Betaalinstellingen en NIBE-SVV samen aan de slag

NIBE-SVV ontwikkelde samen met de Verenigde Betaal Instellingen Nederland (VBIN) de e-learning CDD en KYC: Wwft voor Betaalinstellingen. Al langere tijd was er grote behoefte aan een Wwft-opleiding die specifiek gericht is op betaalinstellingen. Maurice Jongmans, voorzitter van de VBIN, vertelt over deze samenwerking.

De branchevereniging VBIN behartigt de belangen van de betaalinstellingen richting onder andere De Nederlandsche Bank en het ministerie van Financiën. Nederland kent zo'n 60 betaalinstellingen met een vergunning en de meerderheid daarvan is lid van de VBIN.

 

Opleidingsprogramma professionaliseren

Maurice Jongmans: “Er zijn maar weinig opleidingen die specifiek zijn opgezet voor betaalinstellingen, terwijl dit toch een specifiek marktsegment is binnen de financiële wereld. Daarom verzorgde de VBIN regelmatig eigen trainingen. In 2019 hebben wij besloten ons opleidingsprogramma te professionaliseren in samenwerking met NIBE-SVV en de UvA Academie voor Bank en Verzekeringen (UvA ABV). Dit opleidingsprogramma bevat zowel opleidingen voor bestuurders als voor compliance officers en medewerkers van betaalinstellingen.

De opleidingen op academisch en HBO-niveau zijn in samenwerking met UvA ABV opgezet, en de e-learning CDD en KYC: Wwft voor Betaalinstellingen in samenwerking met NIBE-SVV. Omdat er al bestaande samenwerkingen waren tussen de UvA AVB en NIBE-SVV past ook deze samenwerking goed.”

Efficiënter en effectiever

“De gebruikelijke opleidingen op het gebied van de Wwft zijn erg breed en richten zich op banken, pensioenfondsen en verzekeraars. Deze partijen hebben allemaal een veel breder portfolio aan diensten dan betaalinstellingen. De opleidingen waren dan ook weinig efficiënt en effectief. De VBIN had de wens om een e-learning te maken die de belangrijke onderwerpen voor betaalinstellingen aanstipt en alle medewerkers van een betaalinstelling ondersteunt in hun werkzaamheden. Omdat bijna iedereen die bij een betaalinstelling werkt te maken krijgt met de Wwft, is een e-learning een goede methode. Hiermee kan iedere medewerker onafhankelijk van tijd en plaats leren.”

Goede basis

“Uit die wens kwam de e-learning CDD en KYC: Wwft voor Betaalinstellingen voort. Deze e-learning geeft een zeer goede basis om te begrijpen aan welke wet- en regelgeving betaalinstellingen moeten voldoen en hoe dat in de dagelijkse praktijk terugkomt. Dat geldt zowel voor medewerkers die direct betrokken zijn bij de klantacceptatie en risicoanalyses, als andere medewerkers in een betaalinstelling die er indirect bij betrokken zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een developer die de tools maakt om de analisten te ondersteunen. Een breed begrip van de Wwft-eisen die op een betaalinstelling van toepassing zijn, zorgt voor een sterkere betrokkenheid van het team. Daarnaast voorkomt het dat compliancevragen als vervelend worden gezien.”

Samenwerking

“De content voor de e-learning is gezamenlijk geschreven door NIBE-SVV en de VBIN. Hierdoor blijft de inhoud dicht bij de praktijk. Vervolgens zorgde NIBE-SVV ervoor dat de content werd omgezet in een e-learning en online beschikbaar werd. Om te zorgen dat de inhoud actueel blijft, wordt de opleiding jaarlijks geactualiseerd.”

Verdieping

“Voor de toekomst zie ik nog mogelijkheden om de e-learning te verdiepen met praktijklessen, vooral voor compliancemedewerkers en risicoanalisten bij betaalinstellingen. Dat zou dan de schakel betekenen naar de opleidingen voor compliance officers die we via de UvA AVB aanbieden.”

Binnenkort: Engelstalige opleiding

De samenwerking tussen NIBE-SVV en de VBIN heeft inmiddels een vervolg gekregen met de KYC-opleiding in het Engels. Betaalinstellingen hebben namelijk veel buitenlandse werknemers in dienst: zeker 50% van de medewerkers spreekt geen Nederlands. Veel betaalinstellingen hebben vestigingen in het buitenland, waar de voertaal Engels is. De Engelstalige opleiding is nu al beschikbaar voor bedrijven en is vanaf december 2021 te bestellen via de website van NIBE-SVV. 

Interesse?

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!