Wegwijs in veranderend pensioenland met de opleiding Pensioenpraktijk

Naar aanleiding van de veranderingen op pensioengebied is onlangs de opleiding Pensioenpraktijk volledig vernieuwd door Yvonne Bloem en Ruud van Kraaij – gepassioneerde pensioenexperts. Hierover spraken we al uitgebreid met Ruud. Nu vroegen we Ruud weer het hemd van het lijf, maar dan nu over deze veranderingen en wat de Wet toekomst pensioenen (Wtp) met zich meebrengt. En hoe de opleiding hierop aansluit. Vol enthousiasme neemt Ruud je mee op reis door pensioenland. Hij vertelt over de transitie waar we met z’n allen nu inzitten en hij licht een tipje van de sluier op over wat je mag verwachten van de opleiding. 

Behoefte aan een nieuw pensioenstelsel dat beter aansluit 

Op 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen ingegaan. 15 jaar lang werd daar al over gedebatteerd door sociale partners (de vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers) en het kabinet. De reden: het pensioenstelsel was vastgeroest. De pensioenen gingen nauwelijks of helemaal niet omhoog. We worden met z’n allen steeds ouder en er zijn minder werkenden in vergelijking met gepensioneerden. Ook werken de meeste mensen tegenwoordig niet meer hun hele leven bij dezelfde werkgever. Ze jobhoppen meer of worden zelfstandige zonder personeel (zzp’er). In 2019 bereikten het kabinet en de sociale partners het pensioenakkoord voor een nieuw pensioenstelsel. Een stelsel dat beter aansluit op de huidige tijd. 

Een eigen pensioenpot die meebeweegt met de economie 

Voor iedere werknemer vindt er een transitie plaats. Een overgang van de oude pensioenregeling naar de nieuwe pensioenregeling. Maar wat houdt die nieuwe pensioenregeling eigenlijk in? In de toekomst – 1 januari 2028 staat nu als overgangsdatum vast – krijg je een eigen pensioenpot. De totale pensioenpot wordt over iedereen verdeeld in een eigen pensioenpot. Deze pensioenpot beweegt sneller met de economie mee. Gaat het goed met de economie? Dan gaat je pensioen omhoog. En als het wat minder met de economie gaat, past je pensioen zich aan en wordt het bedrag lager. De hoogte van je pensioen verandert dus sneller.  

De keuze om een geldbedrag in een keer te laten uitkeren 

Daarnaast krijg je meer keuze op het moment dat je met pensioen gaat. Je kunt een percentage van je pensioen in een keer opnemen dankzij de Wet herziening bedrag ineens. De gedachtegang hierachter: als je net met pensioen gaat, ben je als het goed is nog fit en actief. Je wilt dan bijvoorbeeld een camper kopen om nog wat van de wereld te zien. Je hebt op dat moment over het algemeen meer behoefte aan een groter geldbedrag dan wanneer je 80 jaar of ouder bent. 

Een vertraagde AOW-leeftijdsverhoging 

Wat er ook verandert, is de leeftijdsverhoging van de AOW (Algemene Ouderdomswet). Dit valt onder de Wet temporisering AOW. Van de overheid krijg je maandelijks een geldbedrag na pensionering, AOW of Anw (Algemene nabestaandenwet) bij overlijden van je partner, naast je werkgeverspensioen. Omdat de Nederlandse bevolking steeds ouder wordt, verhoogt de AOW-leeftijd ieder jaar. Dankzij de nieuwe wet gaat deze leeftijd vertraagd omhoog. Daarnaast wordt het nabestaandenpensioen vervangen. Waarvoor en hoe dit in elkaar steekt, komt ook aan bod in de opleiding. 

Vertaalslag van het oude naar het nieuwe pensioenstelsel 

Niet alle onderdelen die onder de Wet toekomst pensioenen vallen, zijn al van kracht. Pensioenfondsen hebben tijd nodig om zich voor te bereiden op de veranderingen, zoals het in een keer kunnen uitkeren van een hoger bedrag uit je pensioenpot. Daarom is er nu een transitiefase. De opleiding Pensioenpraktijk slaat een brug tussen de huidige en de nieuwe situatie, zodat je weet hoe het pensioenstelsel nu in elkaar steekt en hoe het de komende jaren verandert. Je leert cruciale informatie voor als je aan de slag gaat bij een pensioenfonds of -verzekeraar, werkt als HR-medewerker of als je in de ondernemingsraad zit. 

Meer weten? 

Wil je meer weten op het gebied van pensioenen en de veranderingen? Volg dan de opleiding Pensioenpraktijk. Voor vragen over deze opleiding ben je bij onze opleidingsadviseurs aan het juiste adres. Je bereikt ze telefonisch of via WhatsApp.

 

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!