Eerste realtime betalingen in 2019

Instant Payments, realtime betalingen, komen dichterbij. Onlangs is de ontwikkeling van de infrastructuur hiervoor afgerond. Het testen ervan vindt plaats vanaf het tweede kwartaal van 2018. Als alles verloopt volgens planning, dan zullen de banken de eerste betalingen in 2019 verwerken. Daarna, naar verwachting in mei 2019, start de brede uitrol van Instant Payments in Nederland.

Wat is Instant Payments?

Met Instant Payments wordt een overboeking direct bijgeschreven op de bankrekening van de begunstigde. Het geld staat binnen enkele seconden op zijn rekening en is dan beschikbaar. Ook als hij bij een andere bank zit. Deze nieuwe infrastructuur zal continu beschikbaar zijn, 24 uur per dag, 7 dagen per week, dus ook in het weekend en op feestdagen.

Eén van de eerste landen

Nederland is als één van de eerste landen begonnen met de ontwikkeling van deze realtime betalingen. Drie grote Nederlandse banken (ING, ABN Amro en Rabobank) hebben inmiddels gekozen voor een leverancier voor de infrastructuur voor Instant Payments. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) verwacht nog meer aankondigingen van andere banken over een geselecteerde leverancier. De volgende stap is het aansluiten van deze banken op de infrastructuur.

Aanpak in Europa verschillend

In heel Europa wordt hard gewerkt aan het realiseren van Instant Payments. Per land is het tempo verschillend. In Spanje zijn realtime betalingen al mogelijk in november 2017. Nederland onderscheidt zich wel van andere landen door de grootschalige aanpak van Instant Payments, aldus de NVB. Zowel particuliere als zakelijke klanten moeten toegang hebben tot Instant Payments en realtime betalingen kunnen doen.
 
De ontwikkeling van Instant Payments in Nederland schematisch weergegeven
 
Meer informatie van de Betaalvereniging Nederland over Instant Payments

Opleidingen

In verschillende opleidingen van NIBE-SVV kunt u kennismaken met trends en innovaties in de betalingswereld, zoals in de leergang Payments en in de opleiding NEXT Financial professional. De laatste opleiding is onderdeel van de Next Academy van NIBE-SVV. Hierin vindt u diverse opleidingen die aansluiten bij toekomstige ontwikkelingen.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!