Huisarts mag declareren zonder contract met zorgverzekeraar

Huisartsen kunnen een aantal vormen van zorg waarvoor zij geen contract met een zorgverzekeraar hebben afgesloten, toch declareren. Dat is het gevolg van de op 1 april in werking getreden Beleidsregel huisartsenzorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). 

De NZa geeft met de nieuwe beleidsregel gehoor aan een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) van december 2015. De Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) had een beroepsprocedure aangespannen, omdat de NZa huisartsen verbood om behandelingen in rekening te brengen waarvoor zij geen contract hadden gesloten met een zorgverzekeraar. Onterecht, zo was het oordeel van het CBb. Het college vond dat huisartsen ook zonder contract de zorghandelingen die zij noodzakelijk achten in rekening moeten kunnen brengen. NZa heeft nu een nieuwe tariefbeschikking opgesteld waarin deze uitspraak is verwerkt. 

Met terugwerkende kracht

De ingangsdatum van de beleidsregeling is 1 april 2016. De aangepaste regels gelden met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2015. Huisartsen die in 2015 geen contract hadden, kunnen daardoor alsnog bepaalde declaraties over 2015 indienen. Het gaat vooral om de zogenaamde ‘M&I’-verrichtingen, zoals het plaatsen van spiraaltjes en kleine chirurgische ingrepen (bijvoorbeeld het verwijderen van een moedervlek). 

Lagere vergoeding

Hoewel huisartsen nu kunnen declareren bij zorgverzekeraars waar ze geen contract mee hebben, kan een zorgverzekeraar wel een lagere vergoeding uitkeren voor niet-gecontracteerde zorg. De VPH is het hier niet mee eens. Volgens deze organisatie krijgen huisartsen zonder contract mogelijk een vergoeding die niet kostendekkend is. De VPH overweegt daarom juridische vervolgstappen. 

Meer kosten voor patiënt

Voor huisartsen die een lagere compensatie krijgen van zorgverzekeraars waar ze geen contract mee hebben, kan dit een prikkel zijn om eerder door te verwijzen naar een ziekenhuis. Dit heeft financiële gevolgen voor de patiënt. Huisartsenzorg is namelijk vrijgesteld van het eigen risico, ziekenhuiszorg niet. Voor de patiënt kan een bezoek aan een huisartsenpost of een bezoek aan bijvoorbeeld een eerstehulpafdeling financieel daarom een groot verschil maken. 

Meer lezen?

Lees het persbericht van de NZa
Bekijk de beleidsregel van NZa
 
Ook in de opleiding Wft Zorgverzekeringen van NIBE-SVV komt dit onderwerp aan de orde.
 
Verder biedt Triple A informatie over de beleidsregel van NZa 

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!