Over NIBE-SVV

Over NIBE-SVV

Wat is het STAP-budget?

Vind je het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen en je positie op de arbeidsmarkt te versterken? Profiteer vanaf 1 maart 2022 van het STAP-budget! STAP (STimulering Arbeidsmarkt Positie) is een subsidieregeling vanuit de overheid. Met de regeling krijg je tot € 1.000,- budget voor een cursus, opleiding of training.

STAP-kenmerken
  • Geeft 1 keer per jaar toegang tot € 1.000,- opleidingsbudget van de overheid
  • Versterkt je kansen op de arbeidsmarkt
  • Vervangt subsidieregeling fiscale aftrek scholingskosten

Voor wie is de STAP-regeling?

De regeling is voor zowel werkenden als werkzoekenden die zich verder willen ontwikkelen. Als je recht hebt op het STAP-budget, voldoe je aan de volgende voorwaarden: 

  • Je bent tussen de 18 en de pensioengerechtigde leeftijd;
  • Je werkt in loondienst, bent ondernemer of hebt momenteel geen werk;
  • Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen. Je kunt STAP wel combineren met het Levenlanglerenkrediet (LLLK);
  • Je opleiding start minimaal 4 weken ná je subsidieaanvraag en vóór 3 maanden na sluiting van het aanvraagtijdvak. Voorbeeld: heb je het budget aangevraagd op 4 maart, dan start de opleiding ná 1 april (4 weken na je aanvraagdatum) en uiterlijk op 31 juli (3 maanden na het aanvraagtijdvak maart – april);
  • Je hebt dit jaar nog niet eerder het STAP-budget ontvangen.

STAP-budget aanvragen, hoe werkt het?

Motiveert STAP jou om je verder te ontwikkelen en wil je het budget aanvragen? Volg dan het stappenplan hieronder.

Stap 1
Bekijk het aanbod en schrijf je in voor de opleiding of training die het best bij je past. Je bekijkt hier alle opleidingen.
Stap 2
Vink tijdens het inschrijfproces aan dat je gebruik wil maken van de STAP-regeling. Na afronding ontvang je het STAP-aanmeldformulier.
Stap 3
Lever het aanmeldformulier in via het STAP-portaal van UWV. Houd hiervoor de aanvraagtermijnen in de gaten.
Stap 4
Is er budget beschikbaar en voldoe je aan de voorwaarden? Dan stuurt UWV je bericht dat je aanvraag toegekend is.
Stap 5
Wij ontvangen de vergoeding van UWV en verrekenen dit met jouw opleidingskosten. Jij hoeft hiervoor niets te doen! Wel zo gemakkelijk.
Stap 6
Je start met je opleiding en je ontvangt vooraf alle benodigde informatie. Heb je de opleiding afgerond? Dan zorgen wij dat UWV jouw bewijs van deelname ontvangt.

STAP-herinnering ontvangen?

Laat je e-mailadres achter en wij mailen je voordat een volgend aanvraagtijdvak start!

Houd mij op de hoogte!

Veelgestelde vragen STAP-budget

Welke opleidingen kan ik volgen met het STAP-budget?
Je kunt voor al onze opleidingen een STAP-vergoeding aanvragen. Met de regeling zijn opleidingen tot € 1.000,- kosteloos te volgen.

Bekijk opleidingen

Wat is het STAP-budget?
STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie en is een subsidieregeling vanuit de overheid. Met de regeling kan je tot € 1.000,- opleidingsbudget aanvragen voor een cursus, opleiding of training. STAP vervangt de Subsidieregeling fiscale aftrek scholingskosten.

Vanaf wanneer kan ik het STAP-budget aanvragen?
Vanaf 1 maart 2022 om 10.00 uur en verdeeld over 5 aanvraagtijdvakken. Hierbij is het belangrijk dat je opleiding minimaal 4 weken ná je subsidieaanvraag en vóór 3 maanden na sluiting van het aanvraagtijdvak start. Bekijk de tabel hieronder voor een handig overzicht per aanvraagtijdvak.

