Naar een moreel kompas voor de financiële sector

In zijn oratie pleit Rob Schotsman voor meer aandacht voor de maatschappelijke inbedding en de implementatie van (nieuwe) financiële regels.

Oratie Rob Schotsman

In zijn oratie pleit Rob Schotsman voor meer aandacht voor de maatschappelijke inbedding en de implementatie van (nieuwe) financiële regels.

De financiële sector staat in vuur en vlam. Hoe krijgen wij het vertrouwen in banken en verzekeraars terug? De wetgever zet in op steeds meer regels, maar in hoeverre zijn deze effectief? Met al die nieuwe regels wordt ingezet op een versterking van de kwaliteit van de personen werkzaam in de sector. Maar wat verwachten we nu precies van bestuurders, commissarissen, managers, staffunctionarissen en medewerkers werkzaam voor banken en verzekeraars? En welke bijdragen kunnen wetenschap en onderwijs leveren bij het herstel van het vertrouwen? Op deze vragen geeft Schotsman antwoord.

Schotsman stelt dat de wetenschap zich vooral strikt juridisch richt op de ontwikkeling, positionering en uitleg van regelgeving en te weinig op de maatschappelijke inbedding en maatschappelijke ontwikkelingen. Ook is er te weinig oog voor de implementatie van (nieuwe) financiële regels. Aandacht voor maatschappelijke ontwikkelingen en implementatievraagstukken is echter van groot belang om na te gaan of de regels ook echt effectief zijn - vooral nu - gezien de veelheid van regels die op ons afkomen.

De leerstoel Implementatie Financieel Gedragsrecht, die Schotsman bekleedt, richt zich op de wijze waarop financiële regelgeving binnen banken en verzekeraars wordt geïmplementeerd en op de problemen waarmee sector en toezichthouders te maken krijgen. Zowel op nationaal als Europees niveau ontstaat daarmee een beter beeld van de werkelijke effectiviteit van financiële regelgeving. Een belangrijke bijdrage in de totstandkoming van een moreel kompas voor professionals om aanspreekbaar te bankieren en te verzekeren.

Dhr. prof. dr. R.J. Schotsman, bijzonder hoogleraar Implementatie Financieel Gedragsrecht: Spelers in transitie.

Bekijk de oratie en de PowerPoint-presentatie.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!