Uitgelicht: de opleiding Inleiding Customer Due Diligence (CDD)

Ben je werkzaam in de financiële sector bij een bank, verzekeraar of intermediair en heb je klantcontact? Dan moet je bekend zijn met de verplichtingen uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). In de opleiding Inleiding Customer Due Diligence (CDD) leer je wat de wet voor jou in de praktijk betekent.

Lilian van der Vliet is programmamanager bij NIBE-SVV en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de opleiding Inleiding CDD. “Elke financieel dienstverlener met klantcontact heeft een belangrijke signalerende rol bij de bestrijding van witwassen en financieren van terrorisme”, zegt ze. Maar volgens haar weten medewerkers niet altijd wat ze met die verplichtingen uit de Wwft moeten. “Hoe herken je witwassen en ongebruikelijke transacties? Hoe doe je cliëntenonderzoek? En hoe moet je verdenkingen melden? “We kwamen tot de conclusie dat een goede inleidende opleiding veel onzekerheid weg kan nemen”, aldus de programmamanager.

“We ontwikkelden daarom een opleiding die niet alleen inzicht in de kernverplichtingen uit de Wwft biedt. Je leert ook om aan de hand van praktijkvoorbeelden verdachte situaties te herkennen en te werken met verschillende vraagstellingstechnieken.” Ze benadrukt: “We vinden het belangrijk dat wat je tijdens de opleiding leert, je meteen in je werk kunt toepassen.”

Nu in 2 varianten

“NIBE-SVV bood de opleiding aanvankelijk alleen aan als klassikale variant. Maar nu is er ook een e-learningvariant bij ontwikkeld. Sinds de coronatijd een onmisbare aanvulling”, aldus de programmamanager.

De e-learningvariant volg je volledig online, in je eigen tempo en onder begeleiding van een docent op afstand. De online training sluit je af met een online toets. Rond je de toets met een voldoende beoordeling af, dan kun je het certificaat 'Inleiding Customer Due Diligence’ downloaden. De benodigde tijd voor de e-learning, samen met het maken van de oefenvragen en de toets, is zo’n 4 à 5 uur.

Lilian van der Vliet vult nog aan: “Je hebt een jaar lang toegang tot de e-learning. Dat biedt een goede start in het CDD-vak. Want je krijgt inzicht in nuttige websites met relevante informatie en we nemen je mee in leidraden en rapportages van de toezichthouders. Zo bouw je als het ware al een beetje een bibliotheek op. Daar kun je dus ook tijdens je werkzaamheden optimaal gebruik van maken.”
Maar wat ze ook belangrijk vindt, is dat je in de opleiding werkt aan je vaardigheden om concreet CDD-werkzaamheden te kunnen verrichten, zoals verslaglegging. “En in de klassikale variant ga je nog dieper in op de communicatieve vaardigheden”, voegt ze toe.

Over de klassikale variant zegt ze: “Sommige mensen leren beter in een klassikale setting. Doe je de klassikale variant, dan volg je de e-learning en de 1-daagse klassikale training. Je hebt dan uitgebreide begeleiding van de docent. Aan de hand van praktijkvoorbeelden van de docent en van je klasgenoten leer je onder andere op een goede manier doorvragen en diverse vraagstellingstechnieken. Dat verruimt je blikveld ook weer meer.” 

Veel vraag naar CDD-/KYC-analisten

Volgens Lilian van der Vliet is deze opleiding een uitstekende startopleiding als je de overstap naar een functie als CDD-/KYC-analist overweegt. “De Wwft schrijft namelijk voor dat financiële instellingen een cliëntenonderzoek moeten uitvoeren voordat zij een zakelijke relatie aangaan of een bepaalde transactie uitvoeren. Dit cliëntenonderzoek is zowel bij hoge als lage risico’s verplicht. Er is dan ook veel vraag naar CDD-/KYC-analisten die dit onderzoek kunnen uitvoeren. Kortom, er liggen mooie carrièrekansen op dit gebied”, zo stelt ze.

Het CDD-vak 

Het CDD-vak is een heel boeiend vak, vertelt ze enthousiast. “Je kunt er veel leuke en interessante vaardigheden in kwijt. Zo kun je er bijvoorbeeld je financiële, juridische, fiscale, economische, ondernemingsrechtelijke, strafrechtelijke en je compliance kennis in kwijt. En, wat je er ook in kwijt kunt, is je speur- en puzzelzin. Want je moet op zoek naar degene die echt jouw klant is of degene die achter de klant de verantwoordelijke is. En niet te vergeten, je hebt voor dit werk goede schriftelijke en mondelinge communicatieskills nodig om belangrijke zaken te kunnen achterhalen.”

De programmamanager wijst ook op het belang van het CDD-vak: “Je hebt een onmisbare rol binnen de organisatie én in de maatschappij. Je bent namelijk ook de poortwachter. Want jij zorgt ervoor dat criminele zaken voorkomen en ontdekt worden en dat de mogelijke betrokkenen worden achterhaald.” 

Omscholing tot CDD-/KYC-analist

Wil jij je laten omscholen tot CDD-/KYC-analist? Je kunt deze opleiding kosteloos volgen met STAP-subsidie.

Lilian van der Vliet over de deelnemers die een CDD-omscholingstraject hebben gevolgd: “De deelnemers van het traject hadden allemaal een totaal andere achtergrond, van juridisch tot de IT- en culturele sector. En allemaal bleken ze iets van hun talenten in dit beroep kwijt te kunnen. Het waren hele zware weken voor de deelnemers, maar het was de moeite waard. Ze waren na afloop allemaal super enthousiast om in dit werk gelijk aan de slag te gaan.”

Enthousiast? Schrijf je direct in of bekijk meer informatie over het STAP-budget.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!