Geen Wft-PE-examen en toch adviseren?

Als je je adviesbevoegdheid niet wilt kwijtraken, dan moet je in principe je Wft-PE-examen doen. Maar er is nog een andere manier om je adviesbevoegdheid te behouden. Je kunt namelijk ook het Wft-examen doen voor een hogere beroepskwalificatie. We leggen het je uit.

Als je het Wft-PE-examen niet op tijd haalt, vervalt je adviesbevoegdheid op grond van je Wft-diploma. Je mag klanten dan niet meer adviseren. Het beste en makkelijkste is uiteraard om je Wft-PE-examen dus wel vóór 1 april 2022 te halen. Als je adviesbevoegdheid is vervallen, kun je die herstellen door het afleggen van een inhaalexamen, het Bijzondere PE-examen. Maar voor de diploma’s Adviseur Schadeverzekering particulier en Adviseur Vermogen is er nog een andere manier.

Hogere beroepskwalificatie (topmodule)

Heb je het Wft-PE-examen voor het diploma Adviseur Schadeverzekering particulier niet gedaan, dan kun je er ook voor kiezen om het Wft-diploma Adviseur Schadeverzekering zakelijk te halen. Je hoeft dan alleen nog het reguliere Wft-examen te doen voor de module Wft Schadeverzekeringen zakelijk. Als Adviseur Schadeverzekering zakelijk mag je ook adviseren over particuliere schadeverzekeringen. Maar let op: je moet dan voortaan wel het PE-examen doen voor Adviseur Schadeverzekering zakelijk. Het is dus niet mogelijk om het diploma Adviseur Schadeverzekering zakelijk weer te ‘downgraden’ door het PE-examen voor Adviseur Schadeverzekering particulier te doen. 

Heb je het PE-examen voor het diploma Adviseur Vermogen niet gedaan, dan kun je er ook voor kiezen om het diploma Wft Adviseur Hypothecair krediet of het diploma Wft Adviseur Pensioen te halen. Je doet dan het reguliere Wft-examen voor de module Wft Hypothecair krediet of voor de module Wft Pensioenverzekeringen. Als Adviseur Hypothecair krediet of Adviseur Pensioen, mag je ook adviseren over de financiële producten die betrekking hebben op ‘Vermogen’. Maar let op: je moet dan voortaan wel het PE-examen doen voor Adviseur Hypothecair krediet of voor Adviseur Pensioen. Ook hier geldt dat je deze diploma’s dus niet kunt ‘downgraden’ door PE-examen te doen voor Adviseur Vermogen.

Je kunt voor elke Wft-(PE-)opleiding en voor elk Wft-(PE-)examen bij NIBE-SVV terecht.

Herstellen adviesbevoegdheid

Je kunt overigens je adviesbevoegdheid ook herstellen door opnieuw de initiële Wft-examens te doen voor de beroepskwalificatie waarvan je de adviesbevoegdheid wilt voortzetten. Je moet dan wel alle initiële examens van de betreffende beroepskwalificatie doen, dus ook Wft Basis (behalve bij Zorg).

En uiteraard is er nog het Bijzondere examen. Dit examen kun je eens in de 4 maanden afleggen.

Meer informatie over het Bijzondere PE-examen.

Of neem contact op met de afdeling Advies en Voorlichting, tel: 035 – 2 043 622, e-mail: service@nibesvv.nl.

Welk Wft-PE-examen is voor mij verplicht?

Dat is afhankelijk van de Wft-diploma’s die je in je bezit hebt. Ontdek eenvoudig welke examens jij moet doen met behulp van de Wft-PE-tool op de site van NIBE-SVV.

Weet je niet óf, wanneer en welk Wft-diploma je hebt behaald? Ga dan naar de website van DUO, mijn Wft. Daar kun je zien welke Wft-diploma’s je hebt behaald en voor welke beroepskwalificaties je adviesbevoegd bent.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!