De hoogwatersituatie 10 keer vaker gecheckt eind 2023

Het jaar 2024 startte met veel neerslag. De waterstanden in onder andere de Maas, de Rijn, de IJssel, het Markermeer en het IJsselmeer waren flink verhoogd. Mede veroorzaakt door het smeltwater uit Duitsland en de Alpen. Door de krachtige stroming van de Maas werd de overlaat bij Bosscherveld deels weggespoeld. Een woonboot raakte los van de oever en botste tegen een brug, waardoor deze dreigde in te storten. Reden genoeg voor zorgen. 

Angst voor hoogwater is realistisch 

De bezorgdheid over de hoogwaterstand was merkbaar aan het webverkeer op overstroomik.nl. In de laatste maanden van 2023 werd de website ongeveer 10 keer vaker bezocht dan in de eerste weken van november van datzelfde jaar. Na het invoeren van je adres op de website, krijg je inzicht in hoe hoog het water in jouw buurt kan komen bij een eventuele overstroming. Daarnaast biedt de site informatie over hoe je je voorbereidt op een dergelijke situatie. De bezorgdheid over overstromingen blijkt overigens niet ongegrond te zijn. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving is ongeveer 59% van ons land kwetsbaar voor overstromingen.

Wel of niet verzekerd bij een overstroming? 

Valt deze waterschade onder de verzekering? Dat is een goede vraag. De dekking voor waterschade is verschillend per verzekeraar. Zo vergoeden de meeste verzekeraars waterschade onder de opstal- en inboedelverzekering als de schade een gevolg is van problemen met een secundaire waterkering. Waterschade als gevolg van problemen met een primaire waterkering is niet gedekt. Bovendien zijn woningen in buitendijkse gebieden niet verzekerd tegen schade door overstromingen.

Dit zijn primaire en secundaire waterkeringen 

Maar wat wordt er eigenlijk bedoeld met primaire en secundaire waterkeringen? De primaire waterkering bevindt zich direct aan de zee of een grote rivier. Zoals een duin, dijk of stormvloedkering. Deze kering beschermt tegen overstromingen vanuit:

  • de Noord- en Waddenzee 
  • de grote rivieren Maas, Rijn en Westerschelde 
  • de Oosterschelde 
  • het IJsselmeer 
  • het Grevelingenmeer 
  • het Volkerak-Zoommeer 
  • het getijdendeel van de Veluwerandmeren en de Hollandsche IJssel  

De secundaire kering, ook wel bekend als niet-primaire kering of regionale kering, is een natte of droge waterkering langs regionale rivieren of kanalen.

Onbewust van het feit dat schade niet altijd wordt vergoed 

Uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat 55% van de 1.038 ondervraagden zich er niet van bewust is dat schade aan primaire waterkeringen niet wordt gedekt door de verzekering. Hetzelfde onderzoek laat zien dat niet elke respondent weet of hij of zij in een risicogebied woont. Zo denkt 24% van de respondenten dat ze in een risicogebied wonen, 47% denkt van niet en 29% weet het niet. Ondertussen woont 54% van de ondervraagden daadwerkelijk in een risicogebied voor overstromingen.

Geef je carrière een boost met de juiste kennis 

Wil je klanten met schades door overstroming nog beter van dienst kunnen zijn? In onze verzekeringsopleidingen doe je daarvoor de juiste kennis op. Met onze inleidende opleidingen leg je een solide basis. Kies bijvoorbeeld voor de opleiding Inleiding Verzekeringsbedrijf en krijg de grondbeginselen van het verzekeringsbedrijf onder de knie. 

Of ontwikkel je verder door een van onze gespecialiseerde opleidingen te volgen. Kies bijvoorbeeld voor de opleiding Assurantie A of een van onze opleidingen Schadebehandelaar

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!