Aanvraagtijdvak Je opleiding start ná Je opleiding start vóór
Maart – april 29 maart 2022 31 juli 2022
Mei – juni 30 mei 2022 29 september 2022
Juli – augustus 29 juli 2022 30 november 2022
September – oktober 29 september 2022 31 januari 2023
November – december 29 november 2022 31 maart 2023
 

Voorbeeld: heb je het budget aangevraagd op 4 maart, dan start de opleiding ná 1 april (4 weken na je aanvraagdatum) en uiterlijk op 31 juli (3 maanden na sluiting van het aanvraagtijdvak maart – april);

Wat zijn de STAP-voorwaarden?
Om te beoordelen of je in aanmerking komt voor het STAP-budget zijn er een aantal voorwaarden opgesteld. Die vind je bij alle voorwaarden onder ‘Voor wie is de STAP-regeling?’.

Wat gebeurt er als mijn opleiding meer dan € 1.000,- kost?
Dan wordt de eerste € 1.000,- verrekend met het STAP-budget en betaal je het resterende bedrag zelf. Voorbeeld: jouw opleiding kost € 1.250,-. Hiervan krijg je € 1.000,- gesubsidieerd met STAP. De resterende € 250,- betaal je zelf. De STAP-vergoeding wordt automatisch door ons verrekend met UWV. Jij ontvangt alleen een factuur voor het resterende bedrag.

Wat gebeurt er als de STAP-subsidie wordt afgewezen door UWV?
Helaas is het STAP-budget niet iedereen gegund. Het is mogelijk om je opleiding te annuleren volgens onze Algemene Voorwaarden.

Wat gebeurt er als het STAP-budget op is?
Dan kan je het in een volgend aanvraagtijdvak nog een keer proberen. Ieder jaar zijn er zes tijdvakken beschikbaar.

Moet ik zelf betalen of mag mijn werkgever dit ook doen?
Bij opleidingen tot € 1.000 euro ligt de betaling bij jezelf. Ontvang je wel geld uit een andere bron? Dan wordt het STAP-budget met dat bedrag verlaagd. Als je opleiding meer dan € 1.000,- kost, kan de restbetaling wél voldaan worden door de werkgever. Je kunt de eventuele cofinanciering vermelden op het STAP-aanmeldformulier van UWV.

Kan ik ook STAP-budget aanvragen voor een e-learning?
Ja, dat is geen enkel probleem! Of je opleidingsactiviteiten nu in een virtual classroom, via een e-learning of klassikaal plaatsvindt, het kan allemaal!

Wat gebeurt er als ik de opleiding niet afrond?
Als je de opleiding niet kan starten of afronden, dan kom je niet in aanmerking voor het STAP-budget. Als dit het geval is, is het belangrijk dat je het zo snel mogelijk doorgeeft aan UWV. Doe je dit niet, dan kan je voor een periode van maximaal 2 jaar uitgesloten worden voor de subsidie.  

Wat  is een bewijs van deelname?
Hiermee kan je aantonen dat je deelgenomen hebt aan de cursus, opleiding of training. Dit is belangrijk omdat één van de STAP-voorwaarden is dat je de opleiding afrondt of kan laten zien dat je ten minste 80% van de tijd aanwezig bent geweest. Heb je hieraan voldaan? Dan krijg je een bewijs van deelname. Wij sturen dit na jouw opleiding door naar UWV, hiervoor hoef jij niets te doen!

Kan ik het STAP-budget verdelen over meerdere opleidingen?
Nee, dit is helaas niet mogelijk. Je kunt het budget van maximaal € 1.000,- gebruiken voor één cursus, opleiding of training. Wat wél mogelijk is, is om een volgend kalenderjaar opnieuw STAP-subsidie aan te vragen.

Kunnen wij je nog ergens mee helpen?

Wil je meer weten over het STAP-budget? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs. Je bereikt ons telefonisch (035 – 7 506 155) of via WhatsApp (06 – 82 658 644). Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij contact met je op.

Be relevant, keep the change

Hulp bij keuze Wft-PE Examen

Welk Wft-PE examen jij moet halen check je via onze tool

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.

Vraag onze opleidingsgids aan

Het complete aanbod voor ambitieuze financieel dienstverleners ligt weer voor je klaar. Benieuwd naar ons volledige aanbod?

Ontwikkel jezelf met STAP

Met deze subsidieregeling van de overheid volg je opleidingen tot €1.000,- kosteloos óf krijg je €1.000,- korting. Voor welke opleiding vraag jij STAP-subsidie aan?