een Verzekeringskaart. Op zo’n Verzekeringskaart/IPID moeten verzekeraars de meest relevante dekkingsinformatie van een specifiek verzekeringsproduct zetten. De kaart wordt opgebouwd volgens een wettelijk vastgesteld model en moet eenvoudig op de site van de verzekeraar te vinden zijn.

Tips

  • Door de verbeterde transparantie kan een financieel adviseur snel de berekening van een verzekeraar controleren. Let er hierbij wel op dat een verzekeraar voor ieder product een andere afschrijvingstabel kan hanteren en ook dat iedere verzekeraar andere afschrijvingstabellen gebruikt.
  • Goederen die onttrokken zijn aan het normaal gebruik – oftewel spullen die in of rondom de woning aanwezig zijn, maar niet direct in gebruik (bijvoorbeeld opgeslagen materialen) – worden niet vergoed op basis van de nieuwwaarde. Controleer altijd of het daadwerkelijk gaat om goederen die onttrokken zijn aan het normaal gebruik. Dit wordt regelmatig verkeerd geregistreerd.
  • Afschrijvingstabellen zijn vaak alleen richtlijnen. Het kan voorkomen dat in een specifieke situatie de afgeschreven waarde van de verzekerde zaken lager is dan de feitelijke dagwaarde. Als dit zich voordoet, dan wordt de verzekerde niet volledig schadeloos gesteld. De financieel adviseur moet dus nagaan of de verzekeraar wel de werkelijke dagwaarde vergoedt.

Meer informatie

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!