Pandaverzekeraar?

De grootste pandaverzekeraar in ons land heeft precies twee panda’s verzekerd. Maar is het eigenlijk wel een pandaverzekeraar?

Er zijn niet zo heel veel panda’s in Nederland. Om precies te zijn: twee. Sinds 12 april. Dus als je als verzekeraar het transportrisico van die beesten mag verzekeren en aansluitend een verzekering op hun leven, ben je al gauw de grootste pandaverzekeraar van ons land. Daar passen wel wat opmerkingen bij.
 
Verzekeren is een kwestie van solidariteit. En van grote aantallen. Een verzekeraar die maar één verzekering heeft gesloten, is juridisch misschien nog wel een verzekeraar, maar economisch gezien gewoon een gokker. Je hebt in ons land nog wel onderlinge paardenverzekeraars, maar met twee panda’s (die bovendien van één eigenaar zijn) zit een onderlinge pandaverzekeraar er niet in.
 
Nu hoef je risicospreiding en grote aantallen natuurlijk niet per se met alleen maar identieke verzekerde zaken te bereiken. Tenslotte is een antieke Bugatti ook te verzekeren en daarvoor gaat de wet van de grote aantallen ook niet op. Als je maar voldoende verschillende zaken verzekerd hebt, kom je ook tot risicospreiding. En deze pandaverzekeraar is (naar eigen zeggen) al de grootste huisdierverzekeraar van ons land. ‘Gespecialiseerd in ziektekostenverzekering voor honden en katten’. Wat weer tot verdere opmerkingen leidt. Want panda’s lijken mij geen huisdieren en ik begrijp dat het bij die panda’s niet om het ziektekostenrisico gaat, maar om een verzekering op hun leven. Hoewel ik geen idee heb van de waarde van een panda – Marktplaats biedt geen uitkomst – vermoed ik dat je voor dat bedrag heel veel honden en katten kunt kopen.
 
Daar komt nog wat bij. Want hoe ziet een levensverzekering op een panda er uit? Als afgesproken wordt dat na overlijden gewoon de werkelijke schade wordt uitgekeerd, is er geen probleem. Waarde vóór overlijden minus waarde na overlijden (mogen panda’s naar de slager?) en klaar. Maar dan is het meer een schadeverzekering en dat geeft bovendien (teveel) discussie over die waarde vóór en ná overlijden. Daarom vermoed ik dat er een bepaald bedrag is afgesproken dat bij overlijden wordt uitgekeerd. Een sommenverzekering dus. Dat leidt tot een laatste opmerking. Sommenverzekering is in ons land alleen toegestaan bij persoonsverzekeringen. En een panda is geen persoon. Dus is een ‘levensverzekering’ op een panda juridisch géén verzekering. Niet volgens het BW en ook niet volgens de Wft. De grootste pandaverzekeraar van ons land is dus helemaal geen pandaverzekeraar. Maar dat vinden de Chinese eigenaren vast niet erg.
 
(Terzijde: dat betekent dus ook dat u mag bemiddelen in ‘levensverzekeringen’ voor panda’s zonder dat u een vergunning van de AFM nodig hebt.)

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!