Zie je op tegen het Wft-PE-examen?

Je bent niet de enige financieel professional die opziet tegen het Wft-PE-examen en het examen voor zich uitschuift. Maar langer wachten is geen optie, want het einde van deze PE-periode is heel dichtbij. Heb je op 1 april 2025 niet de vereiste Wft-PE-examens behaald, dan vervalt je adviesbevoegdheid. Met dit stappenplan helpen we je op weg en maak je de juiste keuzes bij je Wft-PE-voorbereiding.

Stappenplan

 1. Stel vast of je überhaupt Wft-PE-examen wilt gaan doen. De belangrijkste vraag die je voor jezelf moet beantwoorden, is: geef ik op dit moment advies over specifieke financiële producten en wil ik die adviesbevoegdheid behouden?
 2. Is het antwoord op die vraag ‘ja’, stel dan vast welke Wft-PE-examens je moet doen:
  • Ga eerst na welke Wft-diploma’s je hebt en vul dit in in de Wft-PE-tool. Die geeft precies aan of je met jouw diploma voor 1 april 2022 Wft-PE-examen moet doen.
  • Weet je niet óf, wanneer en welk Wft-diploma je hebt behaald? Ga dan naar de website van DUO, mijn Wft. Daar kun je zien welke Wft-diploma’s je hebt behaald en voor welke beroepskwalificaties je adviesbevoegd bent.
 3. Als uit voorgaande stappen blijkt dat je vóór 1 april je Wft-PE-examen moet doen, dan zijn er 2 opties:
  • Ben jij klaar voor het examen? Boek dan direct het Wft-PE-examen.
  • Of toch niet zeker van je zaak? Volg dan een voorbereidende training. Met een beetje hulp van buitenaf vergroot je je kans van slagen voor het examen aanzienlijk. Wist je dat meer dan 90% van degenen die een korte voorbereidingstraining volgen in 1 keer slaagt?
 4. Kies je voor een voorbereidende opleiding, dan zijn er verschillende studievarianten. Ga na welke studievariant het beste past bij jouw manier van leren en bij jouw situatie:
  • Heb je weinig tijd en wil je zo efficiënt mogelijk resultaat behalen, dan is de examentraining met aansluitend examen een goede keuze. Je doet dan ’s ochtends de klassikale examentraining (3 uur), vervolgens ga je lunchen en daarna − op dezelfde dag en op dezelfde locatie − doe je het examen. Meld je hier aan voor deze training. (Klik op de gewenste Wft-PE-opleiding en meld je in tab Planning aan voor de 5de optie.)
  • Ga je voor de meest flexibele vorm, zelfstandig leren waar en wanneer het jou uitkomt, dan is e-learning een goede optie.
  • Of heb je behoefte aan vaste lesmomenten en veel interactie met je docent en medestudenten? Dan is een klassikale opleiding een goede keuze.
  • Wil je wel live les hebben, maar wil je hier liever niet voor reizen? Of volg je om een andere reden liever geen klassikale les op locatie? Dan biedt onze virtual classroom uitkomst.
 5. Zorg dat je je op tijd inschrijft voor een Wft-PE-opleiding. En boek vooral zo snel mogelijk een Wft-PE-examen. Dan weet je zeker dat je snel na je opleiding examen kunt doen als de stof nog vers in je geheugen zit. En net zo belangrijk: als je op tijd begint en onverhoopt het examen niet haalt, dan is er nog voldoende tijd voor een herkansing.
 6. En wat te doen als je zakt voor het Wft-PE-examen en niet op tijd kunt herkansen? Ook dan zijn er gelukkig mogelijkheden, zoals het bijzondere PE-examen.

Tip

En tot slot nog een tip: doe nu je Wft-PE-examen voor de huidige periode. En doe vervolgens zo snel mogelijk na 1 april (dan start de nieuwe Wft-PE-periode) het Wft-PE-examen voor de nieuwe periode! Omdat een groot deel van de stof immers nog vers in je geheugen zit, kost het nieuwe Wft-PE-examen relatief weinig inspanning. En een prettige bijkomstigheid: zo behoud je je adviesbevoegdheid tot 1 april 2028.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!