Opleidingen en examens Wft en Wft-PE

De Wet op het financieel toezicht (Wft) verplicht klantmedewerkers om altijd over aantoonbare actuele vakbekwaamheid te beschikken. Daarnaast geldt dat adviserende klantmedewerkers altijd in het bezit moeten zijn van de voorgeschreven Wft-diploma’s. Om ervoor te zorgen dat u aan die Wft-eisen kunt voldoen, bieden wij voor elk Wft-diploma én voor de verplichte Wft-permanente educatie (Wft-PE) de juiste Wft-opleiding. En wilt u gemakkelijk op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op uw vakgebied? Probeer dan onze Wft Triple A. De leukste, meest praktische manier om voor de Wft permanent actueel (Wft PA) te zijn én te blijven.

Voor wie is de Wft? 

Op 1 januari 2007 in werking getreden en sindsdien voortdurend in ontwikkeling: de Wet op het financieel toezicht (Wft). De Wft verplicht alle medewerkers met klantcontact om altijd aantoonbaar actueel te zijn: ze moeten de toezichthouder kunnen laten zien dat ze op de hoogte zijn van de meest recente ontwikkelingen binnen hun vakgebied. Permanente educatie (Wft-PE) is dan ook niet meer weg te denken uit de financiële dienstverlening. Wft-diploma’s verliezen van rechtswege (dus zonder voorafgaande waarschuwing) hun geldigheid, als niet tijdig en aantoonbaar aan de Wft-PE-eisen wordt voldaan.  

Per 1 januari 2014 is het nieuwe Wft-vakbekwaamheidsstelsel ingevoerd. Dit nieuwe stelsel stelt eisen aan álle klantmedewerkers in de financiële dienstverlening . Sindsdien moeten ook de klantmedewerkers die niet adviseren (en dus ook geen Wft-diploma hoeven te hebben) volgens de Wft vakbekwaam zijn. Om ervoor te zorgen dat ook deze medewerkers aan de Wft-eisen voldoen, kiezen veel organisaties voor onze handige Wft Triple A-tool en praktische maatwerkoplossingen. Zo blijven hun medewerkers op een leuke, gemakkelijke én voordelige manier voor de Wft permanent actueel (Wft-PA). 

Welke Wft-diploma’s zijn er en moet ik halen? 

Welke diploma’s u moet halen, hangt af van uw beroepskwalificatie(s). Een helder overzicht van alle Wft-diploma’s vindt u in het Wft-vakbekwaamheidsstelsel. 
Het Wft-vakbekwaamheidsstelsel heeft een modulaire opbouw: elke beroepskwalificatie bestaat uit één of meer modules. Behalve aan vakkennis stelt de Wft eisen aan competenties, vaardigheden en professioneel gedrag. 

wft vakbekwaamheidsstelsel - overzicht diploma's wft

Wft-diploma: volledig naar uw wens

Om uw Wft-diploma te behalen, moet u een examen afleggen. Dat kan bij ons op diverse onderwijsniveaus: het aanbod varieert van MBO- en HBO- tot Masterniveau. Tevens bieden wij de mogelijkheid van Wft-examens inhouse. Uw medewerkers kunnen de examens dan gewoon bij u op kantoor afleggen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met onze ervaren accountmanagers via 035 – 7 506 1 57. 

Is het Wft-diploma verplicht?  

Voor adviserende klantmedewerkers is het Wft-diploma een vereiste. Geeft u geen klantadviezen? Dan hoeft u ook geen Wft-diploma op zak te hebben. De Wft verplicht u dan wel om permanent actueel te zijn (Wft-PA). Dat betekent dat u altijd moet kunnen aantonen dat u op de hoogte bent van de ontwikkelingen binnen uw vakgebied. Speciaal voor u hebben wij de Wft Triple A ontwikkeld.  

De Wft Triple A is een slimme tool waarmee u eenvoudig kunt voldoen aan de Wft-PA-eis. U heeft altijd de beschikking over het nieuws dat relevant is voor uw beroepskwalificatie. Uiteraard houdt Wft Triple A ook uw status bij en kunt u die indien nodig eenvoudig rapporteren. 

Hoe lang is het Wft-diploma geldig? 

Heeft u uw Wft-diploma’s  behaald vóór 1 april 2017? Dan moet u uw eerste PE-examen afleggen in de periode van 1 april 2017 tot 1 april 2019. De daaropvolgende PE-periode loopt van 1 april 2019 tot 1 april 2022. Heeft u een Wft-diploma behaald na 1 april 2017, maar voor 1 april 2019: dan geldt de PE-periode 1 april 2019 – 1 april 2022 als uw eerste PE-periode.


De PE-examens gaan altijd over de ontwikkelingen in de 3 voorgaande kalenderjaren. Wij begrijpen als geen ander dat u zich optimaal wilt voorbereiden op uw PE-examen.

Welke vooropleiding heb ik hiervoor nodig? 

Voor het volgen van een Wft-opleiding heeft u geen specifieke vooropleiding nodig. Wel moet u voor (bijna) elke beroepskwalificatie Wft Basis hebben gevolgd. 

Maatwerk en advies

Onze Wft-opleidingen zijn ook prima op maat te volgen. Daarbij stemmen wij het programma graag af op uw eigen manieren van werken en specifieke diensten of dienstverlening. Te denken valt aan extra aandacht voor digitale advisering. 

Interesse? Neem dan contact op met uw accountmanager. U kunt natuurlijk ook met ons bellen via 035-7506157 of een mail sturen incompany@nibesvv.nl. Een van onze experts komt vervolgens graag vrijblijvend bij u langs, om samen met u de mogelijkheden te verkennen.

Heeft u vragen?

Onze opleidingsadviseurs
zijn nu telefonisch bereikbaar.

Op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur, m.u.v. vrijdag tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00-16.00 uur.

Vraag onze nieuwe studiegids aan

Het complete aanbod voor ambitieuze financieel dienstverleners ligt weer voor u klaar.

Benieuwd naar ons volledige aanbod? Vraag dan snel onze nieuwe studiegids aan:

Onze website maakt gebruik van cookies.

Accepteren