Snelle e-bike wordt bromfiets

De speed-pedelec, ook wel snelle e-bike of high speed e-bike genoemd, moest in 2016 nog voldoen aan de regels die gelden voor snorfietsen, maar sinds 1 januari 2017 gelden voor de snelle e-bikes dezelfde regels als voor bromfietsen. Dat heeft ook gevolgen voor de WAM-verzekering.

Verplichte WAM-verzekering

Een speed-pedelec heeft, net als een gewone e-bike, trapondersteuning. Alleen stopt de ondersteuning bij deze snelle versie van de e-bike niet bij 25 kilometer per uur, maar gaat hij door tot een snelheid van 45 kilometer per uur. De bestuurder van een speed-pedelec moet ook minimaal een bromfietsrijbewijs hebben en hij is verplicht om voor de fiets een WAM-verzekering af te sluiten.

Speciale speed-pedelec-helm

Sinds 1 januari 2017 krijgen alle nieuwe speed-pedelecs een geel bromfietskenteken en voor deze fietsen ook dezelfde regels als voor bromfietsen. Ze mogen dus maximaal 45 km/u rijden op de rijbaan, 30 km/u op het bromfietspad binnen de bebouwde kom en 40 km/uur op het bromfietspad buiten de bebouwde kom. De bestuurder moet ook een goedgekeurde bromfietshelm of een speciale speed-pedelec-helm dragen.

Bromfietskenteken

Snelle e-bikes van vóór 1 januari 2017 hebben nog een blauw snorfietskenteken en voor deze fietsen gelden nog alle regels die ook voor snorfietsen gelden. Dus bijvoorbeeld niet harder dan 25 km/u rijden. Bij deze speed-pedelecs wordt in de periode tot 1 juli 2017 het snorfietskenteken vervangen door een bromfietskenteken. Alle bezitters van zo’n high speed e-bike krijgen daarover vóór 1 april 2017 een brief van de RDW. Een maand na deze brief krijgen ze automatisch een bromfietskenteken. Voor het omwisselen hoeven ze niets te betalen.

Meer weten over schadeverzekeringen?

Opleiding Het verzekeren van Motorrijtuigrisico's
Opleiding Schadebehandelaar/Acceptant ­Motorrijtuigverzekeringen

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!