PE-examen Basis hoeft niet meer, ook niet in 2018

In november 2017 hebben wij u al laten weten dat het PE-examen voor Wft Basis wordt afgeschaft. Daarbij hebben wij ook vermeld dat het naar onze mening niet meer nodig is dit PE-examen af te leggen om de geldigheid van het diploma Wft Basis zeker te stellen. Maar toch maakte het CDFD kortgeleden nieuwe toetstermen bekend voor het PE-examen Basis 2018. Hoe zit dat nu? Blijft het PE-examen Basis nu wel of niet bestaan en is het nu wel of niet verstandig dit examen alsnog af te leggen? Kort samengevat: ons advies blijft staan. Het PE-examen Basis is niet meer nodig. De minister heeft dat inmiddels bevestigd. We leggen het u uit.

Het PE-examen Basis verdwijnt …

In oktober 2017 heeft de minister van Financiën laten weten het eerdere advies van het CDFD te volgen: Wft Basis behoort geen apart Wft-diploma te zijn, maar alleen een Wft-module. Dat is méér dan een verschil in terminologie. Want de Wft-PE-plicht is alleen gekoppeld aan Wft-diploma’s. Niet aan Wft-modules. Daarmee staat vast: het PE-examen Basis komt te vervallen.
 
Maar dat ‘vervallen’ gaat niet automatisch. Want de Wft-PE-examens zijn geregeld in het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen (BGfo). Dus voor het vervallen van het PE-examen Wft Basis moet óók het BGfo gewijzigd worden. En dat gaat niet van de ene dag op de andere. Het BGfo is een Algemene Maatregel van Bestuur en voor het wijzigen daarvan geldt een uitgebreide en tijdrovende procedure. Wij verwachten dat die wijziging per 1 januari 2019 of 1 april 2019 wordt ingevoerd. Tot die tijd blijft het PE-examen Basis in het BGfo staan en dus moet het CDFD er ook voor zorgen dat dit examen kan worden afgelegd. En omdat elk PE-examen steeds per 1 april geactualiseerd wordt, wordt ook het PE-examen Basis per 1 april 2018 geactualiseerd.

… Maar u hoeft het nu al niet meer af te leggen

Iedereen die vóór 1 april 2017 het Wft-diploma Adviseur Basis (zoals nu nog de officiële naam is) heeft behaald, heeft een diploma dat – volgens de huidige regels – geldig is tot en met 31 maart 2019. Het afleggen van een PE-examen Basis is dus niet nodig met het oog op de geldigheid tot die datum. En vanaf die datum (en misschien al iets eerder) vervalt de PE-plicht voor Wft Basis. Dat betekent dat het afleggen van het PE-examen Basis nu al niet meer nodig is. Het examen bestaat nog wel en u mag en kunt het examen nog steeds afleggen (slechter word je er nooit van), maar voor de geldigheid van Wft Basis is het niet meer nodig. Ook ná 1 april 2019 blijft een huidig diploma Basis gelden voor degenen die alsnog andere Wft-diploma’s willen behalen.

100% zeker?

Ja: 100% zeker. De minister heeft heel recent (op 5 februari om precies te zijn) een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over de wijzigingen in het vakbekwaamheidsbouwwerk. Daarin legt hij uit dat het afleggen van het PE-examen Adviseur Basis nu al niet meer nodig is.

Meer weten?

 Wilt u permanent actueel blijven? 
Dan is Wft Triple A misschien iets voor u. Als gebruiker van Wft Triple A van NIBE-SVV houdt u uw vakkennis aantoonbaar op peil en legt u ook een goede basis voor uw Wft-PE-examen(s). De behandelde onderwerpen komen namelijk grotendeels terug in de Wft-PE.
 
Korting
N.B. Abonnees op Wft Triple A ontvangen een flinke korting bij aanschaf van een Wft-PE-opleiding. Oplopend tot wel 50%!  Neem voor meer informatie contact op met onze opleidingsadviseurs: telefonisch via 035 – 7 506 155 of per e-mail: info@nibesvv.nl.
 
Snel Wft-examen doen?
U kunt zich nu al via de site van NIBE-SVV aanmelden voor Wft-examens die in april e.v. plaatsvinden. Wilt u veel sneller uw Wft-examen doen? Ook dat kan. Neem dan telefonisch contact op met onze opleidingsadviseurs via telefoon 035 - 200 46 04 of stuur een e-mail naar info@nibesvv.nl.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!