Merendeel letselschaden binnen twee jaar afgewikkeld

Verzekeraars wikkelen bijna 92 procent van alle verkeersletselzaken binnen de streeftermijn van 2 jaar af. Bij de vorige meting in 2010 was dat nog 90 procent. Dat blijkt uit een diepteanalyse door Eiffel naar de toepassing van de Gedragscode Behandeling Letselschade (GBL). De GBL werd in 2006 geïntroduceerd met als belangrijkste doel een snelle en zorgvuldige afwikkeling van letselschaden. De code is in 2012 geheel herzien om deze beter te laten aansluiten op de letselschadepraktijk.

De gedragscode is bedoeld voor iedereen die beroepsmatig betrokken is bij de behandeling van letselzaken, zoals verzekeraars, belangenbehartigers, schaderegelaars, schadebehandelaars en arbeidsdeskundigen. Voor alle verzekeraars die lid zijn van het Verbond, is de code algemeen bindend verklaard.

Whiplash grootste boosdoener

In de GBL staat dat de streeftermijn voor de afwikkeling van een letselschade 2 jaar is. In 2010 gaven het Personenschade Instituut van Verzekeraars (PIV) en het Verbond van Verzekeraars bureau Eiffel opdracht om te onderzoeken of verzekeraars die termijn bij verkeersletselzaken goed naleven. In 2012 deed Eiffel een tweede diepteanalyse. Daaruit blijkt dat na 2 jaar 8,4% van de zaken nog openstaat; bij de vorige meting was dat 10%. Van de nog openstaande zaken zijn whiplash-/nekklachten de grootste ‘boosdoener’ (40%); op nummer twee staan fracturen (29%). In de meeste openstaande schaden (58%) ontstaat de vertraging in de ‘medische fase’, gevolgd door vertraging tijdens het vaststellen van de omvang van de schade (30%).

Verbeterpunten

In de diepteanalyse is ook bekeken of en hoe zaken sneller kunnen worden afgewikkeld. De meeste ‘winst’ kan volgens Eiffel in de schadevaststellingsfase worden gehaald, omdat de schadebehandelaar daarin niet altijd voldoende initiatief neemt om zelf een regelingsvoorstel te doen. Ook kan de schadebehandelaar volgens de onderzoekers vaker kiezen voor een pragmatische insteek, door niet alleen te focussen op de schadetechnische aspecten.

Meer weten?

De Letselschade Raad heeft samen met NIBE-SVV een interactieve en praktische e-learningmodule ontwikkeld die leert hoe de herziene GBL op de juiste wijze kan worden toegepast in de praktijk. De module gaat in op de 10 gedragsregels uit de gedragscode. Elke gedragsregel is uitgewerkt in de vorm van illustratieve filmpjes en toetsvragen.

Bekijk ook onze andere opleidingen op dit gebied:

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!