Ontwikkel jezelf met de nieuwe STAP-subsidie

Het is belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Om dit te stimuleren kun je per 1 maart 2022 het STAP-budget aanvragen. Hiermee krijg je maximaal € 1.000,- van de overheid vergoed voor het volgen van een cursus, opleiding of training. De overheid wil zo toegang tot een opleiding makkelijker maken en op die manier de kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Iedereen tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd kan het STAP-budget aanvragen. Dit geldt voor werkenden, werkzoekenden en ondernemers.

STAP vervangt fiscale aftrek scholingskosten

Scholingskosten zijn per 1 januari 2022 niet meer aftrekbaar. In plaats hiervan komt het STAP-budget. Het is namelijk gebleken dat mensen die het meest gebaat zijn bij extra opleiding, weinig gebruikmaakten van de fiscale aftrek. STAP is toegankelijker, waardoor iedereen die zich verder wil ontwikkelen een cursus, opleiding of training kan volgen. 

Wat is het doel van STAP?

STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Het STAP-budget is een stimulans voor extra opleiding. Het doel is om te zorgen voor betere kansen op de arbeidsmarkt. Iedereen kan de subsidie zelf aanvragen. Zo ben je voor financiering van je opleiding niet afhankelijk van je werkgever en kun je zelf de regie houden en bepalen in welke richting je je verder ontwikkelt. Of je nu meer kansen wilt creëren in je huidige baan door bijscholing of je wilt laten omscholen, het kan allemaal!

STAP-budget aanvragen

Elk jaar stelt de overheid 218 miljoen euro opleidingsbudget beschikbaar. Dit bedrag wordt verdeeld over 6 aanvraagtermijnen. Je kunt het STAP-budget jaarlijks aanvragen via UWV. Is je aanvraag goedgekeurd? Dan betaalt UWV het bedrag direct aan de opleider. Bij een opleiding tot € 1.000,- hoef je dus helemaal niets zelf te betalen of voor te schieten. Als de opleidingskosten hoger zijn, betaal je alleen het resterende deel boven de € 1.000,-. 

Opgelet: er moeten altijd minimaal vier weken zitten tussen de aanvraagdatum bij UWV en de startdatum van de opleiding, Dit betekent dat de opleidingen die starten in maart 2022 nog niet STAP-subsidiabel zijn. Je krijgt wel subsidie als je je bijvoorbeeld aanmeldt op 15 maart voor een opleiding die start na 15 april.

Meer informatie

Wil jij ook je positie op de arbeidsmarkt versterken en ben je benieuwd of jij het STAP-budget hiervoor kunt aanvragen? Bekijk ‘Wat is het STAP-budget’ voor meer informatie.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!