Fouten schadevrije jaren vanaf 1 juli 2024 voorbij

Maar liefst 50% van de aanvragen voor motorrijtuigverzekeringen bevat een foutief aantal schadevrije jaren. De verzekeraar ontdekt dit vaak pas als de polis al lang en breed gesloten is. Dat leidt tot een hoop gedoe. Gelukkig is dat over een jaar opgelost.

Introductie op 1 juli 2024

Het Verbond van Verzekeraars en de Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars moderniseerden het schadevrijejarensysteem (SVJ-systeem). Dit nieuwe SVJ-systeem wordt vanaf 1 juli 2024 in gebruik genomen. Daarbij geldt een overgangstermijn. Deze bedraagt 6 maanden voor particuliere klanten en 24 maanden voor de zakelijke markt.

Dit zijn de veranderingen op hoofdlijnen

  Huidige situatie Nieuwe situatie
Wie geeft de schadevrije jaren bij aanvraag van de verzekering door? De verzekeringnemer De verzekeraar haalt deze info op uit het nieuwe SVJ-systeem
Op welk moment meldt/registreert de verzekeraar schuldschades?  Vaak aan het einde van het verzekeringsjaar Direct (realtime)
Opbouw schadevrije jaren In jaren  In jaren én in maanden
 

De 3 belangrijkste voordelen van het nieuwe SVJ-systeem

De verzekeraar baseert de offerte en/of de premieberekening op realtime data, daardoor:
 • Is opbouw van schadevrije jaren in maanden mogelijk.
 • Hebben verzekeraars 24/7 inzicht in het echte (in vakjargon zuivere) aantal schadevrije jaren.
 • Hoeven verzekeraars polissen na de ingangsdatum niet meer te wijzigen vanwege correcties op de schadevrije jaren.

Feit of fabel?

 • De afspraken over terugval in korting door een verandering in de schadevrije jaren veranderen door het nieuwe SVJ-systeem.
  Dit is een fabel. De huidige bonus-malusafspraken blijven van kracht. De bonus-malusladder wordt namelijk door de verzekeraars zelf bepaald. Daardoor kan het aantal trappen per verzekeraar verschillen.
 • De Bedrijfsregeling 11 Roy-data (BR11) vervalt per 1 juli 2024.
  Ook dit is onjuist. BR11 blijft. Wel is de regeling eind 2022 aangepast. Dit was nodig om het nieuwe SVJ-systeem mogelijk te maken.
 • Zowel klanten als verzekeraars hebben realtime inzicht in het echte aantal schadevrije jaren.
  Dit klopt. Ook klanten kunnen hun schadevrije jaren inzien. Zij krijgen toegang op basis van de combinatie: postcode, huisnummer en geboortedatum.

Interesse in dit onderwerp?

Anderen lazen ook dit artikel dat meer diepgang bevat.

Gerelateerde opleidingen

Nooit meer belangrijk nieuws missen

Wist je dat je artikelen over actualiteiten automatisch kunt ontvangen? Je regelt het eenvoudig via Wft Triple A. Daarnaast blijf je eenvoudig op de hoogte van NIBE-SVV gerelateerd nieuws via onze nieuwsbrief. Meld je aan, dan ontvang je vanaf nu iedere maand automatisch een gezonde dosis relevante kennis en inspiratie in je inbox.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!