De Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) gaat op 1 januari 2020 in. Met deze wet wil minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) de kosten en risico’s tussen vast werk en flexwerk verkleinen. Mensen met tijdelijk werk krijgen hierdoor meer zicht op een vaste baan, terwijl tegelijkertijd flexwerk mogelijk blijft. Werkgevers lopen minder financieel risico om werknemers in vaste dienst te nemen en tegelijkertijd kunnen ze flexwerk inzetten wanneer dat voor het werk ook de beste oplossing is. De wet is voor verschillende financieel dienstverleners in meer of mindere mate van belang in hun adviespraktijk.
De Wab is gericht op verbetering en/of reparatie van verschillende onderdelen uit de Wet werk en zekerheid (Wwz) uit 2015. Een van de aanpassingen betreft het ontslagrecht. Met de Wwz is het alleen mogelijk om ontslag aan te vragen voor een werknemer als er sprake is van 1 volledige ontslaggrond. Combineren van onvolledige ontslaggronden is niet mogelijk. Vóór de WWZ mocht dat wel en die situatie komt met de zogenaamde cumulatiegrond weer terug. Nu nog moet er sprake zijn van bijvoorbeeld volledig niet-functioneren. Straks kan de kantonrechter ook bij deels niet-functioneren én een gedeeltelijk verstoorde arbeidsrelatie beslissen dat het beter is dat de partijen uit elkaar gaan. Daarbij behoudt de kantonrechter wel het recht om een extra vergoeding aan de werknemer toe te kennen (maximaal 50% van de transitievergoeding).
De hoogte van de transitievergoeding verandert zelf ook. Voor zowel de werknemer als de werkgever worden de volgende veranderingen aangebracht:
Voor de Ketenregeling wordt teruggegaan naar de situatie zoals die vóór de Wwz van kracht was:
2 voorheen tijdelijke uitzonderingen die nu van kracht zijn, worden definitief vastgelegd:
De Wet arbeidsmarkt in balans past regels voor oproepkrachten ook aan met de volgende regels:
In de Wab is de definitie voor de term payrolling vastgelegd. De wet bepaalt dat payrolling een uitzendovereenkomst is, waarbij het volgende van kracht is:
Om het aangaan van arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd voor werkgevers aantrekkelijk te maken, wordt voor arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd een lagere WW-premie in rekening gebracht (niet voor 0-urencontracten). Voor tijdelijke arbeidsovereenkomsten moet de werkgever dus een hogere WW-premie afdragen.
Met het aanpassen en repareren van verschillende onderdelen van de Wet werk en zekerheid wil de regering acute knelpunten, zoals bij het arbeidsrecht, aanpakken. Ook wil zij de kostenverschillen tussen vaste en flexibele arbeid verkleinen. Flexibele arbeid moet gaan zorgen voor een wendbare arbeidsmarkt. Een markt waar de keuze tussen vaste of flexibele arbeidscontracten wordt bepaald door de aard van het werk. En niet zoals nu, door de hoogte van de loonkosten.
NIBE-SVV biedt verschillende opleidingen waarin de nieuwe wet aan de orde komt:
Op Dinsdag, 4 April, 2023, 12:41
Als het gaat om het halen van een Wft-diploma maken we het je graag zo makkelijk mogelijk. Daarom kun je kiezen uit losse Wft-opleidingen of een pakketvorm. Een Wft-pakket bestaat uit meerdere Wft-opleidingen waarmee je direct wordt opgeleid tot adviseur. In dit artikel vertellen we je alles over onze Wft-opleidingspakketten. Lees je mee?
Op Dinsdag, 5 Juli, 2022, 14:56
Het overstapseizoen voor de zorgverzekering komt er weer aan. Voor 2022 wisselden 1,2 miljoen verzekerden van zorgverzekeraar, aldus Vektis. Dat is 6,7% van de verzekerden. Al jaren schommelt het overstappercentage tussen 6 en 7%. De overstappercentage voor 2023 kunnen wel eens wat hoger uitvallen.