Handtekening kopiëren leidt tot beroepsverbod

Veel bankmedewerkers die kampen met grote tijds- en werkdruk hebben er bij het aanvullen van klantdossiers voor gekozen om te doen alsof de klant daarvoor heeft getekend door diens handtekening te vervalsen. Daarmee hebben die medewerkers onaanvaardbaar gehandeld. Dit is namelijk duidelijk in strijd met de beroepseed (Bankierseed). De Tuchtcommissie Banken bestraft dit met een beroepsverbod. Dat blijkt uit een zaak tegen 76 bankmedewerkers. Op 21 augustus 2018 heeft de tuchtcommissie een eerste serie van 10 uitspraken gepubliceerd.
 
De bal is aan het rollen gebracht door de controleafdeling van een bank. Bij de controle van verschillende hypotheekdossiers bleek dat in de periode tussen 2013 en 2016 hypotheekadviezen waren aangepast buiten de klant om. De hypotheekadviseurs hadden dat verdoezeld door het vervalsen van de handtekening van de klant. De achterliggende oorzaak bleek te zijn dat het verstrekte hypothecaire krediet niet strookte met het oorspronkelijke advies van  hypotheekadviseurs van de bank. Die hypotheekadviseurs hadden daarom de opdracht gekregen het advies achteraf passend te maken. Maar voor een dergelijke aanpassing is natuurlijk wel de handtekening van de klant nodig. 

Hypotheekadviseurs onder zware druk

Tegelijk wisten de hypotheekadviseurs: in de praktijk willen niet alle klanten zomaar nog een keer hun handtekening zetten. Klanten overzien het probleem niet, hebben er geen belang bij (ze hebben hun hypotheek toch al), geen tijd voor, geen zin in. De bank zette de hypotheekadviseurs onder zware druk om de dossiers kloppend (compliant!) te maken. Een aantal bezweek en kopieerde de handtekening van de klant uit het eerdere dossier of fabriceerde een goed gelijkende handtekening. De controleafdeling kwam daar dus achter, waarna de bank disciplinaire maatregelen nam. Daarnaast heeft de bank de situatie voorgelegd aan de Stichting Tuchtrecht Banken en voorgesteld de adviseurs te berispen.

Beroepsverbod de enige passende maatregel

De Tuchtcommissie heeft anders besloten. Ze achtte de handelswijze van de adviseurs te serieus voor een berisping. Ze zijn weliswaar onder druk gezet om de dossiers kloppend te maken en zijn intern al gestraft – hun bonussen zijn geschrapt – maar het namaken of kopiëren van handtekeningen van klanten is en blijft in strijd met de integriteitsregels. Een beroepsverbod is dan volgens de commissie de enige passende maatregel. Normaal gesproken staat daar 3 maanden voor. Met het oog op de interne maatregelen en de werkdruk is de periode echter bepaald op 2 tot 6 weken – afhankelijk van het aantal gefalsificeerde handtekeningen.
 
Het lot van de 66 adviseurs over wie nog geen uitspraak is gepubliceerd, is nog onzeker. De kans dat ook hen een beroepsverbod wordt opgelegd is groot.
 
Interessant voor u:
Algemene Opleiding Bankbedrijf
Opleiding Woningfinanciering
CCO: Introductie Compliance
HBO Governance

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!