Checklists als hulpmiddel bij preventie grote branden

Ieder jaar ontstaat bij een groot aantal ondernemingen brand. Dat zijn regelmatig grote branden met aanzienlijke schade. Zelfs als de verzekeraar de schade snel vergoedt, dan nog komen veel bedrijven er niet meer bovenop. Ondernemers blijken zich onvoldoende bewust te zijn van hun eigen verantwoordelijkheid bij brandpreventie. Reden voor het Verbond van Verzekeraars (Verbond) om samen met MKB Nederland de website checklistbrand.nl in het leven te roepen. Op de website staan 3 checklists die ondernemers kunnen helpen bij het voorkomen van brand en de gevolgen van brand.

Checklists

Op de website zijn 3 checklists met toelichting te vinden:

Deze checklists wijzen de ondernemer erop wat ze zelf aan brandpreventie kunnen doen. Zo wordt er informatie gegeven over veelvoorkomende brandoorzaken met mogelijke preventiemaatregelen. De checklists zijn een gezamenlijk initiatief van het Verbond, MKB Nederland, VNO/NCW en Brandweer Nederland.
 
Het door het Verbond ontwikkelde Formulier Brandgevaarlijke werkzaamheden is ook op deze site te vinden. Ondernemers krijgen het advies om bij werkzaamheden in het bedrijf dit formulier te gebruiken om zeker te weten dat alles op de juiste manier verloopt. Het is de bedoeling dat de uitvoerders van de werkzaamheden het formulier voorafgaand aan de werkzaamheden invullen.

Misverstand

Bij veel verzekerde ondernemers blijkt een misverstand te bestaan over de brandweer. Als een adviseur zijn klant wijst op de risico’s van een grote brand in zijn onderneming, is een veelgehoorde opmerking: ‘De brandweer heeft het goedgekeurd.’
De ondernemer is zich niet bewust van de prioriteiten van de brandweer. Die let er vooral op dat bij een brand alle personen veilig het pand hebben verlaten en dat de brand niet overslaat op andere gebouwen. Dat betekent ook dat zodra de brandweer daarvoor heeft gezorgd, diens taak erop zit. Die laat het gebouw dan gecontroleerd uitbranden. Want waarom mensenlevens (van brandweerlieden) mogelijk in gevaar brengen om materiële zaken te redden?

Continuïteit van de onderneming

Veel bedrijven die getroffen worden door een grote brand, komen de gevolgen ervan niet te boven. Een goede brandverzekering is weliswaar een must, maar de continuïteit van een onderneming is niet alleen te beschermen door een verzekering. Het is nog beter om brand te voorkomen. Preventie speelt daarom een hele grote rol. En het is dan ook belangrijk dat de ondernemer zich bewust is van wat hij zelf kan doen aan brandpreventie. De checklists bieden hierbij uitkomst.

Meer weten?

De checklists komen uitgebreid aan de orde in een aantal opleidingen van NIBE-SVV:

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!