Eerste Nederlandse opleiding over herverzekeren

De UvA Academie voor Bank en Verzekeringen (UvA ABV), een onderdeel van NIBE-SVV, en de Nederlandse Reassurantie Vereniging (NRV) hebben de eerste Nederlandse opleiding over de basis van het herverzekeringsvak ontwikkeld: Essentials of Reinsurance.

De 2 organisaties bieden deze opleiding vanaf het voorjaar van 2020 aan. Hiermee voegt Nederland zich in een rijtje van landen als Zwitserland, Engeland en Duitsland, die al langer een dergelijke opleiding hebben.

Steeds belangrijker

Herverzekering wordt een steeds belangrijker onderwerp voor financieel dienstverleners, ook bij de toezichthouder. Maar in het huidige opleidingsaanbod is het onderwerp nog onderbelicht en vormt het hoogstens een klein onderdeel van de verzekeringstechnische modules, aldus de NRV en UvA ABV.

Volgens hen is Nederland een volwassen herverzekeringsmarkt, net als Engeland, Duitsland en Zwitserland. De kennis zit nu vooral bij de herverzekeringsspecialisten bij grote verzekeraars en makelaars. Die hebben afdelingen die zich bezighouden met herverzekering. Het doel van de nieuwe studierichting is daarom om de kennis over herverzekering in de breedte van de Nederlandse markt op een hoger niveau te krijgen.

Een werkgroep met vertegenwoordigers van NN, Aegon, Achmea, Univé en Aon stelt samen met UvA ABV de inhoud van de opleiding vast.

Voor wie?

Er zijn geen specifieke instapeisen, wel is een HBO/academisch werk- en denkniveau wenselijk. De opleiding is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met het herverzekeringsvak. Niet alleen bij verzekeraars, maar ook bij makelaarskantoren. De opleiding richt zich met name op:

  • medewerkers werkzaam voor herverzekeraars
  • verzekeraars die herverzekering inkopen
  • herverzekeringsmakelaars
  • toezichthouders
  • bestuurders/commissarissen
  • consultants uit actuariële, accountancy, fiscale en juridische hoek

Programma

De opleiding bestaat uit 4 bijeenkomsten van elk 4 uur (12.30-17.30 uur) in Amsterdam:

  • 24 april: Hoofdlijnen van de herverzekering
  • 8 mei: Actuariële aspecten
  • 5 juni: Toezicht en risicomanagement
  • 19 juni: Operationele aspecten

U kunt de opleiding afsluiten met een UvA-diploma.

Meer informatie

De prijs van de opleiding bedraagt € 2.000 (inclusief examen, diploma, catering en lesmateriaal) of € 1.600 (exclusief examen, inclusief certificaat, catering en lesmateriaal).

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!