Vanaf 1 januari standaard informatiemodel verplicht bij vast en variabel pensioen

Vanaf 1 januari 2018 zijn pensioenuitvoerders verplicht om bij kapitaal- en premieovereenkomsten het nieuwe ‘Standaardmodel vast-variabel pensioen’ te gebruiken. Dit model richt zich op producten van verzekeraars en PPI’s.

Wet verbeterde premieregeling

Sinds 1 augustus 2016 is de Wet verbeterde premieregeling van toepassing. Sindsdien hebben deelnemers op de pensioendatum de keuze tussen een vast of een variabel pensioen. Inmiddels zijn er verschillende variabele-pensioenproducten op de markt. Om bij te dragen aan een verantwoorde keuze, heeft het Verbond van Verzekeraars een informatiemodel opgesteld. Dit model verschaft de deelnemers informatie over hun keuze tussen een vast of variabel pensioen. Dit model wordt nu vanaf 1 januari verplicht. Ook pensioenuitvoerders die alleen een vaste uitkering aanbieden, zijn wettelijk verplicht om gebruik te maken van dit standaardmodel.

Standaard informatiemodel

Door het standaardmodel overal toe te passen, kunnen deelnemers makkelijker producten bij verschillende uitvoerders onderling vergelijken. Hierachter zit hetzelfde idee als bij de UPO en pensioen 1-2-3: een uniforme wijze van communiceren moet de toegankelijkheid en begrijpelijkheid van de pensioenmaterie verbeteren.
 
Het informatiemodel is op dezelfde wijze opgebouwd als pensioen 1-2-3:

  • Laag 1 geeft informatie op hoofdlijnen
  • Laag 2 geeft meer details

Het model is bij uitstek geschikt om digitaal toe te passen. De informatie van de pensioenuitvoerder is te koppelen aan andere digitale informatie. Ook kan de deelnemer doorklikken naar deze informatie.

Welke informatie is in model opgenomen?

Het model is gebaseerd op de communicatieverplichtingen uit de Pensioenwet (artikelen 44a en 63b) en de Wet verplichte beroepspensioenregeling (Wvb, artikel 7d). Volgens deze wetten moeten deelnemers informatie krijgen over:

  • de variabele uitkering;
  • de keuze die de deelnemer kan maken tussen een vast of variabel pensioen;
  • bij welke pensioenuitvoerder hij de gekozen uitkeringssoort aankoopt.

Het model bevat een opgave van de hoogte van de vaste en variabele pensioenuitkeringen. Ook verstrekt het model informatie over de gevolgen en risico’s bij de door de deelnemer gemaakte keuze.
Het standaardmodel gaat alleen over de keuze tussen een vast en variabel pensioen. Andere keuzes die deelnemers hebben, zoals bijvoorbeeld een hoog/laag of geïndexeerd pensioen, worden niet ondersteund door het standaardmodel.

Wanneer moet het model worden gebruikt?

De verzekeraar of PPI dient de deelnemer maximaal één jaar en minimaal 6 maanden voorafgaande aan de (definitieve) pensioeningangsdatum op basis van dit model informatie te verstrekken. (Maximaal één jaar van te voren: omdat de attentiewaarde mogelijk laag ligt als het standaardmodel eerder wordt verstrekt. Minimaal 6 maanden van te voren: omdat de deelnemer anders te weinig tijd heeft om een goede keuze te maken.)

Meer weten?

Bekijk het standaardmodel met de 10 informatieblokken waarin het model is onderverdeeld
 
In een aantal opleidingen van NIBE-SVV komt dit onderwerp uitgebreid aan de orde:

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